Ha hétfő, akkor hó: ismét erősen havazik Karintiában

Hétfőre virradó éjszakától ismét havazik Karintiában, még hozzá a tartomány egyes részein elég kiadós mennyiségű hó hullott, írja napi összefoglalójában az ORF. A havazás közlekedési fennakadásokat okozott, több helyen teherautók akadtak el, Völkermarktban iskolai szünetet rendeltek el.

A hírügynökség beszámolója alapján egész hétfőn esett, Karintia déli és keleti részére néhol akár 1 méternyi havat is ígérnek az előrejelzések. A nagy hóteher miatt többfelé fák dőltek a villanyvezetékekre, a tartományban még hétfő este is kétezer háztartás volt áram nélkül. Az áramszolgáltató szerint a völgyekben fekvő települések környékén van a legtöbb probléma (Lavanttal, Keutschacher Seental, Faaker See). A cég 140 szerelője folyamatosan dolgozott, az egyre nagyobb hó miatt csak nehezen tudták megközelíteni a hibás szakaszokat, közben pedig több út is járhatatlanná vált a kidőlt fák miatt. Az útfenntartó (ASFINAG) 120 munkatársa 42 géppel dolgozik az úthálózat megtisztításán. Az A11-es autópályán ismét teherautók akadtak el, a Pack-nyereg (Karintia és Steiermark határa) környékén (A2-es autópálya) hatvan centi havat várnak összesen.

A tűzoltókat fakidőlések és elakadt járművek miatt riasztották, hétfő délutánig 250 bevetésük volt a tartományban. A rendőrség ezért arra kérte az autósokat Alsó-Karintiában, lehetőség szerint ne induljanak útnak, a teherautókat pedig a hólánc használatára figyelmeztették. Villachban alpesi utat, temetőket, parkokat zártak le. Völkermarktban a válságstáb úgy döntött, a járás iskolái és óvodái zárva lesznek és csak felügyeletet biztosítanak azoknak a gyerekeknek, akik nem tudnak otthon maradni. Lavamündben szintén szünet lesz az általános és középiskolákban.

Paul Rainer, a GeoSphere Austria meteorológusa szerint a havazás hétfő éjfélig folytatódik. Kedden továbbra is felhős marad az ég, és napközben helyenként és időnként még havazhat egy kicsit.A szakember szerint a már amúgyis havas fákra újabb hó hullott, viszont a talaj nem fagyott át, így a fák könnyen kidőlhetnek. Klagenfurt önkormányzata közleményében azt írta, hogy a hótörés veszélye miatt a közparkokat, a parkerdőt és az erdei túraútvonalakat kerüljék el az emberek.

Borítókép: Facebook/Heidemarie Taurer

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük