Háromból kettő verzió megbukott: nem lesznek új közlekedési lámpák Bécsben

Két éven át tesztelt három újfajta közlekedési lámpát az osztrák főváros, hogy növeljék a gyalogosok biztonságérzetét az úttesten való átkeléskor, illetve lerövidítsék a szubjektív várakozási időt. Két lámpatípus, a visszaszámolós és a homokórás azonban megbukott a teszten. 

A homokóra-szimbólummal kiegészített közlekedési lámpa a következő zöld jelzésig hátra lévő időt mutatta, de a legtöbb gyalogos vagy túl bonyolultnak találta, vagy nem tudott vele mit kezdeni. A visszaszámolós lámpával az volt a baj, hogy elvonta a gyalogosok figyelmét, így azok már csak a zöldből hátra lévő másodperceket figyelték, a forgalmat viszont nem. 

Jól vizsgázott ugyanakkor az a lámpafajta, amely villogó sárgával jelzi azt az időt, ami a zöld jelzés vége és a forgalom megindulása között még a gyalogosok rendelkezésére áll, hogy elhagyják a zebrát. Ennek ellenére mégsem fogják Bécs-szerte ilyenekre cserélni a közlekedési lámpákat, csak ott, ahol hosszú zebrán kell átkelniük a gyalogosoknak, sok a lekanyarodó teherautó vagy nagy a gyalogosforgalom. A város készített egy listát ezekről a helyekről, és amikor amúgy is lámpacserére kerülne sor, már ilyen új típusú jelzőlámpákat szerelnek fel. Legközelebb például a 2. kerületben, a Taborstraße és az Obere Augarten-Straße kereszteződésében. (Compress)

 

A lámpák több változatát is tesztelték Fotó: Schaub-Walzer / PID

A lámpák több változatát is tesztelték Fotó: Schaub-Walzer / PID

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük