Halálos áldozatokat követeltek az Ausztrián végigsöprő viharok

Csütörtök délután heves viharok söpörtek végig Ausztrián, 140 km/órás széllökéseket is mértek. Az ítéletidőben öt ember – köztük két gyermek – életét vesztette Karintiában és Alsó-Ausztriában. Többen megsérültek, néhányan közülük súlyosan. Steiermarkban, különösen Grazban komoly károkat okozott a vihar. A szél erejére jellemző, hogy a távvezetékek fémoszlopait is kidöntötte. A viharok áramszünetet okoztak, a vasúti közlekedés is leállt több helyen.

Az ORF összefoglalója szerint az Olaszország felől érkező zivatarok északkeleti irányban mozogtak, a legnagyobb pusztítást Karintiában és Steiermarkban okoztak, Ausztria keleti részét viszont nem érte el a viharzóna.

Karintiában, Sankt Andrä im Lavanttal településre és környékére csapott le egy hirtelen támadt vihar csütörtök délután fél négy körül, ami a beszámolók szerint alig tíz percig tartott. Az egyik tónál tragédia történt: egy különösen erős széllökés nyomán fák dőltek az emberekre, egy 4 és egy 8 éves kislány meghalt, 13 ember megsérült, ketten közülük súlyosan. A vihar annyira gyorsan és akkor erővel érkezett, hogy az úszómesterek alig maradt idejük figyelmeztetni az embereket, a nem túl nagy tavon pedig félméteres hullámokat korbácsolt a szél.

Alexander Van der Bellen államelnök mély megdöbbenésének adott hangot: mérhetetlen tragédia, hogy „két gyermek meghalt a viharokban, Gondolataim a családjukkal vannak” – írta az elnök a Twitteren. Karl Nehammer (ÖVP) szövetségi kancellár a családokat ért szörnyű csapásról beszélt.

Az A2-es autópályát St. Andrä és Wolfsberg között le kellett zárni, mert több fa is az úttestre dőlt a sztráda melletti rézsűről. Több másik útszakaszon is hasonló volt a helyzet, két autó is megrongálódott a viharokban és a vasúti közlekedés is akadozott.

A viharok emellett Karintia egész keleti felében – különösen St. Veit, Wolfsberg, Klagenfurt környékén – áramkimaradásokat okoztak. Körülbelül 20 000 háztartás áram nélkül maradt.

Három túrázó halt meg Alsó-Ausztriában


Az alsó-ausztriai Gaming település környékén tomboló vihar is halálos áldozatokat követelt. Az eddigi információk szerint egy villám sújtotta fa rádőlt egy kunyhóra, amelyben kirándulók kerestek menedéket – itt hárman haltak meg. Az áldozatok személyazonosságát még vizsgálja a rendőrség.


Steiermarkot délután öt körül érte el a vihar. Neumarktban 139 km/órás, Grazban pedig 90 km/órás szélsebességet mértek, 85 ezer háztartás maradt áram nélkül. A szél tetőket szakított le, házakat, kerteket rongált meg. A szél erejére jellemző, hogy a távvezetékek fémoszlopait is kidöntötte. A viharok áramszünetet okoztak, a vasúti közlekedés is leállt több helyen. A Zeltweg melletti Fischingben és Deutschlandsbergben 220 kV-os vezetékek villanyoszlopai sérültek meg vagy dőltek ki teljesen.

Borítókép: Fák dőltek az A2-es autópályára Karintiában a csütörtöki viharban. Fotó: Heinz Petschenig

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük