Egy magyar állatkiképző bántalmazott egy fiatal vakvezető kutyát Grazban

Egy fiatal labrador-retriever kutyával rosszul bánt egy magyar tréner a vakvezető kutyának való kiképzése során, mert földet evett. A hétfői grazi tárgyalás egyelőre fellebbezéssel és ítélet nélkül zárult.

A videó, amelyet egy szomszéd rögzített, sokatmondó. A tagadás hiábavaló. Látható, ahogy a vádlott (49) felemeli a labrador-retriever kutyát, akit állítólag vakvezető kutyának képez ki, majd a földre dobja, orrát a földbe nyomja és megüti. Így kellene kinéznie a kiképzésnek? – vetődik fel a kérdés.

„Túlreagáltam”

Catherine Farmer bírónő is felteszi ugyanezt a kérdést, majd hozzáteszi: „Vagy vannak más intézkedések is azon kívül, hogy lenyomják és a földhöz vágják?”.

„Túlreagáltam” – ismerte el a magyar, aki 20 éve képez ki kutyákat. Általában jutalomfalatokkal dolgozik. „De dühös voltam, mert folyamatosan mindent megevett, ami a földön volt, beleértve a földet is. Két hónapig dolgoztunk rajta. Sajnálom.”

Armin Posawetz védőügyvéd arra hivatkozott, hogy a vakvezető kutyák számára alapvető fontosságú, hogy ne zavarják őket, teljesen a munkájukra koncentráljanak.

„Az erőszak a legrosszabb”

„A legrosszabb, ha valaki erőszakot alkalmaz egy kutyánál. Nemcsak kárt okozhat az állatban, hanem veszélyt jelenthet a vak emberre is!” – hangsúlyozta a bíró. Szerencsére a rendőrség későbbi ellenőrzése során sérüléseket és visszamaradó félelmet sem talált az állatnál.

Mivel a tréner nem volt büntetve korábban, és beismerő vallomást tett, az eljárást 970 euró megfizetése ellenében ideiglenesen megszüntetik. Hansjörg Bacher ügyész azonban „általános megelőzési okokból” az ítélet ellen emelt szót. Végső soron valószínűleg a felsőbb regionális bíróság fog dönteni.

Forrás: kronet.at

Illusztráció: pixabay.com

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük