Helikopter, járőrök: megerősítették a rendőri jelenlétet a schwechati repülőtéren

A bécsi repülőtér Fotó: Flughafen Wien AG

A bécsi repülőtér Fotó: Flughafen Wien AG

 

A rendőrök nemcsak az épületet, hanem annak közvetlen környéket is ellenőrzik, ennek érdekében rendőrségi helikoptert is bevetnek. A rendőrségi illetékes szerint nemcsak a helyszín biztosítása, hanem a ki- és beutazó esetleges szélsőségesek azonosítása is elengedhetetlenül fontos cél.

Az osztrák fővárosban is több a rendőr az utcákon

A Párizsban történtek óta az osztrák fővárosban több rendőr látható az utcákon, a város forgalmasabb csomópontjainál, a sétálóutcák és a pályaudvarok környékén is. “Nincsen okunk pánikra, de van okunk az elővigyázatosságra” – közölte a belügyminisztérium illetékese.

November óta a schwechati repülőtéren rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be egyes repülőjáratokra. Osztrák lapértesülések szerint nyílt titok, hogy a szíriai szélsőségesek leginkább Törökországon keresztül repülnek Ausztriába, vagy autóval Belgrádon keresztül utaznak Bécs felé.

Az osztrák alkotmányvédelmi hivatal (Bundesamt für Verfassungsschutz) adatai szerint mintegy százhetven ember, többségében muszlim bevándorló hagyta el eddig Ausztriát és utazott a Közel-Keletre, hogy ott iszlamista fegyveres csoportokhoz csatlakozzon. Közülük körülbelül hatvanan visszatértek Ausztriába, és a hatóságok attól tartanak, hogy a párizsihoz hasonló véres merényleteket követhetnek el. 

A múlt héten őrizetbe vették Bécsben azt a 14 éves fiút, akit tavaly október végén egyszer már előállították annak gyanújával, hogy Szíriába akar utazni, és az Iszlám Állam (IÁ) nevû szélsőséges szunnita szervezethez akar csatlakozni. Ugyancsak a múlt héten vettek őrizetbe Felső-Ausztriában egy bosnyák, Salzburgban egy csecsen fiatalt.

Becslések szerint eddig csaknem háromezren csatlakoztak Európából a szíriai iszlám szélsőségesekhez, a 170 ausztriain kívül a legtöbben, nagyjából 1100-an Franciaországból.

Elkapkodták a Charlie Hebdo új számát Bécsben

Elkapkodták a Charlie Hebdo címû francia szatirikus hetilapnak a múlt heti merénylet óta megjelent első számát Bécsben, ahova 300 darab érkezett a francia lapból.

Mint más európai országokban, Bécsben is nagy volt az érdeklődés az újság iránt,  hosszú sorok ugyan nem álltak a boltok előtt, de az eladott példányok javarészét már előre lefoglalták. 

A belvárosban található egyik Morawa könyvkereskedésbe több mint 500 előrendelés futott be, ám a boltba csak 70 példány érkezett – mondta az üzletvezető. Hozzátette: át kellett csoportosítanunk az eladókat más osztályokról, hogy az újság iránt érdeklődő telefonálók nagy rohamát állni tudják. 

A Thalia könyvkereskedés belvárosi boltjába csupán 20 példány érkezett a lapból, amelyet az üzletvezető tájékoztatása szerint az üzlet nyitása utána három perccel már el is kapkodtak. 

A bécsi főpályaudvaron is nagy volt az érdeklődés az újság iránt, a Press & Books nevû újságoshoz érkezett 30 darabot már mind előre lefoglalták. Délelőtt tíz órára pedig további 85 példányra jegyeztek elő újabb foglalást.  Nemcsak Franciaországban, hanem Hollandiában is gyorsan megvették a francia lap friss kiadásait, Nagy-Britanniában pedig már péntekre virradó éjszaka sorok kígyóztak az újságosbódék előtt. 

A kiadó már a megjelenés reggelén bejelentette: az óriási keresletre való tekintettel a tervezett 3 millióról 5 millióra emelik a példányszámot. A Charlie Hebdo átlagos példányszáma 30 ezer. 

Pénteken és szombaton ezrek tiltakoztak a világ számos pontján a Charlie Hebdo ellen. Tüntetéseket tartottak egyebek mellett Izraelben, Jordániában, Nigerben, Oroszországban, Pakisztánban, Szudánban és Tunéziában.

 

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük