Botrány a schwechati repülőtéren: a személyzeti bejáratokon keresztül vitték fel a repülőgépekre a menekülteket

 

A lap értesülése szerint a biztonságiak személyenként hétezer és kilencezer euró (nagyjából 2,2 és 2,8 millió forint) közötti összegért engedték át az illegális bevándorlókat az ellenőrzésen. A repülőjegyet barátok és ismerősök nevére vették meg, és az utazás napján is ők jelentkeztek be az utasfelvételen. Azonban a biztonsági ellenőrző rendszeren átjutva, a repülőtér várójában az illegális bevándorlóknak adták át a jegyeiket, akik így az Egyesült Államokba és Nagy-Britanniába tartó járatokra jutottak fel. 

A módszer a következő volt: menekültek európai országokon keresztül jutottak el Schwechatra. Ott a biztonsági cég alkalmazottja személyzeti és beszállítói bejáratokon át bevitte őket a repültőr területére – az eddigi adatok szerint az alkamazottaknak több belépőkártyájuk is volt. Közben a csapathoz tartozó személy becsekkolt a jeggyel és egy wécében hagyta, az ellenőrzést megkerülő menekült itt felvette, majd a biztonsági cég alkalamottja felkísérte a gépre. A migránsokat – írja a lap – egyébként ellenőrizték, hogy nincs-e náluk fegyver vagy robbanóanyag. A Kurier szerint legalább tizenegy ilyen eset történt, túlnyomórészt Sri Lanka-iak voltak. 

A G4S biztonsági cég az osztrák légitársaság (AUA) megbízásából végzett utasellenőrzést. A biztonsági cég kedden kiadott közleménye szerint az érintett munkatársaktól azonnali hatállyal megváltak, és az eset felderítésében együttműködtek a rendőrséggel. A korneuburgi ügyészség három hónapja nyomoz az ügyben. 

Ausztriában három évvel ezelőtt volt már hasonló botrány: 2012-ben Szaddam Husszein, megbuktatott iraki elnök unokaöccse bejelentkezett a traiskircheni menekülttáborba és politikai menedékjogot kért. A településre vonaton, Ausztriába repülőn érkezett Törökországon keresztül, ahol hamis papírokkal tették fel egy gépre.

A repülőtér szóvivője Peter Kleeman elmondta: a repülésbiztonsági szabályokat nem sértettek meg és leszögezte, hogy az érintett dolgozók nem tartoztak a bécsi repülőtér biztonsági személyzetéhez. Az érintett légtársaságok közül az Ausrian Airlines (AUA) belső vizsgálatot rendelt el.

A nyomozók és a repülőtéren szolgálatot ellátó rendőrség szerint az Egyesült Államok bécsi nagykövetsége és az amerikai belbiztonsági minisztérium fokozottan érdeklődött a történtek és vizsgálat eredményei iránt. A rendőrség hangsúlyozta: amennyiben előfordulhat, hogy illegálisan ilyen könnyen fel lehet jutni a gép fedélzetére, akkor fennáll a kockázata, hogy ugyanez terroristáknak is sikerül.  A hat gyanúsítottból ketten előzetes letartóztatásban vannak, négyen szabad lábon védekezhetnek. (MTI, kurier.at)

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük