Börtön

Bécsi fogolyszökés: egy nap alatt elkapták a férfit, aki a kórházból lépett le

Egy nap alatt elfogták az Iszlám Állam radikális iszlám terrorszervezet feltételezett támogatóját, aki péntek reggel megszökött egy bécsi kórházból. A 19 éves Mahdy C-t szombat reggel Bécs Floridsdorf negyedében tartóztatták le.

Michael Takacs, a Bundespolizei (Osztrák Szövetségi Rendőrség) igazgatója egy ajtótájékoztatón erősítette meg az ORF-nek, hogy a tunéziai gyökerekkel rendelkező osztrákállampolgárságú fiatalembert az alkotmányvédelmi hivatal őrizetbe vette. „Nagyszabású akció volt a rendőrség támogatásával. A felelősség elvileg az igazságszolgáltatásé, de a rendőrség mindig segít, ha szükséges. Mi is ezt tettük. Sikerült letartóztatni az elkövetőt, így minden visszatért a normális kerékvágásba” – mondta Takacs.

Nem bilincselték meg a kórházban


A 19 éves fiatalember pénteken a Bécs-Leopoldstadtban található Irgalmas-rendi kórházban egy orvosi vizsgálatot kihasználva szökött meg a büntetés-végrehajtás őrizetéből. Az igazságügyi minisztérium szerint a szökés „jelenlegi ismertek szerint egy börtönőr emberi mulasztására vezethető vissza, amelynek során a tiszt nem alkalmazta a hatályos rendeletben előírt bilincselést – az ezzel kapcsolatos fegyelmi vizsgálat folyamatban van”.

Tudták, hol bukkanhat fel

A 19 éves fiatalembert, aki ellen a bécsújhelyi ügyészség terrorista szervezkedés gyanúja miatt nyomoz, szombat reggel 8 óra körül Floridsdorf városrészben tartóztatták le. Nem tanúsított ellenállást – közölték az APA hírügynökséggel. A fiatalember sikeres szökése után az Alkotmányvédelmi Hivatal, amely a jelek szerint már egy ideje figyelte a 19 éves fiatalembert, ismerte azokat a helyeket és címeket, ahol a körözött férfi felbukkanhatott.

Az elfogás egy ilyen helyszínen történt szombat reggel. Az APA legfrissebb információi szerint a 19 éves fiatalember már ismét az egyik bécsi börtönbenvan.

Letöltött büntetés után letartóztatás


A férfi 2024 januárjáig volt börtönben, mivel rablás és testi sértés miatt elítélték. Miután letöltötte büntetését, azonnal őrizetbe vették mivel egy terrorizmus kapcsolatos nyomozásban felmerült a neve. „Szimpatizált az Iszlám Állammal (IS), és csatlakozni akart hozzá” – közölte szombaton a Staatsschutz und Nachrichtendienst (DSN Államvédelmi és Hírszerzési Szolgálat) a gyanúsítottról – korábban az illetékes igazságügyi minisztérium makacsul hallgatott az ügyről az ártatlanság vélelmére hivatkozva.

A 19 éves fiatalembert a bécsújhelyi büntetés-végrehajtási intézetben kellett volna elhelyezni. Mivel azonban betegnek vallotta magát, átszállították a Josefstadt-i börtönbe Bécsbe.

Keresik a segítőket


A DSN vezetője, Omar Haijawi-Pirchner elégedett volt a gyors elfogással. „A DSN nyomozóinak szakszerű és jó munkájának köszönhetően a gyanúsítottat sikerült elfogni” – mondta Haijawi-Pirchner.

A 19 éves fiatalembernek segítői is lehettek a szökés során ezt még vizsgálják, közölte a DSN.

Korábbi írásunk:

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük