Gondban az osztrák kertészek: megdrágult az üvegházak fenntartása

Legyen szó a Valentin-napra szánt virágcsokorról, a paradicsomról vagy a paprikáról: a tavaszi termékeket már most üvegházakban termesztik Ausztriában. Az osztrák termelők egyre nehezebb helyzetbe kerülnek, mivel a termelés energiaigényes – és az energia drágább, mint valaha. AZ ORF körképe.

Még ha kint mínusz fok is van, a Frankenmarktban (Vöcklabruck környéke) található Bergmoser nagykereskedés üvegházaiban mindig 20 fok körüli a hőmérséklet. Minden télen több mint félmillió vágott virágot termesztenek, főleg rózsát és gerberát. A virágoknak nemcsak melegre, hanem sok fényre is szükségük van.

Az energiaválság megduplázta az áram árát, mondja Dietmar Bergmoser, a kertészet vezetője: „Gigantikus összegről beszélünk. Nem néhány ezer, hanem több tízezer eurós költség növekedésről. Nyereségről már só sincsen.” Ha a helyzet nem javul, Bergmoser szerint a jövőben sem lehet majd pénzt keresni. Ebben az esetben alapvetően újra kell gondolnia a vállalkozását.

A rózsatermesztésre specializálódott vállalkozó minden nehézség ellenére még mindig kitart. Már 20 éve télen is folyamatos a termelés azért, hogy februárban, az év legnépszerűbb napján legyen elegendő virág: „Most minden energiát és tudást a virágtermesztés technológiájának fejlesztésébe fektetünk, hogy Valentin-napra minél több virágot tudjunk kínálni és eladni.” Bergmoser szerint stratégiai és pénzügyi szempontból is végzetes lenne, ha most mindent leállítanának. Jelenleg mindent tőlük telhetőt megtesznek, hisznek benne, hogy sikerrel járnak.

Az üvegházban termesztett virágok alternatívája a Kenyából vagy hasonló távoli országokból repülővel behozott rózsa lehet.

Ugyanez a folyamat zajlik a zöldségtermesztésben is. Hogy ne kelljen Spanyolországból vagy Marokkóból behozni a zöldséget, január elején 60 000 paprikapalántát ültetnek el Ausztria egyik legmodernebb és legnagyobb bioüvegházában, Geinbergben – szintén jelentősen magas költségek mellett.

Wolfgang Steiner, a Biohof Geinberg ügyvezető igazgatója elmondta: „Most már ültettünk, ami azt jelenti, hogy a szezon számunkra elkezdődött.” Különösen januárban, februárban és márciusban kell befektetni az áruba és a fűtésbe, de ebben a fázisban még nincs bevétel: „A betakarítás csak márciusban kezdődik. Csak ekkor derül ki, hogy mennyi térül meg a január és március között befektetett összegből. A probléma akkor merül fel, ha a költségek nem érvényesülnek a fogyasztói árban – mondja Steiner.

Geinbergben napenergiát és geotermikus energiát használnak, mégis érezhető az energiaválság, mondja Steiner: „Szerencsére van egy nagyteljesítményű fotovoltaikus rendszerünk, amelyet elsősorban a saját áramellátásunkra használunk”.

A további áramot azonban a hálózatból kell megvásárolni, ami jelentős mennyiség, különösen a téli hónapokban, amikor keveset süt a nap mondja. Az 50 százalékot meghaladó áremelkedés óriási többletköltségeket eredményez.

Sok kertészet valószínűleg idén később, csak márciusban kezdi meg a balkonnövények és zöldségek palántáinak termesztését, hogy megtakarítsa a fűtési költségeket. Ennek ellenére Klaus Stumvoll, a Felső-Ausztriai Agrárkamara kertészeti tanácsadója megnyugtatott minden hobbikertészt: „Mindenki a megfelelő időben megvásárolhatja majd a palántákat.”

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük