Életben Bécsben: rezsi és más költségek (blogbejegyzés)

Rezsi: áram, víz, fûtés, garázs

 

Ha a lakás megvan, akkor jöhet a havi rezsi: átalányt fizetünk áramra: 6,24 havonta (Wien Energie), vízre és fûtésre (ISTA) 43,05. GIS (rádió és tv adója, ha van készüléked amit akár el is titkolhatsz, de ellenőrizhetik és köteles vagy beengedni őket) 23,06 – olvasható a postban.

 

Ehhez jön még a garázsbérlés, ami kocsira 112 euró, motorra 33/hó. Lehet olcsóbban is találni, a házunkban 90 euró, de nincs hely, mivel a kerület fizetős minden nap 9-22 óra között, hétvégén nem. Lehet az önkormányzatnál igényelni lakhelyhez kapcsolódóan utcai ingyenes parkolást, azt hiszem 163 euró/év. A UPC-nél net és tv-csomag 34,90.

 

Nekünk van még kiegészítő biztosítás is a MUKI-nál a családra a TB mellé havi 16,21-ért. A kocsi adója és biztosítása, amennyiben osztrák rendszámot használsz – hiszen elvileg azt kellene, ha itt van állandó lakcímed – 94 euró. A havi adó mindenkinek 47 euró, a biztosítás függ a bonus malus besorolástól, ez otthoni B1-es szint. Amúgy a kezdő szint 105 euró, szóval nagy kedvezmények nincsenek, 0-9 között van szint itt. Nem kis utánajárás volt, hogy az otthoni szint minek felel meg itt. A saját biztosító, ami otthoni és itteni is, tehát egy cég, nem tudta elsőre megmondani.

 

A bankszámla kezelési költsége havi 5 euró, kivétnél és netes tranzakcióknál nincs költség. Ehhez természetesen jön még az élelmiszer, tankolás, pelenka nekünk, bár őszintén szólva azt otthon szoktuk megvenni giga-csomagban, mert itt drágább. Ahogy a hús is, ha éppen nem akciós, de akció mindig mindenhol van, egymással versengenek az áruházak, szóval összességében szerintem nem költünk többet itt,mint otthon költenénk, kis odafigyeléssel még spórolhat is az ember.

 

Tömegközlekedést tekintve az éves bécsi bérlet 449-től váltható, havi 49,50 euró, heti 14 euró. Egy vonaljegy 1,80 euró, a jármûvön megvéve 2,20. Kevés tapasztalatom szerint elég sûrûn járnak, tiszták, kulturáltan lehet közlekedni,de tömeg itt is akad, mint Pesten. Az árak a zónák szerint változhatnak.

 

Strand és uszodabelépők felnőtteknek 4,70, délután 13 óra után 3,70. 14 éves korig 1,60 illetve 6 éves kor alatt ingyenes.

 

A schönbrunni állatkertbe a belépő felnőtteknek 14, fiataloknak 6 euró, 6 éves korig ingyenes, de váltható éves kártya, ami 35 euró és bármennyi látogatásra érvényes a váltás napjától számítva egy évig.

A teljes post itt olvasható.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük