Ein Panzer, bitte: osztrák páncélosokat árulnak cseh portálon

A páncélosokat pár éve vonták ki az osztrák hadrendből

 

Pénteken számolt be a Kurier, az osztrák hírügynökség (APA) és a Heute arról, hogy a négy évvel ezelőtti haderőreform során hadrendből kivont Sauer-lövészpáncélosok közül néhány egy cseh cég portálján bukkant  fel, és 12 ezer euró körüli áron meg lehet venni. 

(A cég árul más jármûveket, tankokból egész szép választék van, SU-100 52 ezer, T-34-es 32 ezer, T-55-ös 32 ezer, T-72-es 36 ezer euróért kapható – megfelelő engedély birtokában és hatástalanítva. A BMP lövészpáncélost 16 ezer euróért kínálják, de vannak szerviz- és parancsnoki kocsik is.)

2011-ben az osztrák haderőreform keretében az 1150 darab osztrák páncélos kétharmadát leselejtezték, 750-et  selejteztek le. Közülük több mint 430 osztrák gyártmányú Sauer-lövészpáncélos volt, ezek közül bukkant fel most néhány a cseh portálon, a hagyományos illetve az egészségügyi jármûként használt változatban.  Az eset azért keltett feltûnést, mert korábban arról volt szó, a feleslegessé vált haditechnikát beolvasztják és újrahasznosítják.

Az osztrák honvédelmi minisztérium szerint minden a jogszabályok szerint zajlott, olyan cégeknek (nem hadviselő ország vállalkozása) adtak el eddig 56 páncélost, amely rendelkezik megfelelő engedéllyel, a többséget Ausztriában dolgozzák fel.  A kurier.at  úgy tudja, egy belga vállalaton keresztül zajlott az üzlet, ez adta tovább Nagy-Britanniába, Csehországba és Afrikában. Nigériában még hadrendben vannak az osztrák Sauerek. 

A hírportálok megemlítik, osztrákok nem vásárolhatják meg jármûveket. A törvények szerint Ausztriában minden páncélos hadianyag minősül, még fegyverzet nélkül is, ugyanis puszta súlyával veszélyt jelent a polgárokra és a biztonsági erőkre, ezért magánszemély nem birtokolhatja.

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük