Fat Cat day Ausztria

Fat Cat Day Ausztriában: öt nap alatt keresik meg a topmenedzserek az éves átlagbért

Ma van a „Kövér macska napja (Fat Cat Day)”, az a nap, amikor a nagy osztrák tőzsdei cégek vezérigazgatói már annyi jövedelemre, mint amennyit az alkalmazottak átlagosan keresnek az év során. A Bécsi Arbeiterkammer (AK – munkaügyi vagy munkáskamara) felső határt szabna vezetői béreknek.

A Fat Cat Day azt a napot jelöli, amikor egy vezérigazgató – a „kövér macska” – az osztrák alkalmazottak éves átlagfizetését már megkereste. Az AK számításai szerint egy 2,7 millió eurós átlagos éves fizetéssel rendelkező vezérigazgatónak idén öt munkanapra van/volt szüksége ahhoz, hogy az osztrák mediánjövedelem 36 000 euró körüli összegét megszerezze. Ha a munkaszüneti napokat és a hétvégéket is figyelembe vesszük, akkor az AK szerint az úgynevezett „kövér macska napja” (Fat Cat Day) idén január 8-ra esik. Az osztrák vezetői átlagkereset tehát 75-ször magasabb, mint a mediánjövedelem.

Többet dolgoznak

Az AK a „High Pay Centre” brit agytröszt által használt módszerre alapozza számításait. Feltételezi, hogy egy vezérigazgató átlagosan napi tizenkét órát dolgozik, és csak minden negyedik hétvégéje szabad, az ünnep és munkaszüneti napokat leszámítva egy vezető évente 320 napon összesen 3840 órát dolgozik.

Az osztrák tőzsdei cégek vezetői közül a Bawag vezérigazgatója, Anas Abuzaakouk az első, aki idén elérte a „kövér macska napját”. Mintegy 9,4 millió eurós fizetése mellett 2022-ben 1,2 munkanap kellett neki ahhoz, hogy egy osztrák munkavállaló átlagos éves jövedelmét megszerezze – írja az AK. A második helyen Peter Oswald, a Mayr Melnhof kartongyártó cég vezérigazgatója áll. Az ő éves javadalmazása 2022-ben 5,6 millió euró. Neki két teljes munkanapra van szüksége ahhoz, hogy elérje az átlagjövedelmet.

A harmadik helyen Herbert Eibensteiner, a Voestalpine vezérigazgatója végzett 4,5 millió eurós éves fizetéssel. Ez azt jelenti, hogy Eibensteinernek idén mindössze 2,5 napot kell dolgoznia ahhoz, hogy elérje a mediánjövedelmet. A 20 legjobb ATX-vezérigazgató közül Radka Doehring, aki május óta vezeti az Immofinanz vállalatot, áll az utolsó helyen. Bár 2022-ben csak nyolc hónapig töltötte be az elnöki pozíciót, ő is mindössze 24 nap és 10 óra után éri el az osztrák munkavállalók éves medián jövedelmét.

Az AK szerint ez így aránytalan


Az AK ezért felszólítja a felügyelőbizottságokat, hogy tartsák fenn a „megfelelő” arányt az igazgatótanácsi és az alkalmazotti fizetések között. Emellett a menedzserek fizetését is az ökológiai és szociális célok eléréséhez kell kötni. Az AK véleménye szerint a javadalmazás legalább egyharmadának a fenntarthatósági szempontokat kellene figyelembe vennie. Az igazgatótanácsi javadalmazás átláthatóságát is növelni kell, például a javadalmazási jelentések szabványosításával a tőzsdén jegyzett vállalatok esetében.

Az AK közzétette a vezető fizetéseit


A munkaügyi kamara saját vezetői fizetéseket tesz közzé az interneten. Az AK elnöke, Renate Anderl havonta nettó 7.256,95 eurót keres. Az AK igazgatójának, Silvia Hruška-Franknak a jövedelme nettó 10.984,84 euróra jön ki.

Iparszövetség: több jövedelem = több adó

Az Osztrák Iparszövetség (IV) kevésbé szimpatizál a meghirdetett „Kövér macska napjával”. Az AK irigység-vitát szít, és „a vezetőket állítaná pellengérre” – írta a cégeket tömörítő szervezet a közleményben. Az IV rámutatott, hogy a topmenedzserek adóikkal nagy mértékben járulnak hozzá a közjóhoz Ausztriában – az adókulcsok havi 7700 eurós jövedelem felett már 48 százalékosak,de akár az 55 százalékot is elérhetik.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük