Bécsi leckék a parkban: ingyenes német nyelvtanfolyamok a császárvárosban élő külföldieknek

Négy bécsi parkban ingyenes németórákat kínálnak azoknak a bécsieknek, akiknek migrációs hátterük miatt gondjuk van a nyelvvel, viszont a sikeres boldoguláshoz jobb nyelvismeretre lenne szükségük. A tanfolyamokat a bécsi népfőiskola, a VHS Wien szervezi, az órákat mindig egy nyelvtanár tartja, aki a németet mint idegen nyelvet oktatja. A csapat tagja egy olyan pedagógus is, akinek az alapfokú oktatás, illetve az olvasástanítás a szakterülete. 

 

A népfőiskola a bécsi parkokban szervez tanfolyamokat Fotó: Alexandra Kromus / PID

A népfőiskola a bécsi parkokban szervez tanfolyamokat Fotó: Alexandra Kromus / PID

 

A diákokat a tanárok maguk verbuválják a park látogatói közül, de többnyelvû brosúrákat is osztogatnak, amelyeket haza lehet vinni rokonoknak, ismerősöknek. A kezdeményezés azokat az embereket célozza meg, akik valamilyen oknál fogva még nem vettek részt német nyelvtanfolyamon. Az órákra azért van szükség, mert a bécsi lakosság csaknem fele migrációs háttérrel rendelkezik, vagyis vagy ő maga vagy legalább egyik szülője külföldi bevándorló. A 20-40 éves korosztályban 45-55 százalék az arányuk, a 15 év alattiak körében pedig még magasabb, mintegy 50-70 százalék közöttire tehető. 

A „Németóra a parkban” címû program a hónap végéig tart, az első kurzust 2008-ban, a Steinbauer parkban tartották. A kezdeményezés azóta egyre nagyobb népszerûségnek örvend, így már négy helyszínen kínálnak szabadtéri nyelvórákat. (Compress)

Még több információ itt.

 

Szervező Időtartam Park Napok Időpont
VHS polycollege július 08.– júl. 31. 5., Bacherpark kedd, szerda, csütörtök 14:30–17:00
VHS Meidling jún. 30.– július 24. 12., Steinbauerpark hétfő, kedd, csütörtök 14:30–17:00
VHS Ottakring júl. 08. –  aug. 01. 16., Hofferpark hétfő, kedd, péntek 13:00–16:00
VHS Favoriten júl. 1. – júl. 24. 10., Arthaberpark kedd, szerda, csütörtök 14:30–17:00

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük