Grazi ámokfutás: döbbenet és gyász, a 26 éves sofőr indítéka egyelőre ismeretlen

Az emlékezés virágai Grazban fotó: Peter Caltner/Twitter

Az emlékezés virágai Grazban fotó: Peter Caltner/Twitter

 

A korábbi írásunk itt érhető el.

A Kleine Zeitung fotósorozata a gyászoló városról.

A Kleine Zeitung fotósorozata a tragédia helyszínéről.

A Kleine Zeitung percről-percre beszámolója a tragédiáról.

 

Az előzmények: ámokfutás szombat délben

Josef Klamminger, a stájertartományi rendrőség képviselője ismertette az ámokfutás részleteit.  A beszámolóból kiderült, hogy a férfi több utcában is száguldozott a terepjáróval, 12:15-kor a járdán elütött egy férfit, aki meghalt, utána még egy gyalogost vett célba, azonban az el tudott ugrani a kocsi elől, így csak könnyebben sérült meg. A Grazbachgassén az egyik üzlet megállt, kiszállt a kocsiból, késsel támadt egy párra, a férfi súlyosan, a nő könnyebben sérült meg.  Ezután tovább hajtott a kocsival, két kerékpáros ütött el, ők könnyebben sérüléseket szenvedtek. A Herregngassén két személyt gázolt halálra, majd egy belehajtott egy kerthelyiségbe, és folytatta a száguldást a Fő tér (Hauptplatz) könyékén. Végül a Schmidgassén található rendőrőrs előtt állt meg, és feladta magát azzal, hogy késsel támadt több emberre. 34-en sérültek meg az ámokfutásban, többségüket Grazban ápolják, kettőt Karintiába, egyet az oberwarti kórházba szállították – hat sérült állapota kritikus.

A hatóságok kizárták a politikai, vallási indítékot, azaz nem terrortámadás történt.  A 26 éves osztrák állampolgár házas, két gyermeke van, hivatásos sofőrként dolgozik. Családi erőszak miatt távoltartás hatálya alatt állt – a tettének indoka ismeretlen, ezt igazságügyi szakértők derítik ki majd.

Indíték nincsen, a gyanúsított családja ismert volt a hatóságok előtt

Egyelőre nincsen magyarázat és indíték a szörnyű tettre, számolt be a Kleine Zeitung. A férfit pszichiáter felügyelte mellett hallgatták ki, azonban ennek részletei nem ismertek. Más portálok úgy tudják, a késelést elismerte a férfi, az autós ámokfutásról úgy nyilatkozott, lehet, hogy megtörtént. 

A sérültek száma közben 36 emelkedett, ketten ugyanis hazamentek, és sérüléseikkel csak később jelentkeztek a kórházban. 

A férfi ellen családi erőszak miatt távoltartás volt érvényben, május 28-tól nem léphetett a kalsdorfi családi házba, a hatóságok nem tudják, hol tartózkodott az utóbbi hetekben. Több híresztelés is felröppent, miszerint Boszniában járt, de ezeket senki nem erősítette meg.

A Kleine Zeitung szerint a 26 éves férfi és szülei nem ismeretlenek a hatóságok előtt. A család 1993-ban menekült el Boszniából, ekkor telepedtek le Kalsdorfban, azonban nem sikerült integrálódniuk, a szomszédokkal és a környéken lakókkal örökösen vitatkoztak. A helybeliek elmondták, hogy a férfi szülei szidták a gyerekeket, volt, hogy kövekkel hajigálták meg őket. Előfordult, hogy késekkel támadtak kutyákra, autók gumiját szúrták ki, fenyegették a település lakóit. Az ámokfutó sofőrről úgy nyilatkoztak, úgy nyilatkoztak, hogy előfordult, a 26 éves férfi órákig ült egy napernyő alatt és szúrós szemekkel figyelte a falut.

 

A Kleine Zeitung vasárnap infografikát tett közzé az ámokfutásról.

1. Zweiglgasse: A 26 éves szombaton 12:15-kor fogott bele borzalmas tettébe. A Vespa motoron közlekedő grazi polgármester látta, ahogy a sofőr felhajt a járdára és elüt egy párt, a férfi életét veszítette.

2. Augartenbrücke: Az ámokfutó a városvezetőt is célba veszi, azonban ő kitér az autó elől, a férfi tovább hajt.

3. Grazbachgasse: A sofőr megáll az egyik élelmiszerbolt előtt, kiszáll és késsel támad az utcára lépő párra, a férfit súlyosan megsebesíti.

4. Grazbachgasse: Továbbhajt, két kerékpárost gázol el, ők súlyosan megsebesülnek. A Vöröskereszt a beérkező hívások számából ekkor észleli, hogy valószínűleg ámokfutótól van szó.

5. Schögelgasse: Újabb kerékpáros-gázolás, a hatóságok általános riadót rendelnek el.

6. Herrengasse: A szemtanúk szerint sorra üti el az embereket, a belvárosi templom (Stadtpfarrkirche) előtt halálra gázol egy 4 éves fiút és egy 25 éves nőt.

7. Herrengasse: körülbelül 70 kilométeres sebességgel hajt be a Fő térre (Hauptplatz), az emberek az üzletekbe, árkádok alá menekülnek. Belehajt egy teraszba, itt nyolcan sérülnek meg, egy férfi akocsi alá kerül.

8. Hauptplatz: teljes fél után befordul a Schmiedgasséra, az Albrechtgassénél újabb ütközésre kerül sor, később ide kerülnek az első virágok egy teljesen szétroncsolt kerékpár mellé

9. Schmiedgasse: A kétgyermekes apa a megrongált autóval megáll a rendőrőrs előtt, bemegy és azt mondja: Késelés történt. Fel akarom adni magam. Később kiderült, az első hírekkel ellentétben a férfi autójával feltartóztatták, majd kihúzták a kocsiból és letartóztatták, a sofőr nem tanúsított ellenállást.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük