Covid-lottó: 178 ezer forint értékű utalványt kaphatnak az oltottak

„Oltási lottó” néven indul Ausztria nagyszabású programja, ahol mindegy 1 milliárd eurót osztanak szét a most oltásra várók és az oltással rendelkező lakosok között, számolt be róla a napi.hu.

Mintegy 1 milliárd eurót – közel 360 milliárd forintot – biztosít a kormány Ausztriában a Covid- vagy oltási lottó névre keresztelt programjában, amely a már védettséggel rendelkezőket és a most oltásra várókat jutalmazza.

A kormány ezért 500 eurós (több mint 178 ezer forint értékű) vásárlási utalványokkal ösztönözné azokat, akik még gondolkoznak a vakcinák valamelyikének felvételében, egyúttal háláját fejezné ki azoknak is, akik már 2 vagy 3 oltással rendelkeznek – írja az osztrák Kurier. Karl Nehammer kancellár és Werner Kogler alkancellár mellett Pamela Rendi-Wagner, az SPÖ vezetője is megjelent csütörtök reggel a parlamentben, hogy részt vegyen a milliárdos csomag közös bemutatásán.

A program keretén belül március 15-től vásárlási utalványokat sorsolnak ki. Mindegy egyes részleges oltás növeli a nyerési esélyt, Nehammer szerint körülbelül minden tizedik oltással rendelkező lakos nyerhet. A motiváló „játék” bejelentésének időpontja azonban nem véletlen. Csütörtökön fogadja el az osztrák parlament a kötelező védőoltásról szóló rendeletet, amely február elejétől – márciusig tartó türelmi időszakkal- lépne életbe.

Nyereményjátékot kapcsolnak kötelező oltás mellé Ausztriában, ennek során 500 eurós utalványokat sorsolnak ki. Az önkormányzatok szintén pénzt kapnak, ha bizonyos kvótát elérnek az oltás során – minderről csütörtökön számoltak be a pártok Ausztriában, írja a Die Presse.

Február 1-ig, a kötelező oltás bevezetéséig az önkormányzatoknak tájékoztatniuk kell az embereket az oltások előnyeiről és hátrányairól. Karl Nehammer (ÖVP) kancellár szerint ezt a kommunikációt a kötelezővé tétel után is folytatni kell. A településeket megjutalmazzák, ha sikeresen győzik meg a polgárokat: a népességszámhoz viszonyított oltási arány elérése után pénzjutalomra számíthatnak. Amennyi az oltottsági arány országosan eléri a 80 százalékot, akkor az önkormányzatoknak 75 millió eurót osztanak szét, 85 százaléknál az összeg 150, 90 százaléknál 300 millió euró emelkedik. A kancellár konkrét számot is megnevezett egy 3000 fő település 30, 60 vagy 120 ezer euróra számíthat, amelyet önkormányzati feladatokra, játszóterekre, óvodákra fordíthat.

A magánszemélynek március 15-től oltási lottót vezetnek be – a szerencsések utalványokat nyerhetnek. Nehammer szerint közel 5 millió ember kapta meg a harmadik oltását is, úgy számolnak, hogy minden tizedik ember 500 euró értékű utalvány kap, ezek a kereskedelemben, vendéglátásban, szállodákban, kulturális és sportlétesítményekben lesznek beválthatóak.

A tervezett lépések akár 1,4 milliárd euró kiadást jelenthetnek az állam számára, mondta a kancellár.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük