Burgenland: ez már nem tréfa, negyedszer lopták el a kétnyelvû helységnévtáblát Alsóőrött

 

Nagyon dühítő, mondta a főként magyarok lakta település polgármester, Josef Horvath a Kurier érdeklődésére, el sem tudom képzelni, hogy mihez kezd valaki a feliratokkal. 

Alsóőrön egy éven már negyedszer tûnik el a település határát jelző felirat, először tavaly februárban vitték el, farsang idején, akkor mindenki nem túl elmés tréfára gyanakodott.  Aztán áprilisban és szeptemberben is ellopták, majd most vasárnap hajnalban is leszerelték, ezúttal nem csak egyiket, hanem mindkettőt. Ahogy korábban, úgy most is feljelentést tettek, és mivel kétnyelvû településről van szó a Tartományi Alkotmányvédelmi Hivatal is bekapcsolódott a nyomozásba – a korábbi esetek elkövetőjét egyébként nem találták meg.

A polgármester a kurier.at tudósítójának elmondta, szakszerûen távolították el táblákat, azaz kicsavarozták a foglalatokból. Azt viszont senki nem gondolja, hogy politkai vagy etnikai háttere lenne az ügy, a településen remekül mûködnek a  kétnyelvû képzési intézmények, Burgenlandban pedig évszázadok óta békében élnek egymás mellett a különféle nemzetiségek – ezt már  Zsótér Írisz, a Burgenlandi Magyar Kulturális Egyesület vezetője tette hozzá.

Az új táblák darabonként 400 euróba kerülnek, a polgármester már megrendelte a legyártásukat a közútkezelőtől. Addig egy sebességkorlátozó tábla jelzi a lakott terület határát az üres állványok előtt. 

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük