Brutális adócsökkentés: ötmilliárd eurós reformot vezet be az osztrák kormány 2016-tól

A növekedés ösztönzése érdekében tervezett adóreform a jövedelemadó 36,5 százalékos adókulcsának 25 százalékra való csökkentését irányozta elő. Werner Faymann osztrák kancellár nem zárta ki, hogy még nagyobb engedményeket fognak bevezetni.       

Az adóreform 2016 januárjában léphet életbe, és több lépésben valósul majd meg. A pontos számok az állami költségvetés és a gazdasági konjunktúra alakulásától függően alakulnak majd – nyilatkozta az osztrák pénzügyminiszter, Hans Jörg Schelling az osztrák közszolgálati rádió mûsorában szombaton.    

Az adóreformmal foglalkozó bizottság decemberben kezdi el a pontos koncepció kidolgozását, és a reformcsomagot legkésőbb jövő év júniusáig terjeszti a parlament elé. Az adórendszer átalakítása a szociáldemokrata-néppárti koalíciós kormány legfontosabb intézkedéstervezete, a koalíciós partnerek a bevezetés időpontjáról és üteméről már régóta vitatkoznak. A szociáldemokraták már 2015-től elindították volna a reformot, a néppárt viszont óvatosságot ajánlott az európai stagnálás hatásai miatt. Az ausztriai jövedelemadó más fejlett ipari országokhoz viszonyítva az egyik legmagasabb. (MTI)

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük