Bolond május Ausztriában: Burgenland egy része elúszott az esőben, a hegyekben hó esett

 
Pinkafeld (Pinkafő) szerda este: a lezúduló eső utcákat árasztott el Fotó: Városi Tûzoltóság Pinkafeld

Pinkafeld (Pinkafő) szerda este: a lezúduló eső utcákat árasztott el Fotó: Városi Tûzoltóság Pinkafeld

Tegnapi anyagunkban már beszámoltunk a szerdai hidegfrontról, aztán csütörtökön zöldellő rétek helyett havas fotókat posztoltak Gasteinertal (Salzburg tartomány) környékén: volt olyan csúcs, ahol több mint 40 centiméter friss hó esett. Hasonló a helyzet a tiroli hegyekben, de Olaszország északi részén is havazott tegnap és ma.  Tirolban a tartós esőzés miatt több helyen földcsuszamlás történt, az L237 utat le is kellett zárni. Az Alpokban kifejezetten hideg volt csütörtökön délelőtt, volt ahol csak 0,5 fokot mértek. 

Gasteinertal csütörtökön: ne várd a májust, hiszen közelít a tél Fotó: gasteinertal.com

Gasteinertal csütörtökön: ne várd a májust, hiszen közelít a tél Fotó: gasteinertal.com 

Több mint centi friss hó a Stubnerkogelen: télen jobban esett volna Fotó: gasteinertal.com

Több mint 40 centi friss hó a Stubnerkogelen: télen jobban esett volna Fotó: gasteinertal.com

 

Az MTI arról számolt be, hogy a szerdai heves esőzések után Felsőőr járásban (Bezirk Oberwart), Pinkafő (Pinkafeld) valamint Lipótfalva-Kicléd (Loipersdorf-Kitzladen) környékén pincéket kellett kiszivattyúzni – közölte a tartományi biztonsági központ vezetője. Kivonultak Újrétfalu (Wiesfleck), Rödöny (Riedlingsdorf) és Nagyszentmihály (Großpetersdorf) érintett részeibe is, még késő este Pörgölényben (Pilgersdorf) több tûzoltó szivattyúzta a vizet. 

A helyi tûzoltóparancsnok elmondta: Pinkafőnél 35 riasztást kaptak. Itt a nap folyamán 42 tûzoltó dolgozott elárasztott pincéknél, és az iszap miatt az utcákat is meg kellett tisztítaniuk.  Burgenland északi részén villám csapott egy lajtaszéki (Stotzing) trafóházba, rövid időre az áramszolgáltatás is megszûnt a településen. 

Az osztrák Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet (ZAMG) tájékoztatása szerint csütörtöktől Ausztria nyugati részén javul az időjárás, itt vasárnapig 40 és 60 milliméter közötti eső várható, szombatra a hóhatár kétezer méter fölé emelkedik az Alpokban. Bécsben, Alsó-Ausztriában és Burgenlandban péntektől vasárnapig esik majd, az Eurovíziós Dalfesztivál estéje is esősnek ígérkezik az osztrák fővárosban. Hétfőtől újra a napsütés lesz a jellemző az országban.

Ez sem egy tipikus májusi fotó: Piros Zsigmond felvétele a svájci Wengenben készült

 

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük