Farkas sétált Bludenz utcáin, engedélyt kaptak a kilövésre

Miután Bludenz (Vorarlberg) település területén éjjel lefilmeztek egy utcán sétáló farkast, a tartományi kormány reagált, és engedélyt adott a ragadozó kilövésére. A szakértők nem támogatják ezt az intézkedést.

A videó, amelyen egy farkas látható, amint Bludenz elhagyatott városában kóborol szerdán, gyorsan bejárta a világot. A felvételt egy arra járó autós készítette. Hubert Schatz vadbiológus is megnézte a 22 másodperces videót a farkasról – és egyelőre nem tartja aggasztónak a helyzetet.  A szakértő reméli, hogy nem válik mindennapos eseménnyé, hogy egy nagytestű ragadozó sétál egy város központjában. A felvétel alapján a farkas félt, nem agresszív. Ha a fogait mutatta volna, más lenne a helyzet, írja a Krone.

A farkas közelről látható az Instagramon közzétett videón:

A Bludenz lakónegyedében észlelt farkas után Markus Wallner vorarlbergi kormányzó és Christian Gantner tartományi tanácsosok lépéseket tettek: „A farkasoknak nincs helyük a sűrűn lakott területeken. A lakosság biztonsága elsőbbséget élvez”. Ezért szerdán elrendelték a farkas kilövését, olvasható a cikkben.

Az eljárás vitatható

Ez az eljárás vitatható. Hubert Schatz nem látja ennyire veszélyesnek a helyzetet, és nem tartja szükségesnek a farkas kilövését. Amíg a ragadozó csak egyszer kóborol át a városon, addig szerinte az állat nem számít problémás példánynak. Csak akkor kell megfontolni a megfelelő intézkedéseket, ha ez a viselkedés ismétlődik – mondta Schatz szerda reggel.

Az állam szerint nem volt tisztázott, hogy az észlelt állat valóban farkas volt-e. Ennek érdekében a délelőtt folyamán többek között farkaskutyák és huskyk gazdáit keresték fel és ellenőrizték, hogy nem szökött állatról van-e szó. A vizsgálatok nyomán és a szakértői értékelések szerint viszont már feltételezhető, hogy valóban farkasról van szó.

Hol van most a farkas?

További intézkedések közé tartozik a lakosság tájékoztatása és felhívása arra, hogy kerüljék el vagy távolítsák el a táplálékforrásokat (például a szerves hulladékot tartalmazó zsákokat és hasonlókat). Természetesen kérdéses, hogy a farkast valaha újra látni fogják-e.

Illusztráció: pixabay.com

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük