Dráma az állatkertben: már három oroszlánkölyköt el kellett altatni

Maximus után testvéreit, Tiberiust és Spartacust is el kellett altatnia az állatorvosnak. A fiatal állatoknak csak a szülei maradtak életben.

Szomorú idők járnak a Stubenberg am See-i Tierwelt Herbersteinben: hetekig tartó súlyos betegség után el kellett altatni a két, mindössze négyéves oroszlántestvért, Tiberiust és Spartacust. Ők követik harmadik testvérüket, Maximust, akit 2023 szeptemberében hasonló tünetek miatt kellett elaltatni, írja az OE24.

A három kölyök, amelyek a barbár oroszlán egyik alfajához tartoznak, 2019. november 16-án született. Az első problémák tavaly merültek fel. Maximusnak komoly gondjai voltak a járással, és a mozgásért felelős szervei nem működtek, ezért 2023 szeptemberében állatorvosnak kellett elaltatnia.

Állapotuk egyre rosszabbodott

Tiberius és Spartacus szenvedéstörténete mindössze három hónappal később, 2023 decemberében kezdődött: „Míg Spartacus epilepsziás rohamokra emlékeztető görcsök miatt szenvedett, addig Tiberius mozgásszervei drasztikusan károsodtak. Ez a hátsó lábak csúszásában mutatkozott meg” – magyarázza az állatkert igazgatója, dr. Reinhard Pichler szakállatorvos.

A kölykök állapota az elmúlt hetekben is egyre inkább romlott, így a két testvért január 9-én elaltatták, testvérük, Maximus nyomdokaiba lépve. „A tüneti kezelés ellenére az állatok életminősége masszívan romlott, így a külső szakemberekkel folytatott intenzív állatorvosi párbeszédet követően az eutanázia jelentette az egyetlen kiutat” – folytatja Pichler.

Az állatok a patológiai osztályra kerülnek

A fiatal oroszlánok szomorú szülei, Amira (7) és Caesar (7) továbbra is az állatkertben maradnak. „Hogy lesznek-e újra oroszlánkölykök Herbersteinben, az jelenleg még nyitott kérdés. A boncolás eredményei ezt is meg fogják mutatni” – zárta mondandóját dr. Reinhard Pichler. Most is fontos, hogy Amira és Caesar figyelmét eltereljék és lefoglalják, hogy ne legyenek túl szomorúak.

A vizsgálat majd választ ad arra, hogy a három testvér miért volt olyan súlyos beteg, és pontosan mitől szenvedtek. A nagymacskákat a Bécsi Állatorvosi Egyetemre szállították CT-vizsgálatra. Az állatokat ezután a patológiai osztályra szállítják a további vizsgálatokra.

Fotó: Tierwelt Herberstein Facebook-oldala

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük