Bécsi választások 2015: fej-fej mellett a szocialisták és a Szabadságpárt

 

 

A politikai erők a bécsi tartományi parlament száz képviselői helyéért küzdenek meg. Emellett Bécs 23 kerületének vezetőiről is döntenek a szavazók. A csaknem 1500 szavazóhelységet 17 órakor zárják az osztrák fővárosban, az első eredménybecsléseket 18 óra körül teszik közzé. 

A szakértők szerint a mostani választásokon a bécsi Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) támogatottsága negatív rekordot, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) pedig történelmi eredményeket könyvelhet majd el. A legutóbbi felmérések szerint az SPÖ-nek 36, az FPÖ-nek 35 százalék a támogatottsága, ez az arány azonban az utolsó órákban is könnyen megfordulhat. 

   

Az SPÖ 2010-ben 44 százalékos eredményt ért el, öt százalékpontot veszítve az előző választásokon elért támogatottságához képest. Az FPÖ 2010-ben több mint tíz százalékpontot javítva 26 százalékot szerzett, így Bécs tartomány második legerősebb pártja lett.  A legutóbbi 2010-es választásokon az SPÖ 49, a Zöldek 11, az FPÖ 27, az Osztrák Néppárt (ÖVP) 13 mandátumot szerzett.

   

A szociáldemokraták 2010-ben elvesztették többségüket a tartományi parlamentben, ezért koalíciós partnert kellett keresniük. Bécset közös kormányzásban az SPÖ és a Zöldek pártja irányítja a jelenlegi ciklusban, hasonló felállású közös kormányzás nincsen más osztrák tartományban. A kilenc osztrák tartomány közül Bécs mellett Burgenland és Karintia vezetése szociáldemokrata, a többi hatot néppárti kormányfő irányítja. 

   

2010-ben az ÖVP bécsi népszerűsége szintén megtört, 2010-ben 14 százalékos eredményt ért el. A felmérések szerint idén még kevesebb támogatóra, tíz százalék körüli eredményre számíthatnak. 

   

Az FPÖ eddigi legjobb Bécsben elért választási eredménye 27,9 százalék volt, ezt a támogatottságot 1996-ban érte el, ekkor Jörg Haider vezette a pártot. 

   

Michael Häupl, Bécs jelenlegi szociáldemokrata polgármestere várhatóan az eddigi legnehezebb választási küzdelme elé néz. Häupl 1994 óta vezeti Bécs tartományt, ez idő alatt pártja eddigi legrosszabb eredménye 39,2 százalék volt 1996-ban. 

   

Az osztrák főváros egyben a kilenc osztrák tartomány egyike. A fővárosi közgyűlés tagjai egyúttal a tartományi tanács tagjai, a bécsi főpolgármester pedig a bécsi tartományfőnök. Vasárnap vezetőket választanak a 23 bécsi kerületben is. (MTI)

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük