Eurovíziós Dalfesztivál 2015, Bécs: Boggie a huszonkettedik helyen lép fel a döntőben

Csemer Boglárka, Boggie huszonkettedik versenyzőként lép fel a gálán Fotó: Andreas Putting

Csemer Boglárka, Boggie huszonkettedik versenyzőként lép fel a gálán Fotó: Andreas Putting

 

A fináléba jutott országok színpadra lépési sorrendjét péntekre virradóra jelentették be a verseny szervezői. A döntést a házigazda osztrák közszolgálati televízió (ORF) producerei hozták meg, a sorrendet a dalfesztivált irányító Európai Mûsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) vezetői, Jan Ola Sand igazgató, illetve Frank-Dieter Freiling, az úgynevezett referenciacsoport elnöke hagyta jóvá.

A szombati döntőt Szlovénia versenyzője, Maraaya kezdi, utána a kiemelt Franciaország (Lisa Angell), majd Izrael (Nadav Guedj) következik. A dalfesztivál esélyesei közül a svéd Mans Zelmerlöw tizedikként, az ausztrál Guy Sebastian a 12. helyen, a belga Loic Nottet 13. helyen adja elő produkcióját, Boggie a spanyol Edurne után huszonkettedikként énekel, az orosz Polina Gagarina huszonötödikként lép színpadra, a sort az olasz operapop trió, az Il Volo zárja.

Boggie és a Wars For Nothing (szerzők: az előadó, Sebestyén Áron és Bori Sára Heléne) a keddi első elődöntőből jutott a döntőbe. Háborúellenes dalának előadását a színpadon négy vokalista, Sapszon Orsolya, Szeder-Szabó Krisztina, Dely Domonkos és Szakonyi Milán kíséri. A produkció koreográfusa Tihanyi Ákos, a látványért felelős kreatív munkatárs Pócsik Henrietta. A szombati döntőben Pejtsik Péter személyében magyar hangszerelője és karmestere van a megnyitó ceremóniának. A Wiener Stadthalléban a showmûsorban fellép a verseny tavalyi nyertese, Conchita Wurst is. Tavaly Kállay-Saunders András huszonegyedikként énekelt a koppenhágai döntőben, és így végzett az előkelő 5. helyen.

A Duna Televízió szombaton 21 órától élőben közvetíti a finálét.

Pejtsik Péter: a fesztivál hidat képez a zenei stílusok között is

Az Eurovíziós Dalfesztivál hidat képez a zenei stílusok között is – emelte ki Pejtsik Péter, a rendezvény magyar hangszerelője és karmestere az MTI-nek pénteken. Mint mondta, nagy örömmel tölti el, hogy a fesztivál mottóját, vagyis Hidakat építünk (Building Bridges) a zenei stílusok közötti kapcsolatra is értelmezhették, vagyis ötvözték a klasszikus zenei elemeket a kortárs stílusokkal.

A zeneszerző hangsúlyozta: ez a komplex zenei elv mindig is fontos volt számára, saját zenekarával, az After Cryinggal is erre törekedett. Hozzátette: örömmel tapasztalja, hogy amiről korábban azt gondolta, csupán a szûkebb közönségnek szól, az most hatalmas publikum előtt is bizonyítja létjogosultságát. 

Pejtsik Péter az Eurovíziós Dalfesztivál zenei arculatának kialakításában vett részt, dolgozott a fesztivál saját “himnusza”, a döntő megnyitóján hallható Building Bridges címû dal, a népszerûsítő reklámok, a versenyzőket bemutató filmek, vagyis az úgynevezett “képeslapok” zenéinek munkálataiban is. A magyar muzsikus a szombati döntő nyitó ceremóniáján is közremûködik karmesterként. 

A kreatív stábnak angol, osztrák, svájci és amerikai résztevői is vannak – mondta a zeneszerző-hangszerelő és kiemelte: a közös munkában a nemzetközi csapat arra törekszik, hogy a kultúrák egymással való közös játékát segítse elő és ne saját szempontjait részesítse előnyben.

A zeneszerző tapasztalatai szerint az első próbákhoz képest a koncepción még szükséges néhány finomhangolást elvégezni, hiszen olyan hatalmas a produkció, annyi a résztvevő és olyan komoly technikai háttér szerepel az előadásokban, hogy ezek csupán az élő próbákon tudnak véglegessé válni. 

Pejtsik Péter hangszerelőként és karmesterként mûködött közre az Eurovíziós Dalfesztivál tavalyi győztese, Conchita Wurst most megjelent első stúdióalbumán is. Vasárnap a bécsi Opera (Staatsoper) színpadán az osztrák énekes a Wiener Philharmoniker kamaraegyüttesével, a Philharmonics-szal adta elő tavalyi győztes dalát, a Rise Like A Phoenixet. A rendhagyó, akusztikus változat hangszerelését ugyancsak a magyar zenész készítette. Pejtsik Péter elmondta: megtisztelőnek érzi, hogy a világ egyik legjobb zenekarának tagjaival dolgozhatott és külön öröm számára, hogy munkájáról elismerő szavakat kapott a muzsikusoktól és a szervezőktől egyaránt.

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük