Elfogott embercsempész és menekültek egy furgonban Ausztriában 2023 augusztus

Embercsempész-hálózatot számoltak fel az osztrák rendőrök

Felgöngyölített a steiermarki rendrőség egy komplett embercsempész-hálózatot: a szervezet 500 embert vitt Ausztriába és Németországba, 17 gyanúsított van őrizetben, az első tárgyalásokat szerdán tartják Grazban.

A hálózatig tavaly augusztusban jutottak el a rendőrök, ekkor a tartomány keleti részén több alkalommal is lebuktak a menekülteket szállító csempészek.

Huszonhatan egy furgonban

Augusztus 15-én az A2-es autópályán 60 kilométeren keresztül üldöztek a civil nyomozók egy furgont, a járművet végül egy útakadály állította meg. A bérelt kocsiból 12 felnőtt és 14 kiskorú szíriai menekült került elő (borítóképünkön), akik sérülés nélkül úszták meg meredek kalandot. A sofőrt – egy szíriai származású svéd állampolgárt – őrizetbe vették, aki egyébként tagadta az embercsempészetet.

Nagyüzemi csempészet

A szervezethez – amelyről egyelőre nem közölt bővebb információkat az ORF – legalább 17 gyanúsított tartozott, célja a maximális haszonszerzés volt. A bűnszervezetet azzal vádolják, hogy csak a 2023 júniusa és októbere összesen 26 alkalommal hajtott végre embercsempészetet és körülbelül 500 embert szállított ezalatt. Az illegális utakat Magyarországról Ausztriába – és egyes esetekben Németországba – indították, az utaztatás borzalmas, többször életveszélyes körülmények között történt.

Minden a pénzről szól

Az ilzi idegenrendészet tavaly októberben hajtott végre nagyszabású akciót, ekkor Oberwart közelében öt gyanúsítottat fogtak el, akik a rendőrség szerint a középső és a legmagasabb vezetői szintekhez tartoznak. A nyomozás során az anyagi háttérre is fény derült, a hálózat csak a felderített esetekkel legalább 900 ezer euró hasznot termelt.

Az első tárgyalás


A további gyanúsítottak ellen a rendőrség a grazi és a bécsi ügyészséggel közösen nyomoz. A tíz gyanúsított elleni első tárgyalást szerdára tűzték ki a grazi tartományi bíróságon.

Fotó: ORF

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük