Burgenlandban emelik az ápolók és az egészségügyi dolgozók fizetését

A burgenlandi kórházak ápolói és egészségügyi dolgozói fizetésemelést kapnak. Január 1-ig visszamenőleges hatállyal a nem egészségügyi dolgozók havonta 14 alkalommal akár bruttó 420 euróval többet kapnak – jelentette be kedden Hans Peter Doskozil (SPÖ) kormányzó.

Az ápolási, a szakápolási asszisztensek és a szakképzett ápolók, valamint a szülésznők és az egészségügyi-műszaki személyzet további, havonta bruttó 420 euróig terjedő fizetésemelésben részesül – ez mintegy 1800 embert érint. Doskozil hosszú távon kívánja biztosítani Burgenlandban az ápolói személyzetet és ellensúlyozni a munkaerőhiányt. A béremelés ugyanakkor a megbecsülés és az ápolói hivatás „mint nélkülözhetetlen és fontos, de nehéz és stresszes szakma” elismerésének jele is – hangsúlyozta a kormányzó egy sajtótájékoztatón, írja az ORF Burgenland.

Vezetői bónusz és hűségbónusz

A felelősségvállalásért bónusz is jár. A vezetők, például az osztályvezetők 300 euróval, helyetteseik 150 euróval kapnak többet havonta. A legalább 30 éves szakmai tapasztalattal rendelkező alkalmazottak havonta 120 euró körüli hűségbónuszt kapnak.

Több állandó álláshely és vállalati óvodák

Doskozil szerint a fizetések mellett a munkakörülményeken is javítani kell. A kórházak állandó álláshelyeit ezért tíz százalékkal növelik, ami körülbelül 260 új alkalmazottat jelentene a Gesundheit Burgenland négy kórházában. A többletköltségek évente mintegy 22,4 millió eurót tesznek ki. A család és a karrier összeegyeztethetőségének megkönnyítése érdekében vállalati óvodákat terveznek. Az elsőt az oberwarti telephelyen nyitják meg.

Gondozók Indiából

Doskozil márciusig szeretné véglegesíteni a tervezett együttműködést az indiai Kerala tartományban lévő Kanjirapally egyházmegyével is. A gondozókat helyben toborozzák, majd ott is képzik ki őket, beleértve a német nyelvtanfolyamot is, utána Burgenlandba érkeznek majd.

2023 őszén az állam 30 filippínó ápolónőt hozott Burgenlandba, hogy ellensúlyozza az ápolóhiányt. Jelenleg nagyon intenzíven tanulnak németül. Az első közülük valószínűleg az év második felében kezdhet el dolgozni.  

Illusztráció: pixabay.com

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük