Félmillió vendég, 130 millió euró bevétel: ilyen lesz a 2014/2015-ös báli szezon Bécsben

Noha lényegesen rövidebb lesz, a sikerességét tekintve várhatóan semmiben sem marad majd el a tavalyitól az idei báli szezon Bécsben – derül ki a Bécsi Gazdasági Kamara (Wirtschaftskammer Wien) megbízásából készült felmérésből. 

 

A november közepétől február közepéig tartó szezonra mintegy ötszázezer osztrák és külföldi vendéget várnak, akik közül a legtöbben – 380 ezren – a bécsiek lesznek. A többi tartományból csaknem ugyanannyi vendég érkezik majd, mint külföldről – 65 illetve 55 ezer. A legtöbbet természetesen a nemzetközi közönség költ majd, fejenként átlagosan 285 eurót, míg a bécsiek átlagosan 250 eurót adnak ki az előkészületekre. 

A bécsi fodrászok, szabók, varrónők, virágboltosok, taxisok és vendéglátósok így összesen mintegy 128 millió eurós összbevételre számíthatnak. 

A felmérés szerint a legtöbben elsősorban azért mennek bálba, hogy egy szép estét töltsenek el a párjukkal (85{c707f9e70e4104aaeec55e6d6572352321f906e76faac2d88c7692cc3766a679}), de ugyanilyen vonzó számukra a rendezvények különleges hangulata is. A tánc miatt 55 százalék vesz jegyet, 10 százalék számára pedig társadalmi kötelezettség, illetve üzleti lehetőség egy-egy ilyen alkalom. 

Egy átlagos bécsi bálvendég 60 eurót ad ki a jegyre, 70 eurót az étel- és italokra, taxira pedig 10 eurót. Fodrászra és kozmetikusra 25 eurót, báli ruhára, cipőre, kiegészítőkre és tánctanfolyamra pedig további 70 eurót. 

Az idei szezon trendje a rafinált fûzős ruha, illetve a nyitott hátkivágású estélyi ruha – természetesen selyemből és csipkéből, színezett tollakkal és szőrmével megbolondítva. A klasszikus fekete és nude színek mellett olaj-, piros és violett színekben pompázó ruhák mellé fekete lakk- vagy metálszínû magassarkú cipők dukálnak. Hozzá konty és füstös szem smink – füstkékben vagy a bordók és lilák különböző árnyalataiban. Gyakorolni a keringőt, a foxtrottot és a bugit érdemes.

Több mint tíz év után az érdeklődők egyébként idén Budapesten is átélhetik a bécsi bálok hangulatát. Az InterContinental Budapest szállodában 2014. november 22-én megtartott rendezvényen Bécs Városát Rudolf Schicker frakcióvezető, a bécsi tartományi parlament és a városi közgyûlés tagja képviseli. Bécs Bálokat a világ legkülönbözőbb nagyvárosaiban tartanak Brüsszeltől, Berlintől és Milánótól Ottawán, Bostonon és New Yorkon át Sanghajig, Moszkváig és Limáig. 

 

Fotó: Wien Tourismus /Heinz Angermayr

Gyakorolni a keringőt,a foxtrottot és a bugit érdemes Fotó: Wien Tourismus /Heinz Angermayr

 

Fotó: Wien Tourismus / MAXUM

A bécsiek átlagosan 250 eurót költenek az előkészületekre Fotó: Wien Tourismus / MAXUM

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük