Burgenland: újabb perek jöhetnek a magyar iskolások fiktív osztrák címei miatt

 

Werner Brenner volt lékai (Lockenhaus) polgármester és két közigazgatási alkalmazott ellen emeltek vádat amiatt, hogy 2005-től három, a helyi iskolába járó magyar tanulót színlelt ideiglenes lakcímre jelentették be. Lakcímként a polgármesteri hivatalt adták meg – olvasható az ORF Burgenland szombati keltezésû internetes cikkében.

   

A volt polgármester a rádiónak azt mondta: nem volt tudatában annak, hogy bûnt követ el. A gyerekek korábban a helyi általános iskola alsó tagozatát látogatták, és egy lékai családnál volt bejelentett lakcímük. Mint mondta, lehetővé akarta tenni számukra, hogy továbbra is az iskolába járhassanak.

   

A vádlottakra hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetés szabható ki.

   

Külföldi állampolgárságú gyerekek ausztriai lakcím hiányában nem tanulhatnának osztrák általános iskolában. Korábbi sajtóértesülések szerint az elmúlt években elterjedt gyakorlattá vált a burgenlandi kistelepüléseken, hogy iskolabezárások elkerülése érdekében magyar kisdiákokat jelentettek be burgenlandi lakcímekre anélkül, hogy a gyerekek valóban ott laktak volna.

2010-ben Zurány (Zurndorf) volt polgármesterét, Werner Falb-Meixner hét hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték egy ilyen eset miatt. A burgenlandi ügyészség tavaly májusi tájékoztatása szerint még tizenhét burgenlandi településen indult vizsgálat hasonló gyanúval.

Pálfy M. Katalin/MTI

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük