Bitte zahlen: a csapvizet is felszámolják több osztrák kávéházban, étteremben

Mennyibe kerül egy pohár csapvíz, ez a kérdés foglalkoztatja az osztrák sajtót körülbelül egy hónapja, amióta egy felmérésből kiderült, a vendéglátóhelyek körülbelül ötödén több-kevesebb eurót számolnak fel, ha valaki csak vizet rendel.

A hagyományosan sokat kávézó bécsieket meglepte, hogy az osztrák főváros egyik ikonjának számító kávéházban 2,50 euró kértek attól, aki nem csak a szokásos feketét kérte ki, viszont gyümölcslé és az ásványvíz helyett beérte a vezetékes vízzel.

A tulajdonos, aki nem mellesleg a kávéház szövetség vezetője és több kultikus hely (Landtmann, Mozart, Museum) tulajdonosa is, azzal indokolt a döntést, hogy egyre emelkedik az ilyen jellegû fogyasztás. A kávé mellé járó, illetve a nyári melegtől eltikkadt kutyáknak kínált víz továbbra is ingyenes, amúgy felszámolják az említet összeget.

A témáról cikkező lapok kommentelőit erősen megosztotta a téma – volt, aki azért tartotta jogosnak az árat, mert a személyzet dolgozik a víz felszolgálásával, és mosogatni kell. A szakmai szervezetek álláspontja egyértelmû volt: hiába hivatkoznak a tulajdonosok a magas bérleti díjakra, rezsi- és foglalkoztatási költségekre, az egész árt az osztrák vendéglátás jó hírének. Utóbbit Bécs turisztikai  igazgatója nyilatkozta, úgy fogalmazott, a vendéglőkben kancsóban kínált víz a hagyomány része, azért nem lenne szabad pénzt kérni.

Már csak azért sem, ezt pedig egy újságíró tette hozzá, mert Bécsben egy köbméter, azaz 1000 liter víz 1,73 euróba kerül –  nem nehéz kiszámolni, hogy mennyi egy pohárnyi (negyed liter) bekerülési költsége.

Az ügyben – bármennyire mosolyogtatónak tûnik – hivatalos felmérés is született. Ebből kiderült, hogy a vendéglátóhelyek körülbelül ötöde kér pénzt a kancsó vagy pohár csapvízért. A fizetős helyek 80 százalékán 50 cent alatt marad a felszámolt díj. A pálmát egy karintiai hely vitte el, ott tavaly 4 euró volt egy liter tiszta víz, de akkora felháborodás kísérte az ügyet, hogy végül 50 cent szervizdíjra változtatták. Salzburgban nem jellemző, hogy pénzt kérnének, míg Alsó-Ausztriában van olyan hely, ahol 1,80 euróba fáj fél liter a csapvíz.

Bécsben, az újságírók és az olvasók rögtönzött felmérése alapján vegyes a kép: akad olyan utca, ahol az egyik kávéház továbbra sem számol fel semmit, míg a szemben lévő pizzériában 80 cent a kancsó bécsi víz.

A közeli hegyekből érkező, forrásvíz-minőségû ivóvizére büszke város köztéri ivókutakban egyébként nem szûkölködik. A nyári idényben a turisták által leginkább látogatott tereken ideiglenes kutakat is felállítanak, ahol az arra járók felfrissíthetik magukat.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük