Foci vb 2014: egy hónapig tart a világ futballünnepe

A rendezést Brazília, de tulajdonképpen az egész földrész elsősorban a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökének, Joseph Blatternek köszönheti, aki – miután a Dél-afrikai Köztársaság egyetlen szavazattal elbukta Németországgal szemben a 2006-os seregszemléért vívott harcot – bevezette a rotációs rendszert a kontinensek között. Így a 2010-es eseményre kizárólag afrikai, míg a 2014-esre dél-amerikai ország jelentkezhetett. Eleinte Brazíliának egy vetélytársa akadt Kolumbia révén, de utóbbi 2007 áprilisában visszalépett, s októberben már csak formalitás volt a házigazda bejelentése.

   

Brazília minden idők egyik legrosszabb vb-előkészületével hívta fel magára a figyelmet. A stadionépítések hol halálesetek, hol sztrájkok miatt folyamatosan csúsztak, de a munkálatok is már késve kezdődtek meg több létesítmény esetében. Ennek következményeként a curitibai Baixada Arénája esetében kilátásba helyezték a helyszín “kiesését”, míg a nyitómérkőzésnek otthont adó Sao Pauló-i Corinthians Arénában egészen a rajtig dolgoznak.

   

A vb 64 találkozóját 12 város stadionjában bonyolítják le. A létesítmények közül hét új, a másik ötöt pedig felújították és kibővítették. A vb legnagyobb létesítménye a 74 689 néző befogadására alkalmas Rio de Janeiró-i Maracana Stadion, amely 1950-ben is otthont adott a finálénak – akkor még 200 ezer szurkoló előtt.

A 2014. évi brazíliai labdarúgó-világbajnokság helyszínei/stadionok befogadóképessége Grafika: MTI

A 2014. évi brazíliai labdarúgó-világbajnokság helyszínei/stadionok befogadóképessége Grafika: MTI

   

A FIFA 207 tagországából 203 vett részt a 2011 júniusától 2013 novemberéig tartó, összesen 820 meccset jelentő és 2303 gólt hozó selejtezősorozatban, amely után 31 válogatott csatlakozott az automatikusan résztvevő házigazdához, hogy az egy hónapos futballünnep során eldöntse: melyik nemzeti együttes a világ legjobbja. A magyarok – mint 1986 óta mindig – sikertelenül zárták a kvalifikációt, az európai D csoportban Hollandia és Románia mögött, Törökország, Észtország és Andorra előtt a harmadik helyen zártak 17 ponttal.

   

A FIFA busásan díjazza a résztvevő válogatottakat: összesen 423,28 millió eurót oszt szét a nemzeti szövetségeknek. A győztes 25,72 milliót, a döntő vesztese 18,37 millió eurót kap, de a csoportmérkőzések után búcsúzó csapatok is 5,8 millió euróval vigasztalódhatnak.

   

A William Hill szerint a házigazda és tavaly hazai közönség előtt Konföderációs Kupa-győztes brazilok számítanak favoritnak, végső sikerük négyszeres pénzt jelentene. őket a kétszeres világbajnok argentinok követik (5), majd a háromszoros aranyérmes német (7) és a címvédő spanyol (7,5) együttes jön a sorban. Érdekesség, hogy a nyolc évvel ezelőtti döntősök végső sikerével viszonylag nagyot lehet “kaszálni”, ugyanis az akkor aranyérmes olaszok ötödik diadala és az ezüstérmes franciák második elsősége egyaránt 26-szoros pénzt ér. A legelőrébb rangsorolt afrikai gárda, Elefántcsontpart vb-címére 126-szoros szorzót kínál a világhírû bukmékeriroda. A legtöbbet Costa Rica, Honduras, vagy Irán diadala hozna a konyhára, mindhárom esetben a feltett tét 2501-szeresét nyerheti a fogadó. Ami az európai gárdák ellen szól: amerikai kontinensen még soha nem tudtak diadalmaskodni.

 

A foci vb hivatalos labdája Grafika: MTI

A foci vb hivatalos labdája Grafika: MTI

   

A Föld minden pontján hatalmas érdeklődéssel kísért esemény számos rekordot hozhat. Az öt világbajnoki sikerükkel rekorder hazaiak újabb diadalukkal megerősíthetik vezető helyüket az örökrangsorban, míg az olaszok esetleges aranyérmükkel utolérnék őket. Szintén hatalmas bravúr volna a spanyolok címvédése, ez ugyanis korábban csak két csapatnak sikerült, legutóbb a braziloknak még 1962-ban, azaz több mint félévszázada. A német Miroslav Klose is nagy célokkal érkezett a tornára, hiszen egy góllal utolérné, kettővel pedig meg is előzné a góllövő örökranglistán 15 találattal első helyen álló brazil Ronaldót. Amennyiben a Nationalelf a vb végső fázisába, azaz a legjobb négy közé jut, akkor Klose – már ha mind a hét találkozón szerephez jut – a legtöbb vb-mérkőzést játszott honfitársát, Lothar Matthäust is megelőzheti. Ez egyben azt is jelentené, hogy Németország sorozatban negyedik dobogós helyezéssel új csúcsot állíthatna fel. Az olaszok kapusa, Gianluigi Buffon pedig ötödik részvételével máris rekordbeállítást ért el Matthäust és a mexikói Antonio Carbajalt “befogva”.

   

A futball-vb, amely a nyári olimpia után a világ második legnagyobb sporteseménye, a július 13-i döntővel zárul. Négy év múlva Oroszországban tartják a futball újabb csúcsünnepét, a XXI. labdarúgó-világbajnokságot.

 

Brazil sikert várnak a hazai és a külföldi szurkolók is

A futballszurkolók több mint harmada a rendező brazil válogatott sikerét várja a csütörtökön kezdődő labdarúgó-világbajnokságon az Ipsos intézet felmérése szerint.

A nemzetközi piackutató 26 országban, köztük Magyarországon végzett online módszerrel felmérést, eszerint a világ lakosságának 78 százaléka hallott magáról az eseményről. Az érdeklődők 39 százaléka szerint Brazília lesz a befutó, 14 százalék vár spanyol címvédést, kilenc százalék német, míg a megkérdezettek nyolc százaléka argentin sikert.

   

Magyarországon nagyon hasonlóak az adatok a globális felmérés összeredményéhez, ugyanis az emberek 70 százaléka tud a világbajnokságról, vannak friss ismeretei az eseményről, s a szurkolók 37 százaléka tippelt brazil győzelmet. A sorrend is megegyezik, mivel 17 százalék spanyol, 14 százalék pedig német végső sikert mondott.

   

Világszinten az érdeklődők közül 16 százaléknyian jelezték, hogy minden meccset megnéznek majd, 27 százaléknyian pedig kedvenc csapatuk találkozóira koncentrálnak elsősorban. A válaszadók egyharmada ritkán, alkalmanként kapcsol majd a vb-re, míg egyharmadnyian egyáltalán nem fogják követni a tornát. Magyarországon 35 százalékot nem érdekel a torna és 37 százalék tartozik azok közé, akik csak ritkán nézik majd a találkozókat. A fanatikus rajongók csak nyolc százaléknyian vannak, s 20 százalék figyeli majd elsősorban a számára szimpatikus együttest.

   

A legnagyobb érdeklődés Brazíliában van, ahol az emberek több mint 90 százaléka figyeli a vb-t, de Belgiumban és Franciaországban ugyancsak szinte a teljes lakosságot foglalkoztatja a világbajnokság. A felmérésben érintett országok közül Egyiptomban a legalacsonyabb az érdeklődés, mindössze 36 százalék, az Egyesült Államokban pedig 42 százalék.

   

A kutatás szerint a televíziónézők nagy többsége, 86 százaléka nem egyedül, hanem baráti, családi körben követi majd a meccseket, s a válaszadók 43 százaléka jelezte, hogy esetenként a munkatársaikkal tervezik nézni a közvetítéseket. A tévénézők 41 százaléka úgy gondolja, hogy vendéglátóhelyen, nagy társaságban figyelik majd a mérkőzések alakulását. A magyarok is többnyire szûkebb, családi, baráti társaságban szurkolnak (77 százalék). Egyharmaduk valamilyen étteremben, sörözőben szorít kedvenceiért, míg 22 százalék többnyire kollégáival tekinti meg a közvetítéseket.

A címvédő Spanyolország a favorit német gazdaságkutatók szerint

 Gazdasági szempontok alapján a címvédő Spanyolország a legnagyobb esélyese a brazíliai labdarúgó-világbajnokságnak – mutatták ki egy szerdán ismertetett tanulmányban német gazdaságkutatók, akik 2006 óta valamennyi labdarúgó világ- és Európa-bajnokság győztesére pontos előrejelzést adtak az úgynevezett piaciérték-vizsgálattal.

 A berlini és göttingeni kutatók a csapatok piaci értéke és homogenitása alapján rangsorolták a brazíliai tornán induló 32 válogatottat. Először kiszámolták, hogy a játékosok átigazolási ára alapján mekkora a válogatott összértéke, majd megvizsgálták, hogy a csapatokon belül milyen eltérések mutatkoznak a labdarúgók értéke között. Az elemzést a játékospiaci tranzakciókat nyomon követő transfermarkt.de portál adatai és a legutóbbi átigazoláson fizetett összeg alapján végezték el.

   

Kimutatták, hogy 622 millió euróval továbbra is a spanyol válogatott a legértékesebb. Vicente del Bosque csapatát a német válogatott követi 526 millió euróval, a harmadik pedig Brazília 468 millióval. Utánuk Argentína következik 392 millió, Franciaország 379 millió, majd Belgium 349 millió euróval.

   

A külföldi játékosok igazolását korlátozó szabályok lazításával kialakult a globális játékospiac, amelyen az árak a játékosok várható teljesítményét is tükrözik. Ezért ez a mutató alkalmasabb az előrejelzésre, mint például a válogatottak múltbeli teljesítményén alapuló FIFA-ranglisták vagy a sportfogadási piac értékítélete, amelyet erősen befolyásolnak érzelmek és babonák – emelték ki a berlini DIW gazdaságkutató intézet és két egyetem, a német fővárosban mûködő Freie Universität és a göttingeni Georg-August Universität kutatói.

   

A legutóbbi világbajnokság óta leginkább a német válogatott értéke emelkedett – 2010-ben 334 millió euró volt Joachim Löw játékosainak összértéke -, és a német csapat homogenitása is erős, vagyis viszonylag kicsi a különbség a tagok piaci értéke között, főleg az egy-egy szupersztártól nagyban függő együttesekhez, például a portugál vagy az argentin válogatotthoz képest – tették hozzá.

   

Az élbolyban csökkent a csapatok közötti különbség a legutóbbi világbajnoksághoz képest, ami fokozza az előrejelzés bizonytalanságát. Egy sor további tényező is nagyban befolyásolhatja a végeredményt. Például jelentősége van annak, hogy a labdarúgásban a gólra játszott többi sportághoz viszonyítva kevés gól esik, így akár egy viszonylag gyenge csapat egyetlen gólja is a továbbjutást jelentheti a csoportmérkőzések utáni egyenes kieséses szakaszban.

 

Berkes: a csúcsforma fenntartása dönthet az extrém körülmények között

 Berkes István ortopéd sportorvos, egyetemi tanár szerint kulcskérdés a helyi viszonyokhoz való alkalmazkodás, a megfelelő felkészítés, a játékosok csúcsformában tartása a csütörtökön kezdődő brazíliai labdarúgó-világbajnokságon.

A tekintélyes futballmúltú szakember, aki jelenleg a TF tudományos dékánhelyettese, az MTI-nek nyilatkozva előrebocsátotta, hogy a vb-n a legjobb játékosok, a legjobb csapatok vesznek részt, probléma viszont, hogy az érintettek eddig is a legnagyobbb terhelésnek voltak kitéve. Megfogalmazása szerint valósággal mûvészet lesz ilyen fárasztó szezon után annak megoldása, hogy a játékosok kellőképpen hogyan regenerálhatók, és miként kerülnek újra csúcsformába a világbajnokságra akkor, amikor még nagyobb a feladat, hiszen a legjobbak a legjobbak ellen fognak játszani jó egy hónapon át és adott esetben extrém körülmények között. 

   

“Én azt gondolom, ez egy óriási kihívás a sporttudománynak is, és ha valaki a megoldásnál csak a doppingra gondol, súlyosan hibázik” – fogalmazott. Azok a csapatok fognak a legjobban szerepelni – vélekedett -, amelyek ezt a kérdést a lehető legjobban fogják tudni megoldani. Szerinte a vb-résztvevő csapatoknak mindenféle lehetőséget, a táplálkozást, a regenerációs módszereket, azok legkorszerûbb eszközeit, a pszichológiát is igénybe kell venniük. 

   

“Plusz az még külön tudomány, hogy négy héten keresztül ugyanazt a kiváló szintet hozzák fizikailag, lelkileg, ráadásul úgy, hogy a legjobb formára a végén van igazán szükség, akkorra kell igazán játékba lendülni” – mondta, majd azzal folytatta, hogy nagy ország lévén, nyilvánvaló, hogy Brazíliában a csapatoknak külön meg kell küzdeniük például a klímával.     

   

“Egyébként is nagyon nagy a megterhelés, a külső körülmények, benne a hőmérséklet, a páratartalom, általában is a magaslati, éghajlati viszonyok nagy mértékben befolyásolhatják, vagy éppen meg is határozhatják a teljesítményt, az eredményeket” – jelentette ki a szakember a külső rizikótényezőket sorolva. 

   

Az egyik helyszínen, az Amazonasnál fekvő Manausban például 31 Celsius fok az átlaghőmérséklet és a levegő éjszaka sem csökken 23 fok alá. Ehhez jön a magas páratartalom.

   

“Sőt, még a napszak se mindegy, hogy mikor van a meccs, ez adott esetben szintén komoly megterhelést okoz, s akár sérülésveszéllyel is jár. Amellett még a meccsek között is kell regenerálódniuk a játékosoknak, s itt külön kérdés, hogy erre mennyi idő áll rendelkezésre, hány meccset kell játszani” – hangsúlyozta Berkes István, aki szerint ha ezt a komplex leckét nem tudják megoldani, következményként jöhet az úgynevezett letörés, amikor a labdarúgó nem hozza a várt teljesítményt, megsérülhet, tehát ez is kulcskérdés a taktika és sok egyéb más mellett. 

   

A szakember alapvetőnek nevezte az edzésmunkát, amihez az edzők értenek, de a sporttudomány ebben is kell, hogy tanácsot adjon. Döntő ilyen szempontból is a táplálkozás, emellett a folyadékfogyasztás: mit és mikor vesz magához a játékos.

   

“A nagy megterhelések, az extrém körülmények miatt sokkal több lesz a folyadékveszteség, még több folyadékot kell majd magukhoz venniük, ráadásul a megfelelő összetételût, és nemcsak a meccs szünetében kell regenerálni a játékost, hanem a 2-3 nappal később következő újabb terhelésre is fel kell készíteni, s ezt az állapotot heteken keresztül fönn kell tartani, ami roppant nehéz dolog lesz” – szögezte le. Egyszersmind utalt rá: a magyarok a múltban ilyesmivel szembesültek már egyszer, s akkor valamilyen okból nem úgy sikerült a szereplés, ahogyan idehaza azt remélték.

   

“Lásd 1986, Mexikó, ahol magaslat volt, magas hőmérséklet, ritka levegő” – emlékeztetett a balul sikerült, amúgy eddigi utolsó magyar vb-részvételre.

   

Berkes kitért rá, hogy a sportterhelésnél a nagy távolságra utazás is probléma, a bioritmusnak a megváltozása külön gondot jelent, annak kezelése szintén külön tudomány, hogy miképpen kell a csapatokat utaztatni, a játékosoknak alkalmazkodni ahhoz, hogy más helyen alszanak, más az étel. 

   

“Változó mértékben ugyan, de Brazíliában is többnyire rengeteget fognak utazni a csapatok, a felkészülés minderre hihetetlenül alapos, tudatos, komoly háttérmunkát, tudományos munkát igényel” – mondta, majd tippelésre is vállalkozott, mondván, a braziloknak eleve jó a futballjuk, jó játékosaik vannak, a hazai pálya előnye mellettük szól. A németeknél erős, fiatal, stílusos csapat jött össze, s mellettük szól megítélése szerint az, hogy általában ha ők rosszak, akkor másodikok vagy harmadikok lesznek, ám ha végig jók, akkor nyernek.

   

“Ez szinte az összes világversenyükön így van, a négyben legtöbbször ott vannak. Azt gondolom tehát, hogy a brazilok a nagy esélyesek, de a döntőbe jutásra komoly sansza van a német csapatnak, a dobogóért pedig a már túl sokat nyert, címvédő spanyolok azért harcban lehetnek az olaszokkal és az argentinokkal egyetemben. Nagyobb meglepetést azonban én őszintén szólva kizártnak tartok.” – mondta a szakember.

 

Minden meccs élőben, 248 óra közvetítés az M1-en és az M2-n

 A június 12-én kezdődő labdarúgó-világbajnokság mind a 64 mérkőzését élőben közvetíti az MTV, amely összesen 248 órányi adást sugároz a brazíliai tornáról.

Szabó László Zsolt, a vb magyarországi közvetítési jogait kizárólagosan birtokló Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) megbízott vezérigazgatója a közmédia csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy 3 millió eurót fizettek a jogokért. 

   

Reményét fejezte ki, hogy a négy évvel ezelőtti torna kiváló nézettségét is túlszárnyalja majd a mostani világbajnokság. Ebben már csak azért is bízik, mert a találkozók kifejezetten “jó” időpontokban lesznek, magyar idő szerint a csoportmérkőzések 18.00, 21.00 és 24.00 órától, míg a kieséses szakaszban 18.00 és 22.00 órától kezdődnek. 

   

Szabó László Zsolt hozzátette: a nézettséget mérők remélhetőleg figyelnek majd arra, hogy a meccseket rengetegen nem otthonukban, hanem nyilvános helyeken, kivetítőkön követik majd figyelemmel.

   

A legutóbbi, dél-afrikai vb-n már az esti csoportmeccsek nézettsége is meghaladta az egymillió főt, a nyolcaddöntők 1,32, a negyeddöntők 1,24, az elődöntők pedig 1,77 millió embert ültettek a tévék elé, míg a finálét 2,25 millióan nézték végig.

     

A mérkőzések elsősorban az M1-en lesznek láthatóak, ám amikor egy időben rendeznek két találkozót, akkor az M1 és az M2 párhuzamosan közvetít. Minden mérkőzést megismétel másnap az M1 (10.00 és 14.30-kor), amelyen a nap első, 18 órakor kezdődő meccse előtt 45 perces összefoglaló mûsor lesz.

   

Az összecsapásokat a helyszínről Gundel Takács Gábor, Mezei Dániel, Menczer Tamás és P. Fülöp Gábor közvetíti, a finálé kommentátora Gundel Takács lesz. A kommentátorok a Magyar Rádióban is bejelentkeznek majd, és a telesport.hu-ra is készítenek riportokat, illetve fotókat, selfie-ket.

   

Riskó Géza, az MTVA sportfőszerkesztője közölte, a vb adásait a stúdióban Petrovics-Mérei Andrea és Mohai Bence vezeti, és állandó szakértőkkel elemzik majd a találkozókat, illetve a legmodernebb elemzőrendszer is rendelkezésükre áll, amely a pályán történt eseményekről közöl részletes adatokat. Riskó érdekességként elmondta, hogy a kommentátorok összesen 160 ezer kilométert utaznak majd, 91 repülőjegyet kellett foglalni a számukra, és összesen több mint száz éjszakát töltenek Brazíliában.

   

Szabó László Zsolt elárulta, hogy a mérkőzéseket csak a határokon belül közvetíthetik, ezért kódolniuk kell majd a televíziós, illetve az internetes adásokat, ugyanakkor jelezte, szeretnének megállapodni a szomszédos országok közvetítő társaságaival arról, hogy kölcsönösen engedélyezzék egymás számára a túlsugárzást, így a határon túli magyarok is anyanyelvükön élvezhetnék a közvetítéseket. 

   

Mint mondta, ha sikerül megállapodni a csatornákkal, akkor az Európai Mûsorszolgáltatók Szövetsége (EBU – European Broadcasting Union) segít, hogy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) is engedélyezze a túlsugárzásokat. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy interneten, illetve mobilapplikáció segítségével telefonon keresztül is lehet majd követni a vb eseményeit.

   

A nyilvános kivetítők kapcsán Szabó László Zsolt elmondta, hogy nem az MTVA-tól kell engedélyt kérni, hanem a FIFA-tól, annak honlapján keresztül, és a nemzetközi szövetségnek kell érte fizetni.

   

Az MTVA nem csupán a mostani világbajnokság közvetítései jogait szerezte meg korábban, hanem már biztos, hogy a 2018-as és a 2022-es tornát is közvetítheti, akárcsak a magyar vonatkozású vb- és Eb-selejtezőket.

 

A 2014. évi brazíliai labdarúgó-világbajnokság hivatalos labdája technológia: ragasztott. Anyaga: teljesen szintetikus, súlya: 437 gramm; kerülete: 69 centiméter.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük