Becsábították a tinédzsereket is a bécsi könyvtárak: 40 ezer új olvasó iratkozott be tavaly

A bécsi központi könyvtár, a Hauptbücherei Wien. Fotó: Seidl

A bécsi központi könyvtár, a Hauptbücherei Wien. Fotó: Seidl

 

„A megváltozott médiafogyasztási és olvasási szokásokra reagálva a Büchereien Wiennek sikerült megszólítania a tinédzserek rendkívül nehezen elérhető célcsoportját” – mondja Christian Oxonitsch oktatásért felelős városi tanácsnok a bécsi könyvtárak rendkívül sikeres tavalyi évét kommentálva. A Büchereien Wien több mint negyvenezer új olvasója közül ugyanis csaknem 22.500-an iratkoztak be a gyerek- és ifjúsági részlegre, ami 2013-hoz képest 16 százalékos növekedést jelent. 

A Bécsi Könyvtáraktól 2014-ben csaknem hatmillió médiumot kölcsönöztek ki és töretlen népszerûségnek örvend a virtuális könyvtár is. Az e-könyveket, digitális magazinokat és hangoskönyveket kínáló „részlegnek” tavaly 18.200 felhasználója volt, akik 366.200 letöltést kezdeményeztek. Ez több mint 30 százalékkal több, mint 2013-ban.

A kor igényeihez igazodva a Büchereien Wien egyre nagyobb hangsúlyt fektet a digitális kínálatra, így az olvasók a könyvtárak wifijén keresztül ingyenesen juthatnak hozzá az Austria Kiosk és az Austria Presse Agentur e-újságjaihoz. 

Legfrissebb újításként pedig a könyvtártagok bárhonnan ingyenesen férhetnek hozzá a Library Press Display online újságportálhoz, amely 90 ország több mint 1.700 napilapját, folyóiratát és magazinját kínálja 44 nyelven. Ráadásul a cikkeket meg is lehet hallgatni Windows Media Playerrel és különböző nyelvekre lefordíttatni. (Compress) 

 

Fontosabb könyvtári díjak Bécsben
Éves jegy (18 éves korig ingyenes) 24 euró
Kedvezményes éves jegy (diákok, katonák, szociálisan rászorulók) 3,80 euró
Napi jegy 3,80 euró
Digitális adathordozó (CD, DVD, konzolos játék stb.) kölcsönzése 1,60 euró
Előzetes rendelés, foglalás 1,10 euró
Késedelmi díj 0,20 euró/darab
Új olvasójegy kiállítása elvesztés, rongálódás esetén 3,80 euró

 

Részletes információk itt.

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük