Elbocsátás után demonstráció: cukorhegyet halmoztak fel a bécsi étterem elé

Még mindig tart Ausztriában a Plachutta-botrány Ausztriában:  a szlovák pincérét személyesen elbocsátó bécsi étteremtulajdonos kapott hideget-meleget az elmúlt napokban, szombaton például cukorhegyet tornyoztak fel  a demonstrálók az egyik vendéglője előtt. 

Ahogy arról beszámoltunk, a felszolgáló a saját maga által vásárolt eperre az étterem porcukrát szórta, amin a tulaj annyira felhúzta magát, hogy azonnal elbocsátotta az alkalmazottját. A munkavállalók érdekvédelmi szervezete, az Arbeiterkammer alaptalannak találta a lépést és kártérítést ítélt meg a pincérnek. 

Mario Plachutta közleményben reagált, előbb arra hivatkozott, hogy fél kiló porcukrot hozott ki a raktárból alkalmazottja, ám kiderült, szó sem volt erről. Az Arbeiterkammert is támadta, mondván, miért képviseli a szervezet az Ausztriában csak átmenetileg dolgozó szlovák férfi érdekeit – utóbbi komoly felháborodást okozott, még az osztrák szakszervezetek vezetője is megszólalt, erősen elítélve az ilyen jellegû kijelentéseket. Mindehhez hozzájött még, hogy a tudósítások kommentjeiben  és a közösségi portálokon is ízekre szedték a közleményeket, valamint a döntést vitató Plachuttát.

A tulajdonos a  Facebook-oldalán is igyekezett védeni álláspontját, itt már nem a körülbelül 10 cent értékû cukorról írt, hanem a pazarlást és az élelmiszerek gazdaságos felhasználását emlegette.  A bécsiek más véleményen voltak és már május 1-én kisebb demonstrációt szerveztek az egyik Plachutta-étterem elé, egy tál cukrozott eperrel kínálták a járókelőket.  A vendéglőből kisiető pincér azonban kiütötte a tálat az egyik tiltakozó kezéből.

Péntekre aztán újabb flash-mobot hirdettek az egyik Plachutta-érdekeltség elé, ezt az akciót  elmosta az eső, így szombaton gyûlt össze 250-300 demonstráló, hogy jobb munkakörülményeket és több toleranciát követeljen a vendéglátásban dolgozóknak.  A tiltakozók cukrot halmoztak fel az utcán – amelyet az egyik szíriai menekülttábort élelmiszerrel ellátó KeepOn szervezetnek adományoztak.  A Twitteren megjelent képek alapján szép mennyiség  gyûlt össze, közte egy magyar feliratú csomaggal: Koronás kristálycukor.  

 

Cukorhegy a demonstráción - jutott volna bőven mindenki eprére Fotó: Twitter/medienpirat

Cukorhegy (alul a magyar feliratú kristálycukor)  a demonstráción – jutott volna bőven mindenki eprére Fotó: Twitter/medienpirat

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük