Halálos ausztriai baleset: összeütközött két személyvonat, az egyik mozdonyvezető meghalt

A két szerelvény az egyik állomás közelében ütközött össze Fotó: ORF

 

A tûzoltóság tájékoztatása szerint összesen tízen sérültek meg súlyosan a balesetben. A másik mozdonyvezetőt, akinek a sérülése nem túl súlyos, mentőhelikopterrel kórházba szállították. Egy másik helikopter egy hatvanéves, életveszélyes állapotban lévő női utassal sietett kórházba. Több utas beszorult a roncsok közé. 

A súlyos szerencsétlenség a Grazhoz közeli Waldstein-in-Übelbachnál történt. A vonatok 10 óra 15 perckor ütköztek egymásnak, száz méterrel a Waldstein bei Übelbach megálló után egy erdős szakaszon, amely a rendőrség közlése szerint igen nehezen megközelíthető. Az útszakaszon haladó járatokat a stájerországi tartományi vasúttársaság üzemelteti. 

A vállalat igazgatójának tájékoztatása szerint a Peggau irányába haladó vonat vezetője engedély nélkül hajtott tovább és összeütközött a szembe haladó vonattal. Az orf.at úgy tudja, a vonalon közlekedő vonatpár naponta egy-két alkalommal találkozik az egy nyomtávú pályán, ilyenkor az egyik szerelvénynek az állomáson – ahol több sínpár van – kell várakoznia. A vasúti pályán nincsenek jelzőlámpák, a forgalomirányító telefonon tartja a kapcsolatot a mozdonyvezetőkkel, ő ad engedélyt az indulásra. Az eddigi információk szerint a Waldsteinben álló vonat vezetője nem indulhatott volna el, ennek ellenére kihajtott az állomásról, és még kis sebességgel haladt, amikor ütközött a szemből jövő szerelvénnyel, amely szintén nem ment túl gyorsan, a a maximális sebesség 50 kilométer/óra. Az ütközésben a valószínûleg engedély nélkül kihajtó mozdony vezetője halt meg – a fiatal férfi beszorult a roncsok közé, a kiérkező mentők még tudtak vele kommunikálni, de már nem tudták megmenteni az életét. A vasúttársaság ügyvezetője szerint a szerencsétlenül járt munkatársuk a környéken lakott, ráadásul naponta többször is járt a vonalon.

A mentésben helikopterek, a vöröskereszt több mentőautója, 12 tûzoltóegység és 150 tûzoltó is részt vett. (MTI, ORF)

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük