Gyakorlati tanácsok: hogyan kezdjünk új életet Bécsben (Ausztriában)?

Először is, tegyünk félre egy kis pénzt. – kezdi a gyakorlati lépések felsorolását a blog tulajdonosa.

 

Hogy ki mennyit, az egyéni ízlés kérdése, de nagyban korlátozza a mozgásterünket, ha nem tudjuk kicsengetni a kauciót/províziót/lakbért egy összegben. A lakás árakról később lesz szó, de elöljáróban annyit, hogy a lakásra indulásnak 3000 Eurót sikerült elköltenem és valószínûleg járhattam volna rosszabbul is. Mindenképpen készítsünk tervet a várható költségekre, mert nagyon el lehet szállni a vásárlásokkal. Mindenképpen számoljunk 200-500 Euró tartalékkal a váratlan kiadásokra (amik úgyis bejönnek), valamint nem baj, ha van legalább egy havi kiadásra tartalék arra az esetre, hogy nem úgy jön ki a lépés.

 

Célszerû még otthon a mindenféle dokumentumokat összerendszerezni, a fontosabbakat bescannelni. Bécsben nagyon sok mindent lehet e-mailen vagy elektronikusan intézni, ezért jó, ha a fontosabb dolgok kéznél vannak. Mindenképpen legyen egy scannelt példány a személyinkről és lakcímkártyánkról, kérjük ki és scanneljük be a kétnyelvû születési anyakönyvi kivonatunkat (ha van, akkor a házasságit, stb is), valamint a legutolsó iskolai bizonyítványunkat. Ha esetleg már kiléptünk a munkahelyünkről, akkor az ottani kilépési papírokat, valamint az OEP-es rózsaszín füzetkét is. Ezekre mind szükség lesz a munkába álláshoz és a normálisabb helyeken elfogadják e-mailben is. Útlevélre szerencsére nincs szükség, a kártyás személyi elég minden ügyintézéshez.

 

A többi fejezet elolvasásához kattintson ide és már máris megnyílik az eredeti bejegyzés.

 

Kiutazás

Álláskeresés

Tömegközlekedés

Autó

Lakás

Költözés

Intéznivalók Bécsben

Meldezettel

Bankszámla

Mobil

Internet

Energiaellátók

Rádió és TV adó

Munkábaállás

Betegbiztosítás

Külföldi tartózkodás/letelepedés bejelentése

Külföldi biztosítás bejelentése

Letelepedés bejelentése

Adózás

Szótár

Magyar közösség

Hibakeresés

Aki érdekel a téma, annak egy másik blogot is figyelmébe ajánlunk – a Császármorzsa címût, ebben is hasonló tanácsokkal szolgálnak, péládul a Meldezettelről:

 

Meldezettel – ez fontos, ha már kint tartózkodunk egy adott lakcímen (30 nap a bejelentési kötelezettség). Ezt meg lehet akkor is csinálni, ha átmenetileg barátnál, rokonnál lakunk vagy a cégünk által bérelt átmeneti lakásban tartózkodunk. Ki kell tölteni a formanyomtatványt és a szállásadó/tulajdonos pedig aláírja. Ez a papír sok ügyintézésnél alapfeltétel (telefonvásárlás, bankszámla, esetleges hitel stb.). A helyi önkormányzatnál intézhetjük, kb. 10 perc várakozással együtt. Ha új helyre költözünk, akkor ismét be kell jelentkeznünk az új lakcímmel még akkor is ha nem váltottunk kerületet. Ekkor rávezetik a papírunkra az új lakcímünket is. Gyerekeknek, férjnek is intézni kell, ha velünk laknak a lakásban. Kb. 14 EUR/személy a díja. 

 

További részletek itt olvashatóak.

 

 

 

Image: Marc Aert / FreeDigitalPhotos.net

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük