Fizetősek lesznek a német autópályák: 2016-tól matricás rendszert vezetnek be

A matricás rendszer egyszerû és nem túlzottan bürokratikus – indokolta a megoldást Alexander Dobrindt közlekedési miniszter német hírportálok hétfői beszámolója szerint. Azzal kapcsolatban, hogy az éves díj a várakozások szerint 100 euró lesz, a tárcavezető a bajor közszolgálati televíziónak azt mondta, hogy “a száz egy érdekes szám”, de “lehet egy kicsit kevesebb is, főleg akkor, ha van ökobónusz” az alacsony károsanyag-kibocsátású kocsit használó autósok számára.

Az autópályadíj a bajor CSU követelésére került be a német kormány programjába. A bajor konzervatívok azt akarják elérni, hogy a külföldiek  fizessenek a német autópályák használatáért. Az uniós jogi előírások miatt azonban valamennyi autósra ki kell vetni a díjat, a németeket pedig valamilyen formában kompenzálják. Ennek részleteiről Alexander Dobrindt nem árult el részleteket, de hangsúlyozta, hogy a rendszer megfelel majd az uniós előírásoknak. “Egyetlen külföldi sem kerül hátrányos helyzetbe” – húzta alá a CSU politikusa.

   

A közlekedési minisztérium még a nyári parlamenti szünet előtt bemutatja a koncepciót, az idén megalkotják a szükséges jogszabályokat, és 2016-ban elindítják a rendszert. 

   

Ellenzéki pártok támadják a tárca tervét. A kompenzációt csak a gépjármû üzemben tartási adó csökkentésével lehet elérni – emelte ki a Zöldek közlekedéspolitikai szóvivője, Valerie Wilms, aki a ZDF közszolgálati televíziónak nyilatkozva kiemelte, hogy “csak a németek profitálnak abból, ha egyszerre vezetik be az autópályadíjat és csökkentik a gépjármûadót, ez pedig a külföldiek egyértelmû diszkriminációja.” 

   

A Zöldek szerint  az autópályadíj bevezetése helyett a német és a külföldi teherautókra egyaránt vonatkozó úthasználati díjat kell kiterjeszteni – tette hozzá.

   

A Baloldal szerint a CSU a külföldieket terhelő autópályadíjjal közlekedéspolitika helyett a külföldieket célzó “kocsmai szintû, populista” hangulatkeltést folytat. 

A csaknem 13 ezer kilométeres német autópálya-hálózat használatáért a 12 tonna össztömeg feletti tehergépjármûvek után már 2005 óta fizetni kell, és 2012-ben több mint ezer kilométernyi főutat is fizetőssé tettek. 2015-től a 7,5 tonna össztömeg feletti tehergépjármûvek után kell majd fizetni, és 1000 kilométerrel növelik a díjfizetési kötelezettség alá vont szakaszok hosszát a kétszer kétsávos autóutak hálózatában.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük