Elakadt a havas úton munkába menet? Mindenképpen hívja fel a munkáltatóját!

A munkavállalói kamara (Arbeiterkammer, AK) szerint, amennyiben valaki a havazás vagy a télies útviszonyok miatt nem ér be – időben vagy egyáltalán – a munkahelyére, akkor az elég indok arra, hogy akadályoztatva legyen a munkavégzésben. Ehhez előbb a dolgozónak mindent meg kell próbálnia, hogy eljusson a munkahelyére.

A hétfő éjszakai havazás Karintia nagy részén közlekedési problémákat okozott, az ORF ezért kérdezett utána, mi a teendő akkor, ha valaki elakad munkába menet. A osztrák munkajog szerint a munkavállalók kötelesek minden elvárható előzetes intézkedést megtenni. Ezek közé tartozik például, hogy korábban indulnak el, tömegközlekedés helyett a saját autójukat használják, vagy éppen fordítva, hogy be tudjanak jutni a munkahelyükre. Azt, hogy a dolgozó valóban megtett minden tőle elvárhatót, azt eseti alapon kell elbírálni.

Max Turrini, a karintiai AK Karintia munka- és szociális jogi osztályának vezetője szerint egy egészséges munkavállalótól elvárható, hogy néhány kilométert gyalogoljon a munkahelyére, ha az autóval vagy tömegközlekedéssel nem lehetséges. „Ezen túlmenően a dolgozó köteles haladéktalanul, például telefonon értesíteni a munkáltatót arról, hogy nem tud időben megérkezni a munkahelyére.”

Ha az útviszonyok miatt valaki egyáltalán nem tud eljutni a munkába, akkor nem kell kivenni szabadnapot, és nem kell kompenzációs időt felszámítani, mivel ez indokolt távollét, mondta Turrini. Günther Goach, az AK elnöke rámutatott, hogy az ilyen késés vagy a hiányzás nem indok az elbocsátásra.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük