Elfogadták Ausztriában az oltási törvényt

A 18 éves kortól általános Covid elleni védőoltási kötelezettség csütörtökön este az utolsó parlamenti akadályon is átment. A Szövetségi Tanács az ÖVP, a Zöldek, a NEOS és az SPÖ többségének szavazatával fogadta el. A törvény hatálybalépéséhez még a szövetségi elnök aláírása, valamint annak kihirdetése szükséges, ami a következő napokban várható, írta az orf.at.

A Szövetségi Tanács 61 tagja mintegy 80 százalékos többséggel fogadta el a tervezett koronavírus-oltási kötelezettséget 2022. február 3-án, csütörtökön. A szavazás eredménye: 47 igen szavazat, 12 nem, két tartózkodás. Egy ellentmondásos tény: David Egger (Salzburg) és Horst Schachner (Stájerország), az SPÖ két képviselője is a kötelező védőoltásról szóló törvény ellen szavazott. Az FPÖ mind a tíz szövetségi képviselője szintén ellene volt.

A Szövetségi Tanács jóváhagyása után Alexander Van der Bellen szövetségi elnöknek még alá kell írnia a törvényt. Ezt követően Karl Nehammer szövetségi kancellárnak kell ellenjegyeznie, mielőtt azt szabályszerűen kihirdethetik. Amint ez megtörtént, az új kötelező védőoltási törvény egy nappal később hatályba léphet. A kötelező oltás már a jövő héten megkezdődhet, az ellenőrzések pedig 2022. március közepén indulhatnak.

A bevezető szakasz március 15-ig tart, ezt követően a kérdés szankciókkal járó ellenőrzési szabálysértéssé válik. A rendőrség ellenőrizheti majd az oltási státuszt, és büntetéseket szabhat ki. A harmadik fázis, amelyben automatikusan büntetéseket szabnak ki minden oltatlan személyre, még várat magára.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük