Dunai árvíz 2013: elöntött települések, lezárt utak Ausztriában (videókkal)

Különösen Felső- és Alsó-Ausztriában, az Inn és a Duna mentén romlott a helyzet hétfőre virradóra. A folyók vízállása továbbra is megközelíti, helyenként meghaladta a 2002-es nagy árvízkor mért szintet. A Duna Kienstocknál hétfő reggel 9,59 méteren állt, délutánra 10,92 méteres vízállást jeleznek. Az Ausztriában és Németországban az “évszázad árvizeként” emlegetett 2002-es áradáskor 10,9 méter volt ezen a helyen a Duna vízállása.

Vasárnap óta több száz embert helyeztek biztonságba Ausztriában az ár elől.

Az Inn mentén, a német határ közelében Schärding és Braunau település került víz alá. A Dunához hasonlóan az Inn vízállása is várhatóan tovább emelkedik hétfőn.

Kritikus a helyzet a cseh-osztrák határ és a Duna között elnyúló Wachau térségben is. Az apátságáról híres Melk történelmi belvárosát vasárnap elöntötte a víz, és a hatóságok nem zárják ki, hogy máshol is átcsap az ár a mobil gátakon.

Nyugatabbra, Linznél a Duna tetőzését hétfő délutánra várják. A folyó előző nap kilépett a medréből, és hétfőn már több bevezető utat is le kellett zárni, de egyelőre nem okozott jelentős károkat az áradás. 

 

Videó a linzi helyzetről

Áll a víz a Bécshez közeli Klosterneuburg városka üdülőtelepén is, de az előrejelzések szerint az 1980-as években elkészült Új-Duna csatornának köszönhetően a fővárost nem veszélyezteti az árhullám.

Valamelyest enyhült a helyzet hétfőn a nyugati országrészben, Salzburg és Tirol tartományokban. Salzburgnál a Salzach folyó már elérte legmagasabb szintjét, miután előző nap átlépte az árvízvédelmi töltést.

 

Linz hétfőn

Salzburg tartomány hegyvidéki részein, Pinzgau és Pongau körzetében változatlanul veszélyesen áradnak a hegyi patakok és nemcsak az elöntésekkel, hanem földcsuszamlásokkal is küzdenek a tûzoltók. Két embert továbbra is eltûntként tartanak nyilván, és legalább egy ember biztosan meghalt a természeti katasztrófában.

 

Visszahúzódóban van az ár Tirolban, Kössen térségében, ahol vasárnap több száz parasztgazdaságot öntött el egy hegyi patak. A takarítási munkálatokat ennek ellenére csak napok múlva tudják majd elkezdeni.

 

Videó a kösseni helyzetről

Az áradások jelentős fennakadásokat okoznak Ausztriában a vasúti közlekedésben. A Bécsből nyugatra tartó egyik vasúti fővonalon nem közlekednek szerelvények. Számos utat, főútvonalat is lezártak Ausztriában, elsősorban a Duna mentén.

 

Az időjárás-előrejelzések szerint hétfőn mérséklődik a csapadék mennyisége. Míg szombat óta négyzetméterenként 200-220 liter eső esett Ausztria egyes nyugati és középső területein, hétfőn már csak 2-10 liter várható.

 

Több mint száz út van lezárva Ausztriában

 

Több mint száz közúton voltak hétfőn útlezárások Ausztriában az árvíz miatt az osztrák autóklubok közlése szerint, de az autópályák mindenütt járhatók maradtak.

Alsó- és Felső-Ausztriában, Salzburg, Tirol és Vorarlberg tartományokban egyaránt sok helyen akadályozták a közlekedést áradások, vízátfolyások és földcsuszamlások – közölte az ÖAMTC és az ARBÖ. Az autópályákról nem jelentettek lezárt szakaszokat. A vasúti közlekedés ezzel szemben hétfőn is több helyen szünetelt.

Hétfőn délben a Duna teljes ausztriai szakaszán leállították a hajóforgalmat a folyó áradása miatt – közölte az APA osztrák hírügynökség. Lezárták az autóforgalom elől Felső-Ausztriában a Duna bal partján a B3-as főútvonalat Melk és Krems között, valamint a Duna jobb partján a B33-as főutat Melk és Mautern között.

Továbbra is nehezen volt elérhető hétfőn Salzburg tartományban a Pinzgau vidék, ahol az előző nap átmenetileg több települést teljesen elzártak a külvilágtól az áradások és a földcsuszamlások. 

   

Útlezárások voltak Ausztria nyugati csücskében, Vorarlbergben is hétfőn, noha ott az árvízi helyzet már enyhült a hét végihez képest. Hasonló volt a helyzet Tirolban is, ahol a Németországgal határos részen, Kufstein és Kitzbühel vidékén több út járhatatlan maradt. A Tirolt Salzburggal Németországon át összekötő autópálya-szakaszt a vasárnapi lezárás után újra megnyitották.

   

Jelentős fennakadások voltak a vasúti közlekedésben is. A Bécs és Salzburg közötti fő vasútvonal újra járhatóvá vált, de a szerelvények több szakaszon csökkentett sebességgel közlekedtek. Salzburg és Innsbruck között továbbra sem jártak a vonatok.

   

Ötszáz éves csúcson a Duna vízállása Passaunál

A Duna vízállása hétfőn meghaladta az 1501-ben regisztrált 12,20 méteres történelmi csúcsot a németországi Passaunál.

   

A bajor-osztrák határon fekvő városnál – ahol három folyó, a Duna, az Inn és az Ilz találkozik – a dunai árhullám tovább emelkedik, az árvízi védekezést irányító válságstáb becslése szerint a vízállás a 12,50 métert is elérheti.

   

A Duna vízszintje június elején általában 4 és 4,50 méter között mozog Passaunál, de az utóbbi hetek rendkívül esős időjárása miatt már vasárnap este meghaladta az évszázad árvizeként számon tartott 2002-es katasztrófa idején mért 10,8 métert. 

   

A történelmi városrészt teljes egészében ellepte a víz, a negyedet lekapcsolták a villanyhálózatról, lakosságát kitelepítették. Az óváros körül 600 ember küzd az ár megfékezéséért, munkájukat a Bundeswehr, a német hadsereg 120 katonája segíti.

   

Németországban májusban a sokévi átlag 178 százalékának megfelelő mennyiségû csapadék hullott. Az ország déli és délkeleti részén a folyók kiléptek medrükből. Bajorországban tíz járásban és városban rendeltek el katasztrófariadót. Az árvíz Szászországban és Türingia tartományban is több települést elöntött. 

   

Az árvízi védekezésben a Bundeswehr összesen 1760 katonával vesz részt, a legtöbben, 1050-en szászországi gátak erősítésén dolgoznak. 

   

Angela Merkel kancellár kedden a katasztrófa sújtotta térségbe utazik – közölte Steffen Seibert kormányszóvivő.

 

Eközben Budapesten: elárasztják vízzel a Kossuth téren épülő mélygarázs munkagödrét 2013. június 3-án. A számítások szerint a Duna vízszintje hamarosan eléri a 7,5 métert, emiatt néhány napon belül 1-1,5 méteres víz fog hömpölyögni a pesti alsó rakparton. A kiáradó víz nyomásával szemben a bepumpált víz nyomása támasztja majd meg az épülő mélygarázs résfalát. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Eközben Budapesten: elárasztják vízzel a Kossuth téren épülő mélygarázs munkagödrét 2013. június 3-án. A számítások szerint a Duna vízszintje hamarosan eléri a 7,5 métert, emiatt néhány napon belül 1-1,5 méteres víz fog hömpölyögni a pesti alsó rakparton. A kiáradó víz nyomásával szemben a bepumpált víz nyomása támasztja majd meg az épülő mélygarázs résfalát. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük