Felmérték Bécs földenergia-potenciálját: digitális térképre kerülnek az adatok

Az Energiatervezési Ügyosztály (MA 20) megbízásából készített tanulmány szerint Bécs területének egyharmada kiváló adottságokkal rendelkezik a talajfelszínhez közeli földhő valamint a talajvíz energiacélú felhasználása terén. Főként a Dunától északkeletre eső kerületekben, Floridsdorfban és Donaustadtban lehet jó hozamra számítani, amelyek Bécs erősen növekvő városrészei. 

A tanulmány eredményei jelentősen megkönnyítik majd a további berendezések tervezését és telepítését, főleg, hogy a túl sûrûn telepített berendezések gyengítik egymás hatásfokát. „Ezen ismeretek birtokában a jövőben konkrét intézkedéseket valósíthatunk meg a fenntartható energiaellátás érdekében. Főleg az új városrészek számára lehetnek nagyon hasznosak az adatok” – magyarázza Maria Vassilakou polgármester-helyettes.

Ráadásul a tanulmány eredményét ősztől mindenki számára hozzáférhetővé teszik, és a napenergia-kataszterhez hasonlóan az adatokat integrálják a város digitális térképébe. Vagyis Bécs online térképén bárki megnézheti, hogy érdemes-e hőszivattyút telepítenie a telkén, vagy sem. Az osztrák főváros területén már most is 1.800 geotermikus hőcserélő rendszer mûködik, de a talajvíz termikus felhasználása is egyre népszerûbb. 

 (Compress) 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük