Gyere haza fiatal: 40 ezer vagy 600 – számháború a hazatérést fontolgató munkavállalók kapcsán

 

Az Index szúrta ki, hogy az eredeti MTI-tudósításban szereplő mondat – A “Gyere haza, fiatal” elnevezésû program sikeres, Facebook-oldalán már negyvenezren regisztráltak, tette hozzá a politikus – nem stimmel, a program Facebook-oldalát szerda délelőtt körülbelül 200 (délután 265) személy lájkolta.

A hírportál egyebek mellett ezt írta:

“Gigászi számról van szó, még akkor is, ha ez csak a töredéke a külföldön élő magyar fiataloknak. A program egy hónapja indult, ennyi idő alatt negyvenezer regisztráció, az nem semmi. A probléma, hogy nem találtam azt a közösséget, ahol negyvenezren regisztráltak. A Facebookon létezik a program hivatalos oldala, amit velem együtt most már 202-en lájkoltak. Regisztrációra nincs lehetőség, legfeljebb levelet lehet küldeni az oldal üzemeltetőinek. “

Az Indexnek aztán válaszolt a szakminisztérium: „A Gyere haza fiatal programra eddig közel hatszázan (a mai napig egészen pontosan 581-en) regisztráltak, az idézett mûsorban ez is elhangzott. A felkínált állások száma 349. A Facebook-elérések száma 40 ezer.” 

A 40 ezres elérés (reach) azt jelenti Facebookon, hogy 40 ezer ember láthatta az NGM hirdetését, de ennél valószínûleg kevesebben kattintották, a valós regisztráltak számát pedig már fentebb olvashatták, zárta a portál a beszámolóját.

 

 

Az MTI frissített változata:

Sok fiatal szeretne hazajönni külföldről – mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna szerda reggeli mûsorában. A “Gyere haza, fiatal” elnevezésû program sikeres, már közel 600 a regisztráltak száma, a Facebook elérések száma pedig negyvenezer – tette hozzá a politikus.

Az egy hónapja indult program célja, hogy segítse a külföldön dolgozó magyar fiatalok hazatérését lakhatási, letelepedési támogatással és megfelelő munkahely biztosításával. Belföldön mintegy százhatvanezer 25 év alatti fiatal nem tanul és nem dolgozik. Az ő munkához jutásukat segítheti, hogy az állam átvállalja az őket foglalkoztató munkaadók bérjárulékainak 70-90 százalékát fél-egy évre – mondta az államtitkár.

Czomba Sándor kiemelte: a legnagyobb gond, ha nincs szakképzettsége a munkát keresőnek. Szerinte ezeket a fiatalokat előbb a szakképzésbe kell bevonni, hogy javuljanak elhelyezkedési esélyeik. Jelenleg könnyen találhatnak munkát a hegesztők, cukrászok, vendéglátósok, de a kamionsofőri állásra is hatezer embert keresnek a cégek országszerte – mondta az államtitkár.

Kijelentette: aki akar tanulni az előbb-utóbb talál munkát, a területi egyenlőtlenségeken pedig segíthet a lakhatási támogatás. (MTI)

 

 

 

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük