Csődöt jelent a Zielpunkt: 229 üzlet és csaknem 3000 munkavállaló veszélyben, csúszik a novemberi fizetés

Zlelpunkt-egység megnyitója: fizetésképtelen az üzletlánc Fotó: diestadtpfeiffer.at

A Felső-ausztriai Pfeiffer kereskedelmi csoport tavaly vette át a élelmiszer-üzletlánc ausztriai boltjait és idén csődbe megy, mivel a hálózat a tartozásai miatt fizetésképtelennek bizonyult, írja az ORF. A cégcsoport főnöke, Georg Pfeiffer szerint több üzletet átvehetnek konkurens vállalatok, ami azt is jelenheti, hogy a jelenlegi dolgozóknak megmarad a munkájuk. Másportálok szerint a helyzet ennél bonyolultabb.

2700 bolti dolgozó mellett további 300 munkavállalót is érint a csőd a Pfeiffer-csoport logisztikai központjában, írta az a krone.at. A csődeljárás december elején indul, a cég már jelezte az AMS-nek (munkaügyi központ), hogy felmondásokra készül.A pénteken esedékes béreket novemberi béreket már nem tudja kifizetni a cég, azokat az erre a célra létrehozott csődalapból kapják meg a dolgozók. (Az ORF szerint a munkavállalóknak maguknak kell ezt kérniük). A szociális miniszter azt kérte Zielpunkt-alkalmazottak számláit vezető banokoktól, hogy egyhavi munkabér erejéig ingyenes számlakeret-túllépést biztosítsanak.

A cégnek 126 üzlete van Bécsben, 53 Alsó-Ausztriában, 27 Steiermarkban, 23 Burgenlandban. A Krone szerint erősen kérdéses, hogy más cégek át tudják-e venni az alkamazottakat. Az osztrák kereskedelmi piacon erősek a multicégek, így a kartell-szabályozás miatt nehéz már bővülniük. Az élelmiszer-kereskedelem forgalmának 85 százalékát a Rewe, a Spar és  Hofer jegyzi. Ráadásul szakértők arra figyelmeztetnek, hogy 2015. októberében AUsztriában csaknem 50 ezer (49.989) kereskedelmi alkalmazott volt munka nélkül. A helyzetet bonyolítja, hogy nemzetközi összehasonlításban nagyon magas az osztrák kereskedelmi egység száma. Tavaly 2000 bolt zárt be Ausztriában, a most kieső 229 Zielpunkt-üzlet csak négy százaléka az ausztriai élelmiszer-egységeknek.

Az üzletek egyébként nyitva maradnak (a csődeljárás december 1-én kezdődik), annak ellenére, hogy a cég már nem tud új árut rendelni. A vállallat szerint a friss áruk – kenyér, péksütemény, zöldség – beszállítóit azonnal fizetik, így azokból nem lesz hiány. Azt már a csődbiztos dönti el, hogy mi lesz az eljárás megindítása után. Az biztos, hogy az üzletláncnak maga a Pfeiffer-csoport a legnagyobb hitelezője, az anyacég saját adatai szerint legalább 30 millió euróval támogatta az idén.

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük