Havazás: hófúvásra és erős szélre figyelmeztet a Magyar Közút a Dunántúlon (folyamatosan frissítve)

A Veszprém megyei és Pápa környéki helyzetről a legfrissebb információk itt érhetőek el.

Győr-Sopon megyei (M1-es autópálya, főutak) aktuális hírei lezárásokkal.

 

ORFK: korlátozások 7,5 tonna fölötti jármûvekre az 1-es és a 81-es számú főúton

A havazás, az erős szél és a hóátfúvások miatt az 1-es és a 81-es számú főút magyarországi szakaszán nem közlekedhetnek a 7,5 tonna megengedett össztömeg feletti gépjármûvek. Az intézkedés mindkét irányba érvényes – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap este a honlapján.

A korlátozásban érintett jármûvek az M1-es autópályán haladhatnak a rendelkezés feloldásáig. Veszprém megyében korábban szintén forgalomkorlátozás lépett életbe. A 7,5 tonna össztömeget meghaladó jármûvek  a 77-es, a 82-es és a 83-as főút egy-egy szakaszán nem közlekedhetnek.

Hétfőn már csak négy dunántúli megyében lehet gyenge hófúvás

Hófúvás veszélye miatt hétfőre már csak elsőfokú figyelmeztetést adott ki négy dunántúli megyére az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az MTI-hez vasárnap este eljuttatott veszélyjelzés szerint Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést hétfőre. Szél, illetve havazás miatt már sehol jeleztek előre figyelmeztetést.

A meteorológiai szolgálat azt írta: a Dunántúlon a helyenként viharos szél a számottevő hóval borított tájakon hófúvást okoz. Vasárnap az esti órákban és éjszaka még főként a Bakony térségében emelhet nagyobb hótorlaszokat a szél, de a Dunántúlon több helyen lehetnek még hóátfúvások másutt is. Hétfőn a nap első felében még előfordulnak hóátfúvások, de délutánra mindenütt gyengül a szél.

Ezzel együtt hétfőre virradó éjszaka mérséklődik, az éjszaka második felében egyre inkább megszûnik a havazás. Reggelig még a Dunántúl középső, keleti részén, a Duna vonalában és az Északi-középhegység térségében várható maximum 5 centiméternyi friss hó. Hétfőn délelőtt még a déli tájakon hullhat nagyjából 2 centiméter hó, de az ország más részein legfeljebb hószállingózás valószínû – tették hozzá.

 

Kidőlt fák és árokba hajtott autók Győr-Moson-Sopronban

 

Kidőlt fákhoz és árokba sodródott jármûvekhez vonultak az elmúlt órákban Győr-Moson-Sopron megyében a katasztrófavédelem munkatársai – közölte a szervezet megyei igazgatóságának szóvivője vasárnap este az MTI-vel.

Ruskáné Takács Anita elmondta, hogy a viharos erejû szél miatt Győr mellett egy, a 83-as útra dőlt fa korlátozta a forgalmat. Emellett Kajárpéc és Gyömöre, illetve Bakonyszentkirály és Bakonyszentlászló között, valamint Győrben a Bácsai úton és Bakonypéterden is útra dőlt, illetve megdőlt fák akadályozták a közlekedést.

A 86-os úton Szil és Szilsárkány között kamion csúszott árokba a havas úton, Sokorópátkánál egy megrakott sószóró eke borult félig az árokba, a jármûvet daruval emeltek ki a tûzoltók.

Még tart a helyszínelés és a mûszaki mentés a 83-as úton Koroncó és Gyirmót között, ahol korábban frontálisan ütközött két személyautó. A rendőrség a forgalmat Győr-Ménfőcsanak irányába tereli.

Elzárt település továbbra sincs a megyében. Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokúról elsőfokúra mérsékelte hófúvás miatt kiadott riasztást – közölte a szóvivő.

 

Nincs járhatatlan út Komárom-Esztergom megyében

Utolsóként a 13-as utat nyitották meg a forgalom előtt vasárnap kora este, így jelenleg nincs járhatatlan út Komárom-Esztergom megyében – közölte a megyei rendőr-főkapitányság vasárnap este az MTI-vel.

A sajtószolgálat tájékoztatása szerint a megyében a havazásban 16 óráig nem történt személyi sérüléssel járó közlekedési baleset, de a hóátfúvások miatt továbbra is ajánlott lassan, óvatosan közlekedni.

 

Forgalomkorlátozást vezettek be több útszakaszon a nagy össztömegû jármûvekre Veszprém megyében

A 7,5 tonna össztömeget meghaladó jármûvek nem közlekedhetnek a 77-es, a 82-es és a 83-as főút egy-egy szakaszán – tájékoztatta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese vasárnap délután az MTI-t.

Dömölki Zsolt az intézkedést a csúszásveszéllyel indokolta. Emiatt zárták le a 77-es főutat Veszprém és Tapolca között, a 82-es főút Veszprém és Győr-Moson-Sopron megye közötti szakaszát, valamint a 83-as főutat Pápa és Városlőd között a 7,5 tonna megengedett össztömeg feletti jármûvek elől. A tehergépjármûvek vezetőit a rendőrök szükség esetén tájékoztatják a pihenési lehetőségekről, a megye városai azonban számukra is megközelíthetőek kerülő úton – tette hozzá.

Az 1-es főút már járható

Az 1-es főutat a 97-es kilométernél megtisztították a hótól, az útvonalat megnyitották a forgalom előtt – közölte a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság vasárnap az MTI-vel. A sajtószolgálat tájékoztatása szerint a 8151-es utat is megtisztították, így az Ácsot az M1-es autópályával összekötő szakaszon is lehet közlekedni. A 13-as főút Komárom és Kisbér között még járhatatlan, a közlekedést hóátfúvások akadályozzák.

 

Győr-Moson-Sopron megye – Elzárt település nincs, de több helyen korlátozták a forgalmat

 

Győr-Moson-Sopron megyében nincs elzárt település, de a hóátfúvások miatt több helyen korlátozta a forgalmat a rendőrség.Vasárnap reggel árokba csúszott vagy az úttesten keresztbe fordult jármûvekhez hívták a katasztrófavédelem munkatársait; a balesetekben senki sem sérült meg – tájékoztatta az MTI-t a megyei igazgatóság szóvivője.

Ruskáné Takács Anita közlése szerint Mosonszolnok és Levél között a 8505-ös úton egy kisteherautó fordult keresztbe, a 86-os úton Bősárkánynál egy kisbusz hajtott árokba. Csikvánd és Malomsok között egy helyközi autóbusz akadt el. A szóvivő hozzátette: jelenleg a 86-os úton, Mosonudvar és Mosonmagyaróvár között mentenek az úton keresztbe fordult nyerges vontatót.

Elzárt település nincs a megyében, de a rendőrség több forgalomkorlátozást vezetett be a hóátfúvások miatt – közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Takács József elmondta, hogy a 86-os úton Mosonmagyaróvár és Jánossomorja között a forgalmat az M1-es autópályára és az 1-es útra terelik. Az 1-es úton Gönyû térségében a Győr felől Komárom felé tartókat szintén az autópályára terelik.

Budapest:  nincs fennakadás a fővárosi közösségi közlekedésben

Nincs fennakadás a havazás miatt a fővárosi közösségi közlekedésben, az utakat folyamatosan síkosságmentesítik – közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. (FKF) vasárnap délelőtt az MTI-vel.

A csapadék megérkezésekor a társaság 92 téli célgéppel azonnal megkezdte az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalhálózat síkosságmentesítését. Ennek eredményeként vasárnap üzemkezdettől a közösségi közlekedésben nincs fennakadás – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben. Az FKF kéri az ingatlantulajdonosokat, hogy ahol szükséges, takarítsák le a havat a járdákról a balesetek elkerülése érdekében.

A vasútvonalakon egyelőre nem okoz gondot az időjárás

A vonatközlekedésben még nem okoz gondot a havas eső, a havazás, de néhány dunántúli vasútvonalon a hó miatt elsőfokú készültséget rendeltek el – közölte a Mávinform vasárnap délelőtt az MTI-vel. A vasúttársaság dolgozói mindenhol készen állnak arra, hogy amennyiben szükséges, elvégezzék a váltók megtisztítását a hótól, illetve a váltófûtő-berendezéseket is üzembe helyezik – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A Mávinform közlése szerint Győr és Veszprém között 20-30 perces késésekre lehet számítani. A Győr-Zirc-Veszprém, a Győr-Pápa-Celldömölk, és a Pápa-Csorna vonalon folyamatosan tisztítják a váltóberendezéseket.

Komárom-Esztergom megye – Kamion zárja el az 1-es utat Komárom után

 

Keresztbe fordult egy kamion az 1-es főút 93-as kilométerénél, Komárom és Ács között, a jármû a teljes útpályát elzárja – közölte a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság vasárnap reggel az MTI-vel. A sajtószolgálat tájékoztatása szerint nem járható a 13-as főút Komárom és az M1-es autópálya felhajtója közötti szakasza, ott egy személyautó fordult keresztbe, a jármû mûszaki mentése folyamatban van.

Hóátfúvás nehezíti a közlekedést a 13-as főúton, az autópálya-felhajtó és Kisbér között, valamint a Tatabánya és Környe közötti úton. Nehezen járható a főút a 7-es és a 8-as kilométer között.

 

Veszprém megye – Pápán és környékén több út járhatatlan

Pápán és környékén a viharos erejû szél hótorlaszokat emelt, több alsóbbrendû út járhatatlanná vált, de elzárt település nincs – tájékoztatta a Veszprém megyei katasztrófavédelem hivatalvezetője vasárnap reggel az MTI-t. A megyében további havazás várható.

Szolgainé Soós Gabriella elmondta, hogy Pápa és Csót között két, menetrend szerint közlekedő autóbusz akadt el, az utasokat már továbbszállították, a jármûveket két erőgéppel vontatják el. Tüskevárnál, a 8-as úton két kisbusz, Zalahaláp és Nyirád között egy kisbusz akadt el – közölte a hivatalvezető.

A megyében narancssárga riasztás van érvényben, miután ismétlődő havazás várható. A hóréteg vastagsága a magasabban fekvő területeken meghaladhatja az 5 centimétert, ezért arra kérik az utazni szándékozókat, hogy indulás előtt tájékozódjanak a katasztrófavédelem honlapjáról – közölte Szolgainé Soós Gabriella.

A Somló Volán Veszprémből Tapolcára tartó, a 77-es főútról lesodródott járatának mûszaki mentésén dolgoznak Tótvázsony közelében 2015. január 25-én. A buszt az erős szél tolta le az útról. Csak egy utas szenvedett könnyebb sérülést. MTI Fotó: Nagy Lajos

A Somló Volán Veszprémből Tapolcára tartó, a 77-es főútról lesodródott járatának mûszaki mentésén dolgoznak Tótvázsony közelében 2015. január 25-én. A buszt az erős szél tolta le az útról. Csak egy utas szenvedett könnyebb sérülést. MTI Fotó: Nagy Lajos

 

Magyar Közút: folyamatosan firssülő tájékoztatás

 

A Dunántúlon szombat kora reggel óta gyakorlatilag folyamatosan, változó intenzitással havazik. A legtöbb hó Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Komárom-Esztergom és Fejér megyében hullott, írja a Magyar Közút legfrissebb közleményében. Több száz munkagépünk, folyamatos rotációban teljesít szolgálatot az utakon. Ami nehezíti munkavégzésünket, az az, hogy az ország dunántúli területein több ponton is, főleg Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Komárom-Esztergom megyében kisebb-nagyobb hóátfúvásos szakaszok alakultak ki a nagy mennyiségû friss hó és a viharos erejû széllökések nyomán, így vasárnap hajnalban le kellett zárnunk a Bakonygyepes és Noszlop közötti négyszámjegyû mellékutat, de elzárt település szerencsére nincs sem a megyében, sem az országban. 

 

Fontos kiemelni, hogy a hótorlaszok megszüntetése rendkívül idő- és energiaigényes feladat, mivel munkagépeink hiába takarítják le a havat a burkolatról, az erős szél szinte azonnal visszahordja azt az úttestre. Ezért a hófúvásokkal érintett területeken élőket arra kérjük, hogy alaposan fontolják meg, útnak indulnak-e és csak halaszthatatlan ügy esetén vállalkozzanak utazásra. A www.utinform.hu weboldalunkon minden nap 5.30. 7.30, 9.30, 12.30, 15.30, 17.30 és 21.30 óra körül teszünk közzé országos összesítést az aktuális út- és látási viszonyokkal kapcsolatosan, emellett az aktuális forgalomkorlátozásokról szintén itt tájékozódhatnak. Megyei és országos diszpécsereink személyre szabott információkat adnak telefonon, elérhetőségünket megtalálhatják a már említett oldalon. Az autósokat arra kérjük, hogy ha a kapott információk alapján mégis az utazás mellett döntenek csak a téli útviszonyokra megfelelően felkészített gépjármûvekkel közlekedjenek.

 

Útinform szolgálatunk vasárnap reggeli összesítése szerint egyébként a Dunántúlon, valamint Pest és Bács-Kiskun megyében esik vagy szállingózik a hó, keleten esik vagy szemerkél az eső. A Dunántúlon mindenhol fagypont alatti a hőmérséklet, keleten enyhe az idő. A Bakonyban -3 °C-ot mértek. A friss hóréteg Ajka környékén már 10 centiméter. Az autópályák burkolata mindenhol vizes, sónedves, az M1-es komáromi és lébényi szakasza egyelőre latyakos. A főutak burkolata országszerte vizes, sónedves. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém és Fejér megyében az intenzív havazás és a hófúvások nyomán még téliesebbek az útviszonyok. Igaz ez a Veszprém megyei, valamint a Csorna, Tatabánya, Kápolnásnyék, Sárvár és Kaposvár környéki mellékutakra is. Keleten viszont mindenhol vizes, sónedves a burkolat. A Dunántúlon intenzív a légmozgás. Erős széllökéseket mértek Veszprém megyében, valamint Vasvár, Tamási, Marcali és Szántód környékén. Viharos szél fúj Fertőszentmiklós, Sárvár, Ajka és Keszthely környezetében, illetve az M1-es autópálya komáromi szakaszán.

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük