Franciaországi légikatasztrófa 2015: 144 utassal zuhant le a francia Alpokban a Germanwings járata

 

Spanyol családanyák, gyerekek, üzletemberek az áldozatok között

 

Mintegy harminc spanyol utas személyazonosságát már lehet tudni, de nem hivatalos forrásokból; az adatokat hozzátartozók, cégek és önkormányzatok hozták nyilvánosságra – írja a spanyol sajtó szerdán.

A napilapok többségében fényképpel is szerepelnek sokan a Franciaországban lezuhant gép spanyol utasai közül, és röviden be is mutatják őket. Családanyák, gyerekek, üzletemberek voltak a repülőn.  Az 55 éves Pilar Vicente Sebastián tanárnőről azt írják, hogy gyerekeit készült meglátogatni, akik Erasmus ösztöndíjjal tanulnak Németországban. 

A Manchesterben élő 37 éves Marina Bandrés López-Belio hét hónapos csecsemőjével utazott, mivel nem talált közvetlen járatot, ezért Düsseldorfban szállt volna át. Egy rokon temetésére igyekezett haza Zaragozába. Egy kis katalán település, Sant Cugat polgármestere tette közé, hogy lakosaik közül hárman, egy kislány, édesanyja és nagymamája is az utasok között volt. Mint írta, osztoznak a család fájdalmában.

Carles Milla üzletember, a Milla Masanas nevû cég főigazgatója is a gépen volt – közölték a kollégái. A férfi egy nemzetközi vásárra utazott Düsseldorfba, hogy népszerûsítse a céget, amelynek igazgatását édesapja halála után vette át. Felesége és egy kislánya volt. A gép utasai közül mások is erre az élelmiszeripari eseményre tartottak Spanyolországból.

Egy fiatal nő, akinek csak keresztnevét közölték, Adriana, szintén munka miatt utazott a repülőn. Egy divatcégnek dolgozott. Férje az egyik katalán parlamenti párt, az ERC elnökének kabinetfőnöke. Oriol Junqueras pártelnök a Twitteren írt részvétnyilvánító üzenetet, ezzel egyben megerősítette az áldozat kilétét, akinek volt egy kislánya is.

A spanyol kormány hivatalos tájékoztatása szerint 45 spanyol utazott a gépen. Soraya Sáenz de Santamaría miniszterelnök-helyettes korábban azt mondta: ezt a következtetést az utaslistán szereplő nevekből vonták le, ám az utasok személyazonosságát éppen azért nem hozták nyilvánosságra, hogy előbb megállapítsák a nemzetiségüket.

Időközben Argentina és Mexikó is megerősítette, hogy állampolgáraik utaztak a gépen, így elképzelhető, hogy a spanyol utasok becsült száma változni fog.

A spanyol kormány által létrehozott válságstáb délelőtt ismét összeül. (MTI)

 

A pilóták beszélgetését rögzítő berendezést találták meg

A pilótafülkében elhangzott beszélgetést és hangokat rögzítő fekete dobozt találták meg a Germanwings légitársaságnak a francia Alpokban történt balesetének helyszínén, de a berendezés megrongálódott – közölték szerdán a nyomozás illetékesei.

“A fekete doboz a CVR (cockpit voice). De a CVR megrongálódott. A nyomozóhatóság ma reggel Párizsba küldte. A járat másik fekete dobozának, a gép adatait rögzítő berendezésnek (FDR) a keresése folytatódik” – tette hozzá a forrás. Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter közölte: a rongálódás ellenére a fekete doboz használható, abból meg lehet tudni információkat.

A beszélgetéseken és az esetleges vészjelzéseken kívül a motorok mûködésére is tudnak esetleg következtetni a nyomozók a rögzített hangokból. A baleset körülményeinek pontos meghatározásához ugyanakkor mindkét fekete doboz adataira szükség van. Az FDR másodpercről másodpercre rögzíti a repülés minden fontosabb adatát (sebesség, magasság, irány). 

A megtalált fekete dobozt vizsgáló nyomozóhatóság délután 4 órára hirdetett sajtótájékoztatót Párizsban. A belügyminiszter azt is elmondta: a katasztrófa okaként minden lehetőséggel számolnak, de nem a terrorcselekmény az elsődleges.

“A repülőgép törmelékei egy másfél hektáros területen találhatók, ez elég jelentős terület, mert az ütközés óriási volt, de arra utal, hogy a repülő valószínûleg nem robbant fel” – hangsúlyozta a miniszter.  A Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő Germanwings-járat Airbus A320-as típusú gépe fedélzetén 150 ember tartózkodott, amikor a repülő kedd délelőtt egyelőre ismeretlen okokból nyolc percig tartó süllyedést követően egy hegyoldalnak csapódott Franciaország déli részén az Alpokban. 

Ségolene Royal, a francia kormány tagja az I-télé hírtelevízióban elmondta: amikor a repülő előzetes engedély nélkül süllyedni kezdett, a légiirányítók azonnal hívták a pilótát, de nem érkezett válasz. Felszólították, hogy tartsa a 11 400 méteres magasságot. A gép azonban továbbsüllyedt. Négy perccel később a légiirányítás kiadta a vészjelzést, s rá négy percre, 2 ezer méteres magasságban a gép eltûnt a radarok képernyőjéről.  Royal is megerősítette, hogy a katasztrófa okaként a terrorcselekmény lehetősége “jelenleg egyáltalán nem elsődleges”. 

A katasztrófa helyszínének közelében kialakított mentő- és sajtóközpontnál, Seyne-les-Alpes-ban szerda reggel ismét a csendőrség helikopterei köröztek.  

A francia hatóságok nagy erőkkel kezdték újra a holttestek és a roncsok keresését a hegyvidéken, amelyet gépjármûvel nem lehet megközelíteni. A 380 fős mentőalakulat és több, mint 300 csendőrnek egy közel négy hektáros szakadékos hegyoldalt kell végigkutatnia Digne és Barcelonnette települések között. 

A baleset helyszíne felé – amelyet éjszaka katonák őriztek – a hajnali órákban gyalog is elindult egy ötven fős alakulat, hogy biztosítsa a helikopteren érkezők szakértők számára a veszélyes helyszínt, amely a legközelebbi mûúttól hét kilométerre található.  A marseille-i ügyészség tájékoztatása szerint a helyszínre a nap folyamán tíz orvosszakértőt és három antropológust várnak, akik a holttesteket fogják azonosítani a csendőrség szakértőinek segítségével. Rajtuk kívül nagy számban pszichológusok és ápolók is érkeztek a helyszínre, akik az áldozatok hozzátartóit fogják fogadni egy iskolában kialakított halottasházban. 

A környékbeli szállodákat és kiadó szobákat is lefoglalták a hatóságok a hozzátartók és a szakértők számára. Francois Hollande államfő Angela Merkel német kancellárral Mariano Rajoy spanyol kormányfővel délután 2-kor tesz látogatást a katasztrófa helyszínén. A baleset legtöbb áldozata német és spanyol állampolgárságú volt, de a legfrissebb hírek szerint törökök, egy belga, két ausztrál, két argentin és két kolumbiai, és esetlegesen brit, két mexikói és két japán utasa is volt a szerencsétlenül járt repülőgépnek.

 

Steinmeier: szörnyû látvány a katasztrófa helyszíne

 

Szörnyû látványt nyújt a Barcelonából Düsseldorfba tartó Germanwings-járat szerencsétlenségének helyszíne – mondta a német külügyminiszter kedden, miután tájékozódott a balesetről.

Frank-Walter Steinmeier a tárca Berlinben kiadott közleménye szerint a helyszínen tárgyalt a francia hatóságok képviselőivel és megtekintette a külvilágtól elzárt hegyvidéki területet, ahol szétszóródva fekszenek a lezuhant utasszállító roncsai. A miniszter azt mondta: a térség “borzalmas képet mutat”, az áldozatok hozzátartozóinak gyásza pedig “mérhetetlen”. A francia hatóságok munkája “példamutató”, amiért a német kormány köszönettel tartozik nekik – tette hozzá.

 

Frank-Walter Steinmeier mellett a német közlekedési miniszter, Alexander Dobrindt is a katasztrófa térségébe utazott kedden, és a repülőgép-szerencsétlenség körülményeinek feltárásán német szakértők is dolgoznak. Szerdán Angela Merkel kancellár is felkeresi a baleset helyszínét.

A Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő Germanwings-járat fedélzetén 150 ember – 144 utas és 6 fős személyzet – tartózkodott, amikor a repülő kedd délelőtt eltûnt Franciaország déli részén az Alpok felett. A szerencsétlenségnek valószínûleg nincs túlélője. (MTI)

A lezuhant géppel hétfőn gondok voltak

A Germanwings német légitársaság kedden lezuhant gépével hétfőn technikai gondok adódtak, az Airbus A320-as órákig vesztegelt a düsseldorfi repülőtéren – írta a Spiegel Online hírportál, amelynek értesülését megerősítette a Germanwings anyavállalata, a Lufthansa.

A Spiegel Online beszámolója szerint a Germanwings repülőjén a Nose Landing Door nevû elem hibásodott meg. Ez egy billenő fedél a gép törzsének elején, az orrfutómûnek helyet adó üreget fedi, akkor nyitják ki vagy zárják be, amikor a kereket kiengedik vagy behúzzák.  A gép a meghibásodás miatt hétfőn órákig az úgynevezett AOG-státusban (Aircraft on Ground – repülőgép a földön) vesztegelt – írta a Spiegel Online.

A hírportál szerint az Airbus A320-as lezuhanása után megtagadta a munkát a Germanwings és a Lufthansa több Düsseldorfból indítani tervezett járatának személyzete, így törölni kellett egy madridi, egy londoni és egy stockholmi járatot. A Lufthansa egy szóvivője megerősítette, hogy hétfőn meghibásodást észleltek a kedden lezuhant gép orrfutómûvét fedő szerkezeten, de hangsúlyozta, hogy a meghibásodást elhárították és a gép már hétfő délelőtt 10 óra óta a szokásos rend szerint közlekedett.

Kiemelte, hogy a munkát megtagadó alkalmazottak személyes okokra hivatkoztak, és senki nem mondta közülük, hogy azért nem akar repülni, mert úgy érzi, valami nincs rendben a gépével. Német hírportálok beszámolói szerint a Germanwings számos további járatát is törölték a katasztrófa után. Nem indult el egyebek között a Berlinből Londonba, Düsseldorfba, Koppenhágába és Stuttgartba közlekedő járat, a Lipcse-Halle repülőtéren pedig a stuttgarti és a köln-bonni járatot törölték.

A Germanwings nem tájékoztatott a járattörlések okáról. A Barcelonából Düsseldorfba tartó Germanwings-járat fedélzetén 150 ember – 144 utas és 6 fős személyzet – tartózkodott, amikor a repülő kedd délelőtt eltûnt az Alpok felett, Franciaország területén. A szerencsétlenségnek valószínûleg nincs túlélője. (MTI)

KKM: a konzuli szolgálat nem kapott hivatalos értesítést magyar áldozatról

A Magyar Konzuli Szolgálat eddig nem kapott magyar állampolgár érintettségéről szóló hivatalos notifikációt az illetékes német krízisközponttól a franciaországi légi szerencsétlenséggel összefüggésben – tájékoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kedd este 8 óra után az MTI-t.

A katasztrófával kapcsolatban nem érkezett konzuli védelem iránti hozzátartozói érdeklődés az érintett magyar külképviseletekhez és a konzuli szolgálathoz – olvasható a tárca közleményében. Hangsúlyozták: a rendelkezésre álló információk alapján a katasztrófának vélelmezhetően nincs magyar érintettje.

Közölték: a német külügyminisztérium válságközpontja helyettes vezetőjének hivatalos tájékoztatása szerint nem állnak rendelkezésre az áldozatok állampolgárságával kapcsolatos adatok. Nemzetközi jogi kötelezettségeik alapján a krízisközpont azonnal értesíti az állampolgárság szerint illetékes külképviseletet, ha az azonosítás során az adott állam állampolgárának érintettsége merül fel.

 

 

Háromnapos gyász Spanyolországban

Háromnapos országos gyászt rendelt el a kormány Spanyolországban a franciaországi repülőgép-katasztrófa spanyol áldozatainak emlékére – jelentette be a spanyol miniszterelnök-helyettes a válságstáb ülése után kedden kora este Madridban.

Soraya Sáenz de Santamaría elmondta: a gyász kedden éjféltől hirdették ki. Szerdán egy perces némasággal emlékezik majd a tragédia áldozataira Spanyolország. A kormányfő helyettese  bejelentette azt is, hogy törvényszéki orvosokat küldenek Franciaországba, hogy a holttestek azonosítását segítsék.  Kérdésre válaszolva közölte: egyelőre nem hozzák nyilvánosságra az áldozatok kilétét, amíg nem lehetnek száz százalékig biztosak az adatok pontosságában.

Rendőrségi források szerint a barcelonai repülőtéren DNS-mintát vettek az áldozatok hozzátartozóitól és kikérdezték őket a fizikai jellemzőkről, hiszen minden információra szükség lehet az áldozatok személyazonosságának megállapításához. A barcelonai repülőtéren körülbelül 50 hozzátartozó jelent meg a keddi nap folyamán, közülük többen már útnak indultak a tragédia helyszínére busszal, míg másokat a repülőtér közelében hotelekben helyeztek el, ők orvosi és pszichológusi segítséget kaptak. Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök szerdán szintén a baleset helyszínére utazik.

 

Egy csoport német iskolás is a fedélzeten tartózkodott

Egy németországi gimnázium számos tanulója és két tanár is annak az utasszállító gépnek a fedélzetén tartózkodott, amely kedden lezuhant Franciaország déli részén. Észak-Rajna-Vesztfália oktatásügyi minisztériuma megerősítette a sajtóhíreket, amelyek szerint egy csoport gimnazista is a Germanwings Barcelonából Düsseldorfba – a tartomány fővárosába – tartó járatán utazott.

 

 

Haltern város gimnáziumának tizedik osztályos tanulói egy spanyol nyelvi kurzuson vettek részt két tanár kíséretében. A diákok száma bizonytalan. A halterni önkormányzat szóvivője szerint a csoport 16 tanulóból állt, a tartományi oktatásügyi minisztérium viszont 12 diákról tud. A Halterner Zeitung címû helyi lap az online kiadásában 16 tanulóról ír, a beszámoló szerint egy Barcelona közelében fekvő településen töltöttek hét napot egy diákcsereprogram keretében.

A legnagyobb német légitársaság, a Lufthansa leányvállalatának barcelona-düsseldorfi járatán 150-en tartózkodtak, amikor a gép kedden délelőtt eltûnt az Alpok felett, Franciaország területén. A Germanwings első adatai szerint a lezuhant repülőgépen 67 német állampolgár volt. Az Airbus 320-as típusú gép szerencsétlensége a német repülés történetének egyik legnagyobb szabású balesete. Az első hírek szerint a katasztrófának nincs túlélője. A 2002-ben alapított Lufthansa-leányvállalatnál soha korábban nem történt szerencsétlenség. 

Kedden a német kancellár, az államfő és valamennyi parlamenti párt vezetője kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak. A törvényhozás alsóházában, a Bundestagban délután megszakították az ülést, egy perc csenddel tisztelegtek az áldozatok emlékének. Joachim Gauck államfő a tragédia miatt megszakította perui hivatalos látogatását. Angela Merkel kancellár a baleset után tett sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy a lehető legnagyobb alapossággal kivizsgálják a repülőgép-szerencsétlenséget. Hangsúlyozta, hogy nem szabad találgatni a baleset okairól.

 

A kancellár közölte, hogy szerdán a baleset helyszínére utazik Hannelore Kraft Észak-Rajna-Vesztfália tartományi miniszterelnökkel. Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter és Alexander Dobrindt közlekedési miniszter már kedden a repülőgép-szerencsétlenség helyszínére utazik – mondta Merkel.

Hozzátette, hogy Francois Hollande francia államfővel és Mariano Rajoy spanyol kormányfővel megállapodtak abban, hogy a három ország hatóságai együttmûködnek a baleset okainak feltárásában és a segítségre szorulók támogatásában. (Bálint Marcell MTI)

A francia csendőrség lezárta a baleset környékét:

 

 

 

KKM: vélelmezhetően nincs magyar áldozat

 

Nem hivatalos forrásból származó információ szerint vélelmezhetően nincs magyar állampolgár azok között, akik a Germanwings 9525-ös járatán utaztak Barcelonából Düsseldorfba – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium kedden az MTI-vel.

A járat nem sokkal 11 óra előtt szenvedett balesetet, fedélzetén 144 utas és 6 fő hajózó személyzet tartózkodott, amikor az Alpokba csapódott. A szaktárca MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a francia Belügyminisztérium és a német Külügyminisztérium krízisközpontjától várják a hivatalos értesítést az lezuhant gép utaslistájával kapcsolatban. Hozzátették: egyelőre az áldozatok azonosítása zajlik, a krízisközponttól hivatalos értesítés még nem érkezett.

Az áldozatok nemzetiségének beazonosítását nehezíti, hogy a repülő a schengeni térségen belül repült, ezért az utasok nemzetiségéről nem készült nyilvántartás – közölte a KKM.

 

Valls: semmilyen feltételezés nem zárható ki

Egyelőre semmilyen feltételezés nem zárható ki a Germanwings diszkont légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó járatának katasztrófájával kapcsolatban  – mondta kedden Manuel Valls francia miniszterelnök a nemzetgyûlésben. A kormányfő elmondta, hogy egy helikopter már le tudott szállni a baleset helyszínén a francia Alpokban, s annak legénysége megállapította, hogy a lezuhant repülőgépnek nincsenek túlélői.

Az ügyben a marseille-i ügyészség indított vizsgálatot.  A gépen 144 utas és hat fős legénység tartózkodott, francia és spanyol források szerint az utasok közül 45 spanyol volt, a Germanwings 67 német áldozatról tud, de török áldozatokat is jeleztek.  A francia képviselők egy perces csenddel adóztak az áldozatok emléke előtt. 

 

A francia hírtelevíziók helyszíni tudósításai szerint a polgárőrség, a légierő és a csendőrség tucatnyi helikopterei várnak felszállásra Seyne-les-Alpes nevû település közelében. Itt állították fel a mentőakció központját. Bernard Cazeneuve délután megérkezett erre a helyszínre, innen fogja ezentúl tájékoztatni a sajtót. Itt állítanak fel majd egy kápolnát is, ahol a hozzátartozók fejet hajthatnak az áldozatok előtt. 

A katasztrófához közeli Vernet település polgármestere a France Inter közszolgálati rádióban elmondta: a tragédia helyszíne szakadékokkal teli vidék, szinte függőleges mindenhol. Helikopterről jól látszanak a roncsok. A holtestek kiemelését helikopterekkel fogják megkezdeni, miközben az önkormányzati munkatársak gyalog kísérik a katonákat és a csendőröket a helyszínre – mondta a polgármester. A környéket egyébként teljesen lezárták. 

Vernet csendőrsége szerint is mindenki életét vesztette a katasztrófában.  A Haute-Provence régió információs honlapjának a csendőrség egyik munkatársa azt mondta, hogy a holttestek kiemelése több napig is eltarthat. A hatóságok tucatnyi nagy méretû roncsot számoltak össze, ezenkívül a repülőgép sok apró darabra esett szét és szétszóródott a nehezen megközelíthető helyeken. 

Az Airbus 320-as típusú gép Alpes-de-Haute-Provence megyében Barcelonnette és Dignes-les-Bains nevû helységek között, Prads-Haute-Bléone falu mellett zuhant le, a több mint kétezer méter magas hegycsúcsok 1500-1800 méteres magasságban található völgyeiben. Az Alpok déli oldalán jelenleg 2000 méteres magasságban van a hóhatár, a északi oldalon, ahol a gép lezuhant, már 1700 méteres magasságtól havas a táj. 

A baleset pillanatában a meteorológiai körülmények nem voltak különösebben rosszak, sütött a nap. Azóta viszont jelentősen romlottak az időjárási viszonyok, esik az eső, s ezt nehezítheti a szakértők és a csendőrök munkáját a helyszínen.

Az első fotó a helyszínről:

A roncsok a hegyoldalakban és a völgyekben szóródtak szét Fotó: waz.de

 

Nem adott vészjelzéseket a lezuhant repülőgép

 

Nem adott vészjelzéseket a Germanwings diszkont légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó járata kedden, mielőtt lezuhant a francia Alpokban, 150 emberrel a fedélzetén – közölte a francia polgári légiközlekedési igazgatóság.

“A legénység nem adott Mayday jelzést. A légiirányító döntött úgy, hogy vészhelyzetben lévőnek nyilvánítja a repülőt, miután minden kapcsolatot elveszített a repülő legénységével” – közölte a forrás. A flightradar24.com adatai szerint a repülőgép utolsó ismert helyzete helyi idő szerint 10.40-kor volt. A francia légi irányítás először még azt közölte, hogy a gép vészjelzést adott le 10.47-kor. Az adatok szerint a gép folyamatosan süllyedt mintegy 3-4000 láb percenkénti rátával, majd 6800 láb (2000 méter) magasságban tûnt el a radarok képernyőjéről.

A gépen 144 utas és hat fős legénység tartózkodott, francia és spanyol források szerint az utasok közül 45 spanyol volt, a többiek többségükben németek, de török áldozatokat is jeleztek.

 

Az Airbus 320-as típusú gép Alpes-de-Haute-Provence megyében Barcelonnette és Dignes-les-Bains nevû helységek között, Prads-Haute-Bléone falu mellett zuhant le.

A baleset körülményei arra engednek következtetni, hogy valószínûleg nincs túlélője a repülőkatasztrófának – közölte Francois Hollande francia köztársasági elnök. A lezuhanás helye, amely 1500 és 1800 méteres magasság között, feltehetően behavazott vidéken található, nehezen megközelíthető a szárazföldön. Lakótelepülés nincs a közvetlen közelében. 

Christophe Castaner, a régió nemzetgyûlési képviselője elmondta, hogy a csendőrség helikoptere megtekintette a baleset helyszínét. A csendőrség tájékoztatása szerint a roncsok több mint két négyzetkilométernyi területen szóródtak szét a behavazott erdős hegyvidéken.

A helyszíntől hét kilométerre található a legközelebb mûút. A csendőrök gyalog már meg tudták közelíteni a helyszínt, és a képviselő szerint legelőször esetleges túlélőket keresnek. A csendőrség arra kérte a környékbeli települések lakosságát, hogy ne próbálja megközelíteni a baleset helyszínét, az utakat hagyják szabadon a mentőalakulatok számára.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint jelenleg háromszáz csendőr és rendőr dolgozik a helyszínen, a “következő órákban” hatszázra emelkedik a számuk a helyszín biztosítása és a mentések megkezdése érdekében. (Venczel Katalin, MTI)

 

A szerencsétlenség közelében található webkamera felvétele:

 

 

Sajtótájékoztatót tart a Germanwings

A légitársaság vezetője Thomas Winkelmann délután 3-kor tartott sajtótájékoztatót. A waz.de helyszíni tudósítása szerint a roncsok körülnelül 2 négyzetkilométernyi területen szóródtak szét. A gép süllyedésére egyelőre nincsen magyarázat, azt sem tudni, adott-e le a személyzet vészjelzést. A repülővel 10 óra 53-kor szûnt meg a kapcsolat, a pilóta tapasztaltnak számított, 10 éve dolgozott a társaságnál és 6000 órát repült már. A Germanwings szerint 67 német állampolgár utazott a fedélzeten, hogy a  halterni köztük voltak-e, ezt nem akarta megerősíteni Winkelmann.  

 

 

A mentőalakulatok tábora az AFP fotóján:

 

 

Elérték a mentőalakulatok a szerencsétlenség helyszínét

A bild.de arról számolt be, hogy a francia mentőalakulatok délután kettő óra körül megtalálták a roncsokat. A WAZ hírportál szerint elképzelhető, hogy német gimnazisták is voltak a repülőgépen, Haltern városából egy osztály Barcelona melletti településen járt. A Bild úgy tudja, 16 tanuló és 2 tanárnő utazott a gépen a halterni intézményből, egy diákcsere-programon vettek részt.

 

 

Nehezen megközelíthető helyen zuhant le a repülőgép

 

A Spiegel online kiadása úgy tudja, hogy Trois Évéchés környékén (ahol 3000 méter körüli csúcsok is vannak) zuhant le a repülőgép. A nehezen megközelíthető, gleccserek által szabdalt környék helikopterrel közelíthető meg, a francia hatóságok 400 embert mozgósítottak a mentésre. A német portál úgy tudja, hogy a gép magasságvesztése nem szokatlan: utalhat arra is, hogy problémák voltak a kabin légnyomásával, vagy pedig valamilyen okból landolni akart a pilóta valamelyik repülőtéren – hivatalos közlemény egyelőre nincsen.

 

A KKM egyelőre nem tudja, van-e magyar áldozat

 

A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak (KKM) egyelőre nincs információja arról, hogy volt-e magyar állampolgár a délelőtt Franciaországban lezuhant Germanwings-járat fedélzetén – közölte a tárca az MTI érdeklődésére kedden kora délután.

Kifejtették: felvették a kapcsolatot a légitársasággal, amely egyelőre nem tudott adatokat rendelkezésre bocsátani az utaslistával kapcsolatban.  Emellett a berlini magyar nagykövetség is megkereste az illetékes szerveket, de onnan sem jutottak biztos információkhoz.

A Barcelonából Düsseldorfba tartó Airbus A320-ason 144 utas és 6 fő hajózó személyzet tartózkodott a légitársaság közlése szerint. A Germanwings 9525-ös járata az Alpok felett tûnt el a radarok képernyőjéről. Valószínûleg nincs túlélője a repülőkatasztrófának – jelentette be Francois Hollande francia elnök.

 

 

Megerősítette a német vállalat, hogy szerencsétlenül járt a repülőgépe

 

A Lufthansa és Germanwings ingyenes telefonvonalat hozott létre a hozzátartozók számára:  Telefon 00-43-800 11 33 55 77. A düsseldorfi repülőtéren helyszíni beszámolók szerint elkülönítették a VIP várótermet mindazoknak, akik a lezuhant gépre vártak. Pszichológusok próbálnak segíteni nekik a tragédia feldolgozásában. Berlinben a külügyminisztérium válságstábot állítottak fel, a hozzátartozók egy külön segélyvonalon érdeklődhetnek a tárcánál.

Korábban az MTI arról számolt be, hogy egyelőre nem tudni pontosan, hogy mi történt a Germanwings német légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó, a francia Alpokban lezuhant járatával – közölte a Lufthansának, az anyavállalatnak az elnöke a Facebook-oldalán kedden.

Carsten Spohr rövid közleményében együttérzéséről biztosította az utasok és a hajózó személyzet családtagjait, barátait. Ha a félelmeink beigazolódnak, akkor ez fekete nap a Lufthansa életében” – közölte.

A Germanwings 9525-ös járata Barcelonából tartott Düsseldorfba, amikor az Alpok fölött eltûnt a radarok képernyőjéről. Valószínûleg nincs túlélője a repülőkatasztrófának – jelentette be Francois Hollande francia elnök. A lezuhanás helye a szárazföldön nehezen megközelíthető.

A flightradar24.com adatai szerint a repülőgép utolsó ismert helyzete helyi idő szerint 10.40-kor volt. A járat fél óra késéssel, 10 órakor indult el Barcelonából, 40 perccel a felszállás után tûnt el.

Az adatok szerint a 38 ezer lábas (11 500 méter) utazómagasságot a Földközi-tenger fölött érte el 10.30-körül, majd pár perc után süllyedni kezdett, de folytatta útját Düsseldorf felé. Ennek mértéke 3-4 ezer láb volt percenként, amely normálisnak számít egy repülőtér megközelítése esetén. Az Airbus A320-as 10.47-kor jelentett veszélyhelyzetet, tíz perccel a süllyedés megkezdése után 6800 láb (2 ezer méter) magasságban tûnt el a radarról.

A gép sebessége nagyobb mértékben 20 ezer láb magasság alatt kezdett csökkenni, az utolsó ismert ponton 378 csomóval (700 kilométer óránként) repült.

A járatot a Germanwings D-AIPX lajstromjelû Airbus A320-asa teljesítette. A 24 éves gép a Lufthansánál állt forgalomba 1991 februárjában, a Germanwings 2003-óta üzemeltette.

A Germanwings a Lufthansa-csoport diszkont leányvállalata, 1997-ben az Eurowings divíziójaként alapították, majd 2002-től önálló cégként mûködik. A kölni székhelyû társaság Köln-Bonnból, Hamburgból, Berlinből, Dortmundból és Düsseldorfból üzemeltet német belföldi és nemzetközi járatokat, köztük Budapestre is. A Lufthansa a frankfurti és müncheni járatait leszámítva az összes járat üzemeltetését 2013-ban átadta a Germanwingsnek.

A cégnek 81 gépes flottája van, a gépek átlagos életkora 9,2 év. A társaságnak eddig egyetlen gépével sem történt légi katasztrófa.

A Flightradar oldal grafikája a járat útjáról:

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük