Helikopteres favágás lesz a Schloßbergben, lezárják a területet

Február 19-e és 21-e között Graz egyik legnépszerűbb kirándulóhelyét, a Schloßberg területét lezárják, mivel 44 elhalt fát kell eltávolítani. Ezeket helikopterrel szállítják el. Az alagút, a mesevasút és a csúszda kinyit majd.

A stájer főváros történetében először használnak helikoptert erdészeti munkálatokra. A helikopteres fakivágást eddig csak rendkívül meredek terepen alkalmazták, most azonban a Schloßbergben is ezzel szállítják el az elhalt és kivágott fákat. A munkások a kivágandó fákat kötéllel rögzítik a helikopterhez. Ezután a fát kivágják, és függőlegesen felfelé repülnek a keleti oldalon lévő tárolóhelyre. Onnan teherautóval viszik majd tovább. A helikoptert a Schloßberg nyugati oldalán lévő réten töltik majd fel üzemanyaggal, írja az ORF Steiermark.

Zárva maradnak a vendéglátóhelyek

Mint a Holding Graz kedden bejelentette, az első előkészítő munkálatok február 15-én, csütörtökön kezdődnek. A lakosság ebből egyelőre keveset fog érezni. Február 19-én reggel 6 órától azonban a Schloßberg munkaterületté válik. Ez azt jelenti, hogy azok az emberek, akiknek semmi közük a munkálatokhoz, nem léphetnek be. A Schloßbergre való be- és kijutás – például áruszállítás céljából – szintén nem lesz lehetséges, a vendéglátó- és rendezvényterületek pedig zárva maradnak.

A Schloßbergstollen alagút, a mesebeli barlangvasút és a óriás csúszda azonban a szokásos módon használható. Kérik a lakosokat, hogy 8 és 17 óra közötti repülési idő alatt tartsák zárva a hegyoldalban lévő ablakaikat, és ne menjenek a hegyoldalban lévő kültéri területeikre. A rotorlapátok miatt légörvények lehetnek, ezért a könnyű, laza tárgyakat, például a műanyag székeket ajánlott rögzíteni. A munkálatokat – a tervek szerint – február 21-én, szerdán 17 óráig befejezik.

44 fát kell eltávolítani

A Holding Graz által kezelt Schloßberg erdőterületein összesen mintegy 1100 különböző méretű fa található. „Annak érdekében, hogy továbbra is garantálni tudjuk a grazi Schloßberg biztonságos látogatását, február közepén 44 elhalt fát kell eltávolítani” – jelentették be. Ez azt jelenti, hogy a teljes állomány mintegy négy százaléka érintett. Ezen kívül 27 fa esetében kell majd eltávolítani a fák tetején lévő elhalt részt.

A fák pusztulásának egyik oka a Schloßberg sziklás altalajának vékony humuszrétege. Az elmúlt évek csapadékcsökkenése megviselte a fákat. A lucfenyők, kőrisek és juharfák különösen a nyugati oldal sűrűn erdővel benőtt és meredek lejtőin szenvednek.

Illusztráció: pixabay.com

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük