Halálos dráma Alsó-Ausztriában: három rendőrt és egy mentőst lőtt agyon az orvvadász

A történések összefoglalója: a rendőrség évek óta keresett egy orrvadászt, aki lakóhelyétől 70 kilométerre szarvasokat lőtt le a trófeájukért. A gyanúsítottnak keddre virradó éjjel csapdát állítottak, az akcióban rendőrök és a speciális egység tagjai is résztvettek. Amikor azonban meg akarták állítani a férfi kocsiját, a gyanúsított azonnal tüzet nyitott. Előbb egy rendőrt súlyosan megsebesített, majd rálőtt a helyszínre érkező mentőautóra, ekkor ketten – egy mentős és egy rendőrtiszt veszítették életüket. Utána egy járőrkocsiban ülő rendőrökre támadt, egyikükkel már a helyszínen végzett. Az autót elvitte, hazahajtott és elbarikádozta magát Grosspriel-ben, a britokán – itt az egyik pajtában a kocsiban megtalálták a másik járőr holttestét is. A rendőrség körbe vette a házat, a férfi többször rájuk lőtt, majd este megindították az akciót, amelynek a végén a ház alatti bunkerben megtalálták a feltételezett elkövető holttestét.

Frissítés szerda 15:15:

 

Újabb részletek derültek ki az esetről: az elkövető hatalmas mennyiségû fegyvert halmozott fel – száza nagyságrendben – halmozott fel a birtokán. A rendőrök találtak lopott rendszámtáblákat is találtak, Alois H. ezeket szerelte fel a terepjárójára az orvvadászatok során – és hiába fotózták le a kocsiját korábban, nem tudták azonosítani – ahogy erről a meinbezirk.at is beszámolt. Annaberg környékén az elmúlt években gyilkossági kísérlet is történt – egy vadászt lőttek meg -, hogy ehhez köze volt a négy emberrel végző 55 éves vállalkozónak, azt egyelőre vizsgálják a hatóságok.

Az orvvadászat helyén az útzárat áttörő, majd a rendőrökre tüzelő, egyiküket megsebesítő vadász nem menekült el a helyszínről, hanem elrejtőzött, és akkor nyitot tüzet a mentőautóra, amikor az már a kórházba indult a sebesülttel. Ekkor érte halálos lövés a sofőrt és a Cobra-egység egyik felügyelőjét. A gyanúsított ezután gyalog menekült, és az egyik útzárnál álló járőrökre támadt, ott az egyik rendőrrel a helyszínen végzett, a másik túszul ejtette és a rendőrkocsival menekült Grossprielbe, az otthonába. A férfi barátai szerint 20 éve vadászott, rendszeresen vett részt lőgyakorlatokon. 

 

Frissítés: szerda 8:45

Ahogy a rendőrségi sajótájékoztatóból kiderült, majdnem hat órán keresztül tartott a rendőrségi akció a birtokon. A rendőrök az egyik épület folyósóján titkos ajtót találtak, azt benyomva további helyiségekre bukkantak, amelyet azonban kiégtek. A betóduló friss levegőtől a tûz újra erőre kapott, miután eloltották a lángokat, akkor találtak meg egy férfi összeégett holttestét – valószínûleg a gyanúsítottét. Száz százalékos biztonsággal csak a boncolás és a DNS-vizsgálat után lehet kijelenteni, hogy valóban Alois H-ról van szó, mondta a rendőrség szóvivője.

Összesen 300 rendőr vett részt az akcióban, páncélosokat is bevetettek – utóbbiakra azért volt szükség, mivel a gyanúsított olyan lövedékeket használt, amelyek átütötték a golyóálló mellényeket.

A meinbezirk.at információi szerint a rendőrök a kutatás közben kaptak információkat arról, hogy a férfi bunkert rendezett be a ház alatt, a bejáratot viszont elrejtette, a falat megnyomva lehetett csak bejutni oda. Az első jelentések szerint odabenn Alois H. benzint locsolt szét, meggyújtotta, majd maga ellen fordította a fegyverét. 

 

Frissítés, szerda 1:15

Röviddel éjfél után megtalálták a gyanúsított holttestét az egyik épület pincéjében.

 

Frissítés 23:15

Háromnegyed 11-kor még mindig nem akadt a férfi nyomára rendőrség, az akció folytatódik, jelentette a  helyszínről a meinbezirk.at. A portál arról is beszámolt, hogy a 2009 óta keresték a hatóságok az orvvadászt, aki Annaberg környékén hét szarvast ejtett el, szakszerûen levágta az állatok fejét és a trófeát magával vitte, a húst viszont a helyszínen hagyta. 2010-ben vette komolyan az ügyet a rendőrség, ekkor infravörös kamerákat és fotócsapdákat helyeztek el a környékén, és a feltételezett elkövető bele is szaladt egyikbe, azonban a kocsin lévő rendszám lopott volt. Addigra egészen jó profilt készítettek lehetséges tettesről, tudták, hogy képzett vadász, terepjárója van, mindig a kocsiról tüzel, általában a bőgési időszakban és telihold időszakában. A fotón szereplő kocsi típusa alapján el is jutottak a grossprieli Alois H-hoz, azonban nem állt elegendő bizonyíték a hatóságok rendelkezésére, hogy letartóztassák a férfit. 

Keddre virradó éjszaka gyakorlatilag csapdát állították a gyanúsítottnak, aki bele is sétált, azonban az események tragikus fordulatot vettek: az orvvadász három rendőrt és egy mentőst agyonlőtt, majd otthonában elbarikádozta magát.

 

Frissítés 21:40:

A helyszíni beszámolók szerint fél hét előtt indult meg  a rendőrségi akció a gazdaságban, a bevetés még este tízkor is tartott, a Cobra-egység tagjai szisztematikusan vizsgálták át a házat és a gazdasági épületeket. Három páncélos jármû hatolt be  a területre, a levegőben hőkamerával felszerelt rendőrségi helikopter körözött. A négy ember megölésével gyanúsított férfi fél hatkor lőtt utoljára – addig rendszeresen tüzelt rejtekhelyéről.  

 

Frissítés 18:20:

A kurier.at munkatársai elérték a gyanúsított barátját, akit a férfi reggel hét órakor felhívott és gyakorlatilag bevallott és meggyönt neki mindent. A feltételezett tettes elmondta ismerősének, hogy ő az orrvadász, akit kerestek, rálőtt három emberre és őt is meglőtték. Az elkövető barátja arról is beszámolt, hogy Alois H. hetekkel korábban arról is beszélt neki, hogy van egy másik énje – hogy az orvvadászatra vagy más tudathasadásos állapotra utalt, az a kurier.at-nak nyilatkozó barát nem tudta megmondani. Azt viszont elárulta, a gyanúsított leszámolt az életével, nem akar élve a rendőrök kezére kerülni.

A gyanúsított ismerősei szinte mind arról beszéltek a hírportálnak, hogy Alois H-t kiváló vadásznak és nyugodt, visszahúzódó embernek ismerték, és elképzelni sem tudják, hogy mi vezetett ahhoz, hogy emberekre lőjön. 

 

Frissítés 17:55:

A sajtótájékoztatón további részletek derültek ki a nyilatkozatok alapján. Az elkövető egy Toyota Hilux-szal közlekedett és Annabergben azonnal tüzet nyitott a rendőrökre, a Cobra-egység tagját ekkor sebezte meg súlyosan. A helyszínre hívott mentőre is gondolkodás nélkül tüzelt: a kocsit vezető 70 éves férfi azonnal meghalt, a jobb ülésen helyet foglaló rendőr a kórházban hunyt el. Az elkövető gyalog menekült, és egy kilométerrel később rátámadt két rendőrre, akik egy járőrkocsiban ültek. Egyiküket – a beszámolók alapján – elképzelhetetlen hidegvérrel fejbe lőtte -, a másikat túszul ejtette, és az autóval a Grosspriel-ben található otthonába hajtott, ahol elbarikádozta magát.

A rendőrség természetesen követte, a férfi rálőtt a Cobra-egység kocsijára – fejmagasságban, azonban az üveg páncélozott volt. Mivel a hatóságok attól tartottak, hogy az elhurcolt járőr mellett további túszai lehetnek az elkövetőnek, megpróbálta felvenni a kapcsolatot az 55 éves férfival, aki a nap folyamán többször tüzet nyitott a rendőrökre. 

 

Grosspriel, ahol a férfi a parasztgazdaságban elbarikádozta magát:

 

Nagyobb térképre váltás

 

Frissítés 17:20:

A rendőrség nemzetközi sajtótájékoztatót tart az esetről, a nemzetközi média is figyelemmel kíséri az esetet, a Spiegel Online, a BBC és az NBC is beszámol az eseményekről.

 

Frissítés 16:05:

Tovább bővült az áldozatok listája: a túszul ejtett rendőrt is holtan találtak meg az ellopott járőrkocsiban.

Korábban írtuk:

Amerikai akciófilmbe illő bûncselekmény-sorozat játszódott le Alsó-Ausztriában kedden – az ügynek egyelőre még nincsen vége.

Egy orvvadász két rendőrt és egy mentőápolót agyonlőtt Annabergben, egy járőrt túszul ejtett (majd vele is végzett), majd lebarikádozta magát a családi gazdaságban, Grosspierl-ben, írja a kurier.at.

A házat rendőri és katonai egységek vették körbe, a helyszínt hermetikusan lezárták, lövészpáncélosokatt is kivezényeltek.

A legfrissebb információk szerint a gyanúsított tüzet gyújtotta a házban, többször rálőtt a rendőrökre, akik egyelőre nem tudtak kapcsolatba lépni a férfival.

Az eset előzménye, hogy Lilienfeld környékén több, illegálisan elejtett szarvast is találtak: a tettes szakszerûen lefejezte az állatokat és elvitte a trófeákat. Annaberg környékén a hatóságok figyelőszolgálatot szerveztek, azonban a gyanúsított, az 55 éves Alois H. egészen keddig szünetet tartott az orvvadászatban.

A rendőrség – mivel felfegyverzett vadorzóról volt szó -, a speciális bevetési egység, a Cobra segítségét kérte. A csapat keddre virradó éjszaka ki is szúrt egy gyanús autót, és a közeli Annabergben úttorlaszt emeltek.

A gyanúsított azonban áttört az akadályon, a rendőrök üldözőbe vették,a menekülő férfi a kocsijával árokba hajtott, azonban az autóból kiszállva tüzet nyitott, és az egyik Cobra-kommandóst súlyosan megsebesítette. Ezután rálőtt a megérkező erősítésre és a mentőkre: egy rendőr és egy mentős a helyszínen belehalt a sérüléseibe. Utóbb a hatóságok pontosítottak: a rendőrtiszt a kórházban veszítette életét.

Az elkövető gyalog menekült, egy kilométer múlva rálőtt egy járőrkocsira: az egyik rendőr halálos fejlövést kapott, a másikat túszul ejtette, és a rendőrautóban magával vitte a mindössze tizenöt házból álló településre, Grosspriel-be.

A kurier.at friss anyaga.

A kurier.at fotósorozata.

 

Az első videó a körbezárt településről:

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük