Conchita Wurst újra otthon: a kancellár és a kulturális miniszter is fogadja az énekest

Ausztria a kezdeti fanyalgás után büszke Thomas Neuwirth-re, alias Conchita Wurstra, aki megnyerte a Eurovíziós Dalfesztivál 2014 koppenhágai döntőjét. A kurier.at jegyzetírója szerint az ország verseny előtt nem számított nyitott és cool nemzetnek – köszönhető mindez többek között a nacionalista politikusnak, Jörg Haidernek és a saját lányát pincébe záró és megerőszakoló amstetteni rémnek.  A finálé és Conchita Wurst diadala után azonnal megváltozott  a kép: azzal, hogy Conchita Wurstot nevezte a közszolgálati adó a verseny re már a döntéssel eleve azt sugallta, hogy Ausztriában tolerálják és elismerik a másságot, az önkifejezés szokatlan formáit is.

Így fogadták a hazatérő Conchitát a bécsi repülőtéren:

 

 

Minek nevezzelek?

 

A lap szakembereket kérdezett meg arról, hogyan nevezze a Conchita-jelenséget. Nos, Thomas Neuwirth transzvesztita mûvésznek számít. egészen pontosan Drag Queen, vagyis olyan férfi, aki nőnek öltözve, sminkelve lép fel. (A Drag King ezzel szemben olyan mûvésznő, aki férfinek maszkírozva ad elő.) A portál tisztázta az interszexualitás (olyan ember, aki mindkét nem jegyeit hordozza) és a transzszexualitás (aki nemet változtat annak ellenére,  hogy férfinek vagy nőnek született) fogalmát és emlékeztetett arra, hogy a Facebookon a férfi, nő mellett a fenti két meghatározást is választhatjuk profilunkhoz.

 

 

Conchita Wurst a verseny után Fotó: Facebook

Conchita Wurst a verseny után Fotó: Facebook

 

Ennyi jár  a jogdíjakból  

A törvényi szabályozásoknak megfelelően a dal szerzői (zene és szöveg) – Charly Mason, Joey Patulka, Julian Maas és Alexander Zuckowski – jobban járnak a lejátszás után járó jogdíjakkal, mint az előadó. A kurier.at szerint a nagy adók (Ö3, FM4) 6 eurót fizetnek az alkotóknak, a kisebb csatornáktól 70 cent/perces díj várható.  A 88.6-Offenzive nevû állomás 4 órán keresztül nyomatta a dalt, ami 170 euróba került neki.  Az énekes körülbelül 1,3 eurót kap percenként.

Fogadás a kancellárián

 

Thomas Neuwirthet/Conchita Wurst-ot vasárnap (május 18-án) fogadja Werner Faymann osztrák kancellár és Josef Ostermayer kulturális miniszter a kancellárián. (Azért egy percig gondoljuk bele, hogy hasonló helyzetben megcselekednék-e mindezt a magyar közjogi méltóságok…). Az énekes ezután este hat órától koncertet ad a Ballhausplatz-on.

 

Korábbi anyagaink:

Az első beszámoló

Még több információ az énekesről

A verseny után

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük