Engedmények lesznek az érettségit illetően

Több iskolában is tüntettek kedden a diákok, követelve a kötelező szóbeli érettségi eltörlését. Martin Polaschek (ÖVP) oktatási minszter azonban ragaszkodik a szóbeli vizsgatételhez, de azt is közölte, hogy további könnyítések várhatók az idei érettségi vizsgákat illetően, közölte az orf.at.

Martin Polaschek ismertette, hogy több matematika tételt is töröltek a központi érettségi vizsgán. A tavalyi évhez hasonlóan az idén májusban írt érettségi vizsgák értékelése is nagyvonalúbban történik a pandémia előtti időszakhoz képest. Többek között fél pontot is lehet kapni egyes feladatokra, valamint marad a „Best-of-értékelés“ is, miszerint három feladat közül csak azt a kettőt veszik figyelembe, melyeknél több pontot ér el az érettségiző. Minden érettségi tantárgyra vonatkozik, hogy egy órával tovább dolgozhatnak a diákok a feladatokon.

Ha valaki betegség miatt távolmarad az érettségitől, akkor utólag is pótolhatja a vizsgákat. A pótérettségik május 16-án kezdődnek. A szóbeli vizsgáknál is kevesebb tétel lesz. Ami a pandémia miatt nem volt téma az évközi oktatás során, azt az érettségin sem kérhetik számon a diákoktól. Az értékelés során a pedagógusoknak figyelembe kell venniük a diákok legutolsó bizonyítványában szereplő érdemjegyeit. Az érettségit megelőző írásos szakdolgozat (Vorwissenschaftliche Arbeit) benyújtási határidejét is egy héttel meghosszabbították. Az érettségire való felkészülés előtti hetekben csak azok a diákok mehetnek be személyesen is a tanintézmény épületébe, akik legalább heti háromszor tesztelnek. A vizsganapokra a 3-G-szabály vonatkozik majd.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük