Dunai árvíz 2013: Ausztriában már apad a folyó

Bécsnél péntekre virradó éjjel öt óra alatt húsz centiméterrel csökkent a vízállás. Hasonló mértékben csökkent a vízszint Ausztria keleti részén, a szlovák határhoz közeli szakaszon.

Egész éjszaka folytatódott a küzdelem az árvíz ellen Hainburgnál, a szlovák határtól 15 kilométerre. Ott egy vasúti töltés alámosása és a feltörő buzgárok miatt is védekezni kell. A falu egy részét már elöntötte a víz, az áramot kikapcsolták. Gänserdnorfnál szintén meggyengült egy gát, ezért a közeli Bad Deutsch-Altenburgnál egy szálloda vendégeit felkészítették arra, hogy szükség esetén el kell hagyniuk a szállásukat.

 

Hainburg

 

 A víz csak lassan apad ezen a vidéken, mert a közeli Pozsonynál jóval szûkebb a folyómeder.

    

Bécsben még szerdán tetőzött a Duna, 806 centiméterrel. 2002-ben, az eddig “az évszázad árvizeként” emlegetett áradáskor 789 centiméter volt a legmagasabb vízállás ugyanezen a mérőállomáson. A fővárosban nem okozott jelentős károkat az áradás.

A hét elején több Duna menti települést részben elöntött a víz, így Emmersdorfot, Melket, Dürnsteint, Kritzendorfot és Korneuburgot. A tûzoltóság szerint az apadó vízállás mellett is napokig eltart még, amíg teljesen visszahúzódik a víz az épületekből.

   

A hosszan tartó áradás nemcsak új házakat, hanem számos mûemléket is megrongálhatott. Bécstől nyugatra már több helyen megkezdődött a takarítás és az infrastruktúra helyreállítása.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük