Bécsig volt jegyük: csaknem 250 koszovói határsértőt szállítottak le a Railjet gyorsvonatról Győrben

Koszovói határsértők a győri vasútállomáson 2015. február 2-án. A győri rendőrség 249 koszovói határsértőt szállított le a Budapestről Ausztriába tartó Railjet gyorsvonatról. MTI Fotó: Krizsán Csaba

 

Elszállították a határsértőket a győri vasútállomásról délután

 

A Győr-Moson-Sopron Megyei rendőr-főkapitányság határrendészeti osztályára szállították buszokkal a hétfő délelőtt Budapestről Bécsbe tartó vonatról leszállított határsértőket – közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-vel.

Takács József elmondta, hogy a mintegy kétszázötven koszovói állampolgárságú határsértőnek nyilatkoznia kell majd arról, hogy kér-e menekült státuszt. Amennyiben igen, ügyükben ezután a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal jár majd el.

A férfiak, nők és gyerekek mintegy hatvan rendőr felügyelete mellett nyugodtan várakoztak a vasútállomás várótermében. A rendőri intézkedést nehezítette, hogy mindenáron tovább szerettek volna utazni, ezért nem álltak szóba a rendőrökkel. A koszovói konzul tárgyalt velük a helyszínen, majd  megkezdték elszállításukat a rendőrök – részletezte a sajtóreferens. 

A rendőrség illetékese korábban elmondta, hogy a határsértők érvényes iratok nélkül szerettek volna Németországba utazni Ausztrián keresztül.

 

A váróteremben várakoztak a menekültek

 

Takács József elmondta, hogy valamennyien érvényes iratok nélkül szerettek volna Ausztriába utazni. A férfiak, nők és gyerekek jelenleg a vasútállomás várótermében várják, hogy buszokkal biztonságos helyre vigyék őket – tette hozzá a sajtóreferens, aki a “biztonságos hely” mibenlétéről nem kívánt tájékoztatást adni.

A rendőrség illetékese elmondta, hogy a vonatok menetrend szerint közlekednek, autók viszont nem hajthatnak be a Révai Miklós utcába a börtön és a városháza közötti szakaszon.

A kisalfold.hu úgy tudja, a menekülteknek Münchenig volt jegyük, jelenleg a győri pályaudvar várótermében tartózkodnak. Megérkezett a helyszínre a koszvói konzul, zajlik a tárgyalás közte és a határsértők között. Kocsis Tünde alezredes tájékoztatása szerint nehéz megoldást találni, mert a váróteremben lévők egyhez ragaszkodnak: Németországba akarnak eljutni, nekik nem opció, hogy hazamenjenek és itt sem akarnak maradni.

A portál folyamatosan firssülő hírfolyama az esetről.

 

 

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük