Februártól kötelező az oltás Ausztriában

Az osztrák parlament alsóháza, a Nationalrat elfogadta a 18 éven felüliek kötelező oltásáról szóló törvényt. A kötelező védőoltás ellenére a 3G továbbra is érvényes a munkahelyen, a negatív teszt elegendő lesz a munkavégzéshez. A benyújtott javaslathoz bőven megvolt az egyszerű többség: a 137 igen szavazat mellett 33-an voksoltak nemmel, olvasható az orf.at-n.

Március közepéig még nem büntetik meg azt, aki nem oltatta be magát. A tervezett büntetési keret egyébként 600-tól 3600 euróig terjed. A szabályozás ugyanakkor kivételt tesz a várandós nők és mindazok esetében, akik orvosi okokból nem vehetik fel a védőoltást.

A szabályozás február elején lép életbe. Az oltási kötelezettséget három lépcsőben tervezik bevezetni. Az első fázisban, február elejétől március 14-ig minden háztartást írásban értesítenek a követelményekről. Csak ezt követően válik az oltási kötelezettség kikényszeríthetővé, például pénzbírságok kiszabásával.

Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter a törvény megszavazását úgy kommentálta: „Minél több embernek lesz oltása a koronavírus ellen, annál kevesebben fognak meghalni a járvány következtében.“ Európában Ausztria az első ország, amely kötelezővé tette a védőoltást.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük