Dunában úszó pénz: 135 ezer eurót szedtek össze, nincs meg a tulaj, bár sokan jelentkeztek az összegért

A klasszikussá vált kép: száradnak az eurók a bécsi rendőrségen Fotó: Tartományi Rendőrség Bécs

A klasszikussá vált kép: száradnak az eurók a bécsi rendőrségen Fotó: Tartományi Rendőrség Bécs

 

Korábbi írásunk az esetről.

 

Az ORF beszámolója szerint a rendőrséget először arról értesítették, hogy néhány személy öngyilkossági szándékkal a folyóba ugrott, aztán a helyszínre érkező járőrök elképedve látták, hogy bankjegyek úsznak a vízen, azokat próbálták páran “megmenteni”. A rendőrök végül tűzoltósági búvárok segítségével több mint 100 ezer eurót szedtek ki, közölte Roman Hahslinger, rendőrségi szóvivő szombaton. Kiderült, a bankjegyek igaziak, a vasárnapi híradások nyomán pedig óriási (média)érdeklődés támadt a különleges eset iránt.

Roman Hahslinger  az ORF-nek a krone-at-nak arról számolt be, hogy hétfőn este tűzoltósági búvárokkal átkutatták az erőmű csatornáját – napközben le kellett zárni a területet, mert sokan kimentek a helyszínre, remélve, hogy találnak még bankókat. A hatóságok még 2500 eurót szedtek össze, a teljes summa 135 ezer lett. Értékelhető nyomra is bukkantak, banki zárószalagra (amivel a bankjegy kötegeket összefogják) bukkantak, most keresik, melyik pénzintézethez tartozik.

A szóvivő elmondta, a tuljadonos nincsen meg, bár sokan jelentkeztek a rendőrségen azzal, hogy övék a pénz, még olyan is akadt, aki részletes leírást adott a bankjegyekről. A megtalálás körülményei is érdekesen alakultak: két férfi (20 és 22 éves) ugrott először a vízbe, hogy összeszedje a bankjegyeket – később azt mondták, le akarták adni a rendőrségen, ám a hatóságokat végül nem ők, hanem egy járókelő értesítette. A tanúk meghallgatása után kiderült, mások is beúsztak a csatornába, hogy némi euróra tegyenek szert. A törvényi szabályozás szerint a talált pénzt nem lehet egyszerűen megtartani, csak akkor illeti meg az összeg a megtalálót, ha a tulajdonos meghatározott ideig nem jelentkezik, vagy nem találja a rendőrség. Ha valaki ezen idő alatt nem szolgáltatja be a talált összeget, sikkasztást követ el. Viszont a megtaláló jutalomra is igényt tarthat: 2000 euróig 10, afeletti összeg esetén 5 százalék illeti meg.

A rendőrség jelenleg nem a megtalálókkal foglalkozik, hanem a jogos tulajdonos személyét igyekszik kideríteni – emellett a médiával is foglalkozik, Hétfőn a BBC és más tévétársaságok mellett olasz, szlovén, német, cseh és szlovák forgatócsoportok is Bécsben jártak, hogy az esetről beszámoljanak. Akinek információi vannak az ügyről, az a 00-43-1-31310-33800 telefonszámon oszthatja meg a hatóságokkal (ORF, krone.at). 

 

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük