Borzalmas ámokfutás Grazban: 3 halott és 34 sebesült a száguldó terepjáró nyomában

Fotó: NewsBellGlobal/Twitter

Fotó: NewsBellGlobal/Twitter

 

Sajtótájékoztató: több utcában is száguldozott a sofőr

 

Josef Klamminger, a stájertartományi rendrőség képviselője ismertette az ámokfutás részleteit.  A beszámolóból kiderült, hogy a férfi több utácban is száguldozott a terepjáróval, 12:15-kor a járdán elütött egy férfit, aki meghalt, utána még egy gyalogost vett célba, azonban az el tudott ugrani a kocsi elől, így csak könnyebben sérült meg. A Grazbachgassén az egyik üzlet megállt, kiszállt a kocsiból, késsel támadt egy párra, a férfi súlyosan, a nő könnyebben sérült meg.  Ezután tovább hajtott a kocsival, két kerékpáros ütött el, ők könnyebben sérüléseket szenvedtek. A Herregngassén két személyt gázolt halálra, majd egy belehajtott egy kerthelyiségbe, és folytatta a száguldást a Fő tér (Hauptplatz) könyékén. Végül a Schmidgassén található rendőrőrs előtt állt meg, és feladta magát azzal, hogy késsel támadt több emberre. 34-en sérültek meg az ámokfutásban, többségüket Grazban ápolják, kettőt Karintiába, egyet az oberwarti kórházba szállították – hat sérült állapota kritikus.

A három halálos áldozatot azonosították: egy 4 éves fiú, egy 25 éves nő és egy 28 éves férfi veszítette életét, közölte a rendőrség.

 A hatóságok kizárták a politikai, vallási indítékot, azaz nem terrortámadás történt.  A 26 éves osztrák állampolgár házas, két gyermeke van, hivatásos sofőrként dolgozik. Családi erőszak miatt távolttartás hatálya alatt állt – a tettének indoka ismeretlen, ezt igazságügyi szakértők derítik ki majd.

Graz városa online oldalt nyitott a részvétnyilvánításoknak – ezen a linken érhető el.

 

 

Kriminálpszichológus: kiszámíthatatlanok a grazihoz hasonló esetek

A kriminálpszichológus szerint kiszámíthatatlanok a grazihoz hasonló erőszakos bűncselekmények. Erről Végh József beszélt az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.

Terepjáróval száguldozott és járókelők közé hajtott szombaton az ausztriai Graz belvárosában egy 26 éves férfi, hárman meghaltak és 34-en megsérültek, közöttük három gyermek. Hat felnőtt állapota szombat este továbbra is válságos volt, közülük néhányan épp műtéten estek át. Korábban Hermann Schützenhöfer stájerországi tartományi kormányfő azt mondta, a sérültek közül tizenegy beteg élete forog veszélyben.

Végh József szerint az eddig tudható információkból azt lehet leszűrni, hogy egy paranoid emberről lehet szó, aki valószínűleg már korábban is erőszakos ember lehetett. Az ilyen eseteket megelőzni nem lehet, hiszen gyakran nincs semmilyen előjele az ilyen erőszakos cselekedeteknek – mondta a szakember, hozzátéve, valószínűleg családi konfliktus állhat tette hátterében. (MTI)

 

Korábbi beszámolók: nagy sebeséggel hajtott végig a belváros utcáin

 

A helyszínre 4 mentőhelikopter és 60 mentőautó érkezett, a mentést megnehezítette, hogy az egységek jó része az osztrák Forma 1-es futamon teljesít szolgálatot. A helyszín közelében ideiglenes mentőállomást rendeztek be, hogy a sebesülteket mihamarabb ellássák.

A Kleizne Zeitung beszámolója szerint a kocsit egy 26 éves osztrák férfi vezette, aki boszniai gyökerekkel rendelkezik. Az eddigi adatok alapján az illető gyorsan, 100 kilométer feletti sebességgel hajtott végig a Fő tér (Hauptplatz) közelében található utcán és számos embert elütött. Amikor megállt, késsel a kezében szállt ki az autóból, azonban a rendőrök lefegyverezték és őrizetbe vették. Hermann Schützenhöfer, Steiermark tartományi főnöke arról beszélt, hogy szellemileg zavart elkövetőről van szó, a férfi tettére nincsen magyarázat és nincsen bocsánat.

A tartomány a tanúk és hozzátartozók részére külön telefonvonalat nyitott: a 14844-es számon jelentkezni.

Ezzel párhuzamosan a rendőrség is megszólalt az ügyben, a hatóságok szerint nem terrorcselekmény történt, hanem családi problémák miatt a férfi pszichózisban szenvedett,

Az eddigi rendőrségi adatok alapján a sofőr számdékosan ütötte el a gyalogosokat, kerékpárosokat és a bickliseket. Az utcában több kávézó is található, szombaton nagy forgalom volt a környéken.  Egy szemtanú azt mesélte a Kleine Zeitung riporterének, hogy az egyik teraszon ülve azt hitte, lövöldözés tört ki, a kocsi ugyanis sorra sodorta el a székeket. A nyilatkozó is csak az utolsó pillanatban tudott elmenekülni a Jeep-Cherokee elől. Másik szemtanú ugyanerről számolt be, éppen kávézott a Fő tér (Hauptplatz) közelében, amikor figyelmes lett a bőgő motorral közeledő járműre, és még be tudott ugrani az épület árkádja alá. 

A sofőr először egy biciklist és motorost ütött el, egy sebészorvos éppen a helyszín közelében járt, ő próbálta meg a kerékpárost újraéleszteni, azonban a nő olyan súlyosan megsérült, hogy nem lehetett segíteni rajta.

Graz polgármester Siegfried Nagl Vespa motorjával haladt az utcában és a visszapillantóban látta meg a kocsit. “A sofőr szándékosan ütötte el gyalogosokat, magam is láttam, ahogy nekihajt egy nőnek. A polgármester a portálon keresztül kérte mindazokat, akik a helyszín közelben voltak, hogy minél előbb hívják fel a családjukat, hogy megnyugtassák szeretteiket.

A rendőrség az eset után bő félórával megerősítette, hogy a terepjáró vezetője késsel támadt a járókelőkre, mielőtt a rendőrség elfogta.

Az egyik galéria tulajdonosa szemtanúja volt az eseményeknek, ő így számolta be a Kleine Zeitungnak:

– Alig láttam valamit, mivel nagyon gyorsan történt mindent, a  kocsi legalább 100-150 kilométeres sebességgel száguldott. A kiáltásokra szaladtam ki, egy gyerek és egy férfi fekdüt a földön. Mellettük két kerékpár hevert, olyan volt, mintha egy úthenger ment volna át rajtuk. Azonnal hívtam a mentőket, de valószíűleg nem én voltam az első. A férfi kiszállt a kocsiból és késsel támadt az emberekre, mielőtt a rendőrök elkapták. A környéken élők mindent otthagytak és egy emberként rohantak segíteni.Alig egy órával az eset után egy ismerősöm már hívott Abu Dhabiból és érdeklődött, hogy jól vagyok – hhetetlen, hogy milyen gyorsan tejednek a hírek.

 

A Kleine Zeitung helyszínen készült fotósorozata itt érhető el.

A Kleine Zeitung videója itt nézhető meg.

 

Twitteres fotók az ámokfutásról:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük