Havazás Ausztriában: 20 centi friss hó esett Alsó-Ausztriában, lelassult a közlekedés Bécsben

 

Esti összefoglaló

A beszámolók szerint még mindig rengeteg gond van a vasúti közlekedéssel. Bécsben és St.Pöltenben komoly késésekkel kell számolni, illetve Bécsben az éjszakai vonatok egy része nem a Hauptbahnhofról, hanem Wien Meidlingből indul. Utazás előtt mindenképpen érdemes tájékozódni a weboldalon, illetve a telefonos ügyfélszolgálaton. Az A21 autópályán ismét közlekedhetnek a 3,5 tonnánál nehezebb jármûvek – ezeket reggel kilenc óra óta nem engedték fel az útra.

 

Dugók a hazafele tartó forgalomban

A délután öt óra után érkezett hírek szerint az A1-es autópályán a Salzburg felé vezető oldalon Altlengbachnál leterelik a teherautókat az autópályáról. Az A5-ös sztrádát Hochleithen és Gaweinstal-Mitte között lezárták – arról nem érkezett információ, hogy melyik oldalon. Bécsben és környékén a hazafelé tartó autók miatt több helyen dugók alakultak ki. Az A2-esen Wiener Neudorf/Süd csomópontnál egy elakadt jármû miatt torlódtak fel a kocsik, de alig halad a forgalom az S1-es és az A23-as utakon is.

 

Akadozó vonatközlekedés

A nyugat felől érkező gyorsvonatok csak St. Pöltenig közlekedtek délután, innét vagy Railjet vagy helyi vonatokra lehetett eljutni Bécsbe, a Westbahnhofra vagy Wien-Hütteldorfba. A délről Bécsbe tartó távolsági vonatok Wiener Neustadtig közlekedtek, további utazás csak a helyi járatokkal lehetséges. A korlátozások érintik a Budapestről érkező vonatokat is, az aktuális helyzetről az ÖBB honlapján lehet tájékozódni – a térképen a  figyelmeztető jelzésre kattintva olvashatók az információk, német nyelven.

 

Délutáni helyzetjelentés

Az A21-es elkerülőre továbbra sem engedik fel a 3,5 tonnánál nagyobb jármûveket, de a személyautók jó tempóban tudnak közlekedni. Bécsben fél 12-kor kisiklott a 10-es villamos, délután kettőkor tudták újra sínre emelni, ezután indult meg a forgalom újra. az A9-es autópályán Triebennél történt baleset, a Linz felé vezető sávban több kilométeres dugó alakult ki.

Bécs, 3. kerület, Rennweg Fotó: Wutzl Erzsébet

Bécs, 3. kerület, Rennweg Fotó: Wutzl Erzsébet

 

Dugók és balestek az autópályákon és az utakon

 

Kora délután sem lett jobb a helyzet, az autópálya-kezelő (Asfinag) honalpja szerint az A2-es autópálya Graz fele vezető oldalán Inzersdorfnál több kilométeres dugó alakult ki. Az A1-sen St. valentin és Haag között történt baleset, itt sávlezárás mellett halad a forgalom. Az A2-sen Lassnitzhöhe és Gleisdorf-West között torlódott fel a forgalom egy baleset miatt délután 2 körül. Sajnos, halálos áldozata is van a havazésnak, Weinburg mellett (St. Pölten környéke) egy frontális ütközésben egy személy veszítette életét.

Bécs villamos küzd a hóval Fotó: Hasan Kelani

Bécs villamos küzd a hóval Fotó: Hasan Kelani

Az osztrák vasútnál (ÖBB) is küzdenek a havazással, az összes dolgozót berendelték a sínek és a váltók tisztítására. Bécsben és környékén 30-90 perces késéssel közlekednek a vonatok, ami a munkaidő végeztével haza induló bejárókat érinti majd. Az ÖBB honlapja szerint járattörlésre is lehet számítani. Kora délután a Prága és Graz közötti nemzetközi járatot a bécsi helyi vasút vonalára terelték, ezért megváltozott a helyi járatok útvonala is. A délről Bécsbe érkező gyorsvonatokat Meidling és Hütteldorf állomások felé irányították.

Kiss Gergely felvétele Bécs 2. kerületéből: behavazott a császárváros

Kiss Gergely felvétele Bécs 2. kerületéből: behavazott a császárváros

 

Délelőtti hóvihar Bécsben

11 óra előtt teljes erővel tombolt a hóvihar Bécsben, komoly mennyiségû hó esett. 1300 dolgozó 350 géppel tisztítja az utakat, a tömegközlekedés is akadozik. A schwechati repülőtéren is problémák vannak, a bécsi látogatásra érkező görög miniszterelnök repülőgépe le sem tudott szállni.  Fél egy körül az A1-es autópálya Salzburg felé vezető sávjában Amstetten környékén még mindig útzár van. Az A21-esre nem hajthatnak fel 3,5 tonnánál nagyobb jármûvek, és az A23-as lekerülőn időnként leálíltják a forgalmat a hóeltakarítás miatt. Az A10-esen teljes lezárás van lavinaveszély miatt mindkét sávban  AS Flachauwinkl-Süd és a Tauerntunnel között.

 

Hétfő reggel kezdődött az intenzív havazás

A wetter.at oldal információk szerint a reggeli havazás alaposan lelassította Bécs forgalmát, több helyen torlódás alakult ki. A jelentések szerint az osztrák főváros délelőtt tíz óráig 10 centi friss hó esett. Alsó-Ausztriában ennek dupláját mérték, több főúton a teherautók csak hólánccal közlekedhet. Az A21-es autópályára (Bécs, elkerülő szakasz) nem engedik fel a 3,5 tonnánál nehezebb jármûveket. Az aktuális helyzetről az Asfinag oldalán lehet tájékozódni. Délelőtt 10 óra körül lezárták az A1-es autópálya Salzburg felé vezető sávjait – ezúttal egy teherautó karambolozott. Vasárnap este nem messze innét az a tömegbaleset, ahol 65 autó ütközött össze.

Alsó-Ausztria és Tirol egyes hegyi terepein fokozott riasztás van a kiemelt lavinaveszély miatt – a friss hó és viharos szél miatt könnyebben alakulhat ki hógörgetegek. 

Hétfő délelőtt a korneuburgi tûzoltók szállítottak el három, balesetben megsérült jármûvet az A22-es autópályáról. Fotó: Philipp Trost/Önkénten Tûzoltóság Korneuburg

Hétfő délelőtt a korneuburgi tûzoltók szállítottak el három, balesetben megsérült jármûvet az A22-es autópályáról. Fotó: Philipp Trost/Önkéntes Tûzoltóság Korneuburg

 Az összes fotó itt érhető el. 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük